NavMenu

Srbija se kod Saudijske Arabije zadužuje 205 mil USD za finansiranje tri projekta

Izvor: eKapija Četvrtak, 17.10.2024. 08:36
Komentari
Podeli
BIO4 kampus (Foto: Bio4.rs/Screenshot)BIO4 kampus
Ministar finansija Siniša Mali i izvršni direktor Fonda za razvoj Saudijske Arabije Sultan Abdulrahman Almaršad potpisali su danas u Beogradu ugovore o finansiranju tri projekta u Srbiji koji su ukupno vredni 205 mil USD.

Potpisani su sporazume koji se odnose na izgradnju BIO4 kampusa, Program jačanja infrastrukture za navodnjavanje i Projekat operatera prenosnog sistema EMS (faza 1).

- To je prvi konkretan korak nakon prošlogodišnjeg potpisivanja Memoranduma o razumevanju. Zahvalni smo na podršci i smatramo da je ovo novo poglavlje u odnosima dve zemlje koje će doprineti jačanju i intenziviranju ekonomske saradnje za šta postoji ogroman potencijal. Projekti kojima je namenjen ovaj novac će doprineti otvaranju novih radnih mesta, jačanju naše privrede, boljem pozicioniranju Republike Srbije u svetskoj naučnoj zajednici. Sa druge strane, na ovaj način uspostavljamo dugoročno partnerstvo Republike Srbije i Kraljevine Saudijske Arabije, i doprinosimo implementaciji i razvoju važnih projekata u našoj zemlji - napisao je Mali na Instagramu.

Kako je naveo, projekti će se finansirati po kamatnoj stopi od 2,5% u njihovoj lokalnoj valuti koja je povezana sa dolarom.

Ministar je istakao da mu je zadovoljstvo što je ugostio delegaciju iz Saudijske Arabije, te da njihova poseta donosi tri velika i važna projekta našoj zemlji.

Kako je rekao ministar, jedan sporazum će pomoći finansiranje izgradnje BIO4 kampusa, najvećeg kampusa, instituta za biotehnologiju u ovom delu Evrope.

- U kampusu će se nalaziti sedam fakulteta, devet naučno–istraživačkih centara, oko 300 laboratorija... To će biti najveći kampus te vrste u ovom delu Evrope i veliki korak napred za našu Srbiju. To je i potvrda i poziv mladima da ostanu i svoju budućnost pronađu ovde, da zajedno sa privredom, sa našim privrednicima, rade na raznim naučnim, istraživačkim projektima, na onome što doprinosi inovacijama, na novim tehnologijama i daljem rastu i razvoju naše ekonomije - rekao je Mali.

Ministar je istakao i da će deo novca biti iskorišćen za unapređenje sistema navodnjavanja u Srbiji.

- Bili smo svedoci sušne godine i zato je važno da dalje investiramo u sisteme za navodnjavanje, pa ćemo deo novca od 205 miliona dolara iskoristiti za to - rekao je Mali.

Treći Sporazum odnosi se na ulaganje u Elektromreže Srbije, odnosno u dalekovod od Požarevca do Jagodine kao jedan deo Transbalkanskog sistema.

- Nastavljamo sa svim važnim projektima za dalji rast i razvoj naše ekonomije. Uslovi ovog zajma su povoljni i to je ono što nam je potrebno - rekao je Mali, a saopštava ministartvo finansija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.10.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

U Ulcinju u toku izbor izvođača i priprema dokumentacije za više od deset novih trafostanica

U Ulcinju je u fazi izbora izvođača radova i pripreme dokumentacije preko deset novih trafostanica i to za naselja Pinješ, Ulcinjsko polje, Štoj, Velika plaža, Fraskanjel, Liman, Kolomza, i druge. To je rečeno na sastanku predsjednika opštine Ulcinj Gencija Nimanbegua sa izvršnim direktorom Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimirom Ivanovićem, povodom niza tema o snabdijevanju ove opštine električnom energijom.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.