NavMenu

MBA: Mikro i malim preduzećima naknada za 50% bruto zarada zaposlenih ili oslobađanje poreza i doprinosa na zarade

Izvor: Mina Petak, 03.04.2020. 09:44
Komentari
Podeli
(Foto: Khakimullin Aleksandr/shutterstock.com)
Montenegro biznis alijansa (MBA) predložila je da se u periodu krize izazvane koronavirusom za mikro i mala preduzeća obezbijedi naknada za 50% bruto zarada zaposlenih ili oslobađanje poreza i doprinosa na njihove zarade.

- Ovo bi se odnosilo na drugi kvartal ako se stvari sa koronavirusom budu realizovale shodno optimističnijoj varijanti. Ako ne, produžiti ovu mjeru podrške mikro i malim preduzećima - navodi se u saopštenju.

MBA podržava i sve date predloge, a koji se odnose na podršku srednjim i velikim preduzećima kao što su odlaganje otplate kredita na zahtjev građana i privrede kod svih banaka, mikrokreditnih institucija i Investiciono-razvojnog fonda (IRF) u trajanju od 90 dana, odlaganje uplate poreza i doprinosa na zarade, kreiranje nove kreditne linije IRF-a namijenjene za poboljšanje likvidnosti preduzetnika, kao i odlaganje plaćanja zakupa nepokretnosti koje su u državnom vlasništvu na period od 90 dana.

- Takođe predlažemo državnim organima i lokalnim samoupravama oslobađanje plaćanja komunalne takse i naknade preduzetnicima za postavljanje reklama u periodu krize, posebno onima kojima je to osnovna djelatnost, za vrijeme trajanja krize izazvane koronavirusom - naveli su iz MBA.

Obaveza svih relevantnih subjekata je da nastave maksimalno angažovanje na planu podrške i pomoći privredi.

MBA će sa svoje strane nastaviti još aktivnije da se angažuje na tom planu, dajući punu podršku svim mjerama koje idu u pravcu podrške privrednicima u situaciji kada im je ta podrška više nego potrebna.

- MBA se od početka krize izazvane koronavirusom aktivno uključila u pronalaženje načina da se pomogne privrednicima. S tim u vezi aktivnosti je usmjerila u dva pravca, prema institucijama i članovima. Kako se kriza nastavlja tako se u većoj ili manjoj mjeri modifikuju predlozi vezani za pomoć i podršku privatnom sektoru - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Završetak gradnje hotela Marriott u Kotoru očekuje se kroz dvije i po godine - Investicija vrijedna 35 mil EUR

Kotor će kroz dvije i po godine dobiti još jedan hotel sa pet zvjezdica, a iza 35 mil EUR vrijednog projekta sa 120 soba, stoji kompanija CG hotel. Hotel se gradi ispod magistrale Kotor-Risan, na ušću rijeke Škudre u more, a završetak radova se očekuje kroz dvije i po godine. Kako je investitor kazao "Vijestima", trenutno su završeni radovi na zaštiti temeljne jame, a nakon izgradnje, hotel će predati na upravljanje kompaniji Marriott

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.