NavMenu

Na tender za idejno rješenje za prvu dionicu autoputa od Andrijevice do Peći stigle četiri ponude

Izvor: eKapija Utorak, 02.07.2024. 09:42
Komentari
Podeli
(Foto: Monteput)
Na tender za izradu idejnog rješenja prve dionice auto-puta Andrijevica - Peć stigle su četiri ponude i procedura će uskoro biti završena, kazao je predsjednik Vlade Milojko Spajić. Kako je naveo, riječ je o još jednoj važnoj saobraćajnici za sjever države, od koje će benefite imati i građani Plava i Gusinja.

Spajić je na premijerskom satu, odgovarajući na pitanje poslanika Bošnjačke stranke Damira Gutića o razvoju ove dvije opština na sjeveru, kazao da je cilj Vlade da poveže Crnu Goru

- Apsolutno sam uvjeren da će bolja putna povezanost, uz unapređenje aerodroma, biti okidač za dolazak ogromnog broja turista, koji će se, bez sumnje, zaljubiti u dolinu Grebaje i ostale prirodne ljepote Plava i Gusinja - kazao je Spajić.

Prema njegovim riječima, Vlada je bila spremna da finansiranjem iz sopstvenih sredstava nastavi gradnju auto-puta.

- Ali podrška Evropske komisije i EBRD, omogućiće nam da se još više posvetimo regionalnim putnim pravcima, a samo u ovoj godini smo planirali da se u sjevernom dijelu države radi na izgradnji i rekonstrukciji magistralnih i regionalnih puteva u dužini od oko 120 km - naveo je.

Podsjetio je da je procedura za izbor izvođača dionice Mateševo – Andrijevica je u toku.

- A jednako bitno za stanovnike Plava i Gusinja, je to što je raspisan i otvoren tender za izradu idejnog rješenja za dionicu Andrijevica – Peć. Pristigle su četiri ponude i u najskorijem roku biće završena ta procedura, koja je bitan korak ka izgradnji još jedne važne saobraćajnice - naveo je premijer.

On je ukazao i da je prije nekoliko dana otvoren rekonstruisani put Rožaje - Špiljani, koji su građani sa nestrpljenjem čekali godinama.

- Baš finalizacijom započetih projekata, koji su, vrlo često neopravdano dugo trajali, pokušavamo da u najkraćem mogućem roku popravimo uslove za život. Nimalo slučajno nijesam pomenuo Rožaje, već iz želje da konkretno potvrdim namjeru, koju imamo da stvorimo neophodne pretpostavke za razvoj i valorizaciju čitavog tog regiona, kom pripadaju i Plav i Gusinje - rekao je Spajić.

Podsjetio je i da je u martu otvoren put Lubnice - Jezerine koji je značajno skratio vrijeme putovanja od centralnog do sjeveroistočnog dijela Crne Gore.

- I to je samo početak. Zakonom o budžetu Crne Gore za 2024. godinu, u okviru kapitalnog budžeta, koji sprovode Uprava za kapitalne projekte i Uprava za saobraćaj, za realizaciju kapitalnih projekata na teritoriji opštine Gusinje planirano je 240.000 EUR za četiri projekta ukupne procijenjene vrijednosti oko 6 mil EUR, dok je za 11 projekta koji se realiziju na teritoriji opštine Plav, a čija je ukupna procijenjena vrijednost oko 53 mil EUR za 2024. godinu planiran iznos od 2,1 mil EUR.

- Osim navedenog, kroz projekte pomoć lokalnim samoupravama u rješavanju infrastrukturnih problema Vlada je kroz Zakon o budžetu Crne Gore za 2024. godinu obezbijedila dodatna sredstva za sve opštine posebno one iz sjeverne regije. S tim u vezi, Uprava za kapitalne projekte je zaključila jednogodišnji ugovor sa opštinom Plav na iznos od 900.000,00 eura, a sa opštinom Gusinje na iznos od 800.00,00 eura, a iste mogu namjenski da realizuju do kraja tekuće godine po svojim prioritetima - naveo je premijer.

Od početka mandata, dodao je, jasna je poruka da imamo tri stuba rada.

- Jednostavna agenda, koja garantuje poboljšanje standarda i kvaliteta života. Jedan od ta tri stuba je eksponencijalan i ravnomjeran razvoj. Poseban akcenat ću još jednom staviti na ravnomjeran, jer svjedoci smo da su pojedini krajevi Crne Gore neopravdano zapostavljeni - poručio je Spajić.

Kako je kazao, već su krenuli sa realizacijom projekata na teritoriji opštine Plav i Gusinje u dijelu državnih puteva već. U toku je rekonstrukcija raskrsnice na ulazu u Plav, vrijednost radova je oko 300.000 eura. Trenutno se izvode i radovi na sanaciji klizišta Jabuka na regionalnom putu Murino - Bjeluha. Vrijednost radova je 110.000 eura.

U toku je i izrada glavnog projekta za dionicu puta Plav-Bogićevica u dužini od 10 km (ukupna dužina iznosi 17,5 km). Raspisan je javni poziv za unaprjeđenje bezbjednosti saobraćaja na 20 raskrsnica državnih puteva na teritoriji cijele države, a jedna od tih je i raskrsnica za Murino.

- Što se tiče opštine Gusinje, u toku je izrada studije bezbjednosti za put Berane-Gusinje-Grnčar u dužini od 54 km, nakon čega će se uraditi glavni projekat poboljšanja bezbjednosti saobraćaja i uslijediti tender za izvođenje radova - kazao je.

Spajić je kazao i da u dijelu daljeg razvoja ovog dijela sjevera veliku ulogu odigraće i projekti, koji su pod okriljem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, najprije kroz sprovođenje Programa integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine (SDIP), u saradnji sa Svjetskom bankom.

Ministarstvo je za projekat, koji obuhvala četiri države, vrijedan oko 330 mil EUR, osim lokacija u Beranama i Bijelom Polju, odabralo još tri lokacije koje pripadaju opštinama Plav i Gusinje.

- S tim u vezi, Vlada Crne Gore je kapitalnim budžetom za 2024. opredijelila sredstva za izradu projektne dokumentacije za Zaštitu i revitalizaciju Plavskog jezera. Realizacija tog projekta će biti kandidovana za II Fazu SDIP programa, kako bi se u saradnji sa Svjetskom bankom, trajno zaštitio i sačuvao ovaj predio izvanrednih prirodnih odlika i velikog razvojnog potencijala - dodao je.

U opštini Gusinje u prvoj fazi bila su predviđena dva projekta regulacije. Prvi - regulacije rijeke Grnčar nizvodno od saobraćajnog mosta u dužini od oko 842 m. Očekuje se da će ugovor za izvođenje radova po Glavnom projektu biti potpisan tokom septembra. Rok za završetak radova je 15 mjeseci.

Veliku šansu za razvoj Plava i Gusinja Vlada vidi i u poljoprivredi, jer tu postoje bogati potencijali, a poljoprivreda ima izrazit multiplikativan učinak na ostale privredne grane. Agrobudžetom za ovu godinu oprijedeljeno je 75 mil EUR za poljoprivredu i ruralni razvoj, a kroz IPARD III program crnogorskim poljoprivrednicima na raspolaganju su dodatna 63 miliona.

- Pored pomenutog seta najvažnih mjera podrške namijenjenih svim poljoprivrednicima, kada govorimo konkretno, samo o ulaganju u sjever Crne Gore, u 2024. otpočelo je sprovođenje novog GORA projekta vrijednog 10 mil EUR u vidu granta, koji se implementira na teritoriji 14 crnogorskih opština, 13 sa sjevera Crne Gore i u Nikšiću iz centralnog dijela - kazao je Spajić.

Ponovio je da je saobraćajna infrastruktura ključ valorizacije ogromnog potencijala.

- Jer siguran sam da ćemo se saglasati, bez dobre saobraćajne infrastrukture, gotovo da je nemoguće privući kredibilne investitore da ulažu u manje razvijene djelove zemlje. Naš jasan cilj je ravnomjeran regionalni razvoj i uvjeren sam da ćemo ga ostvariti - zaključio je Spajić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

04.07.2024.  |  Energija

Do kraja godine na krovovima u Crnoj Gori biće instalirani solarni paneli snage blizu 100 MW

Do kraja godine na krovovima u Crnoj Gori biće instalirani solarni paneli snage od približno 100 megavata (MW), kazao je predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG) Milutin Đukanović. Kako je saopšteno iz kompanije, njemački ambasador u Crnoj Gori Peter Felten posjetio je Elektroprivredu Crne Gore. Tokom razgovora sa predsjednikom Odbora direktora Milutinom Đukanovićem i izvršnim direktorom Ivanom Bulatovićem, ambasador je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.