NavMenu

Pet dokumentaraca o startapima - Inspirišite se i upoznajte sa izazovima

Izvor: eKapija Petak, 07.06.2024. 10:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Gajus/shutterstock.com)Ilustracija
U današnje vrijeme, startapi su postali simbol inovacija, preduzetničke strasti i težnje ka promjeni sveta. Dokumentarci o startapima nisu samo izvor informacija već i uzbudljive priče uspješnih preduzetnika koji su zakoračili u nepoznato kako bi ostvarili svoje ciljeve.

Ovih pet dokumentaraca vas mogu inspirisati da izgradite uspješan startap, a istovremeno prikazuju izazove sa kojima se suočavaju preduzetnici, piše blog novosadskog Poslovnog inkubatora.


Something Ventured

Dokumentarac Gelera i Goldfajna iz 2011. godine istražuje ključne trenutke u razvoju američkog venture kapitalizma tokom sredine 20. vijeka. Film je fokusiran na priče venture kapitalista kao što su Artur Rok, Tom Perkins i Don Valentine, koji su igrali ključnu ulogu u podršci i finansiranju nekih od najvećih tehnoloških kompanija tog vremena, poputi Apple, Intel, Genentech, Cisco i Atari.

Ukoliko ste zainteresovani za svijet preduzetnika, inovacije i razvoj tehnoloških kompanija i želite da saznate ključne faktore uspjeha i izazove sa kojima se suočavaju preduzetnici i investitori, ovaj dokumentarac je za vas.


Startup.com

Dokumentarni film objavljen 2001. godine, koji se odnosi na priču kako je startap poput GovWorks propao zbog loših sposobnosti upravljanja i unutrašnjih borbi za moć. Kroz film se prikazuju prednosti i zamke pokretanja startapa sa prijateljima u neizvjesnim vremenima. Tokom radnje filma, prikazuju se načini na koje se oni bore sa internim rivalstvom, konkurencijom na tržištu, ekonomskom nestabilnošću i ličnim životnim problemima.

Ovaj film vam pruža uvid u sve aspekte vođenja startapa, kako finansijske i tehnološke izazove, tako i emocionalne probleme koje s kojima se preduzetnici susreću. Ukoliko želite da razumijete kako su funkcionisali startapi tokom procvata i pada Dot-com bubble, pronađete inspiraciju i saznate šta je potrebno da bi se pokrenuo i vodio sopstveni startap, ovaj film će vam dati odgovore.


Steve Jobs: One last thing

"Steve Jobs: One last thing" je dokumentarac, iz 2011. godine, koji predstavlja život i karijeru poznatog suosnivača kompanije Apple Inc, Steve Jobs-a. Film je fokusiran na dostignuća i osobine koje karakterišu Jobs-a kao preduzetnika. Takođe, otkriva priče o njegovom velikom doprinosu tehnološkom svijetu, stvaranju Macintosh-a, razvoju iPhone-a, kao i velikom uticaju na uspjeh kompanije Apple. Pored priče o Jobs-u, u filmu se pominju Stiv Voznijak i Arnold Švarceneger.

Ukoliko vas interesuju dostiguća Stiva Džobsa i njegov preduzetnički put, ovaj kratak film je preporuka za vas.


The Social Network

Dokumentarni film "The Social Network" prikazuje stvaranje društvene mreže Facebook, odnosno Meta, kao i način na koji je dostigla status jedne od najpopularnijih družtvenih mreža u svijetu. U filmu je predstavljen početak razvoja Facebook-a od strane Marka Zakerberga i njegovog najboljeg druga Eduarda Saverina.

Tokom filma, možete vidjeti na koji način oni privlače pažnju investitora, marketara i programera, kako bi razvili svoju platformu. Takođe možete vidjeti kako su rješavali izazove s kojima su se susreli tokom razvoja platforme. Neke ključne lekcije iz filma podrazumijevaju rješavanje internih konflikata, znanje koje se stiče iskustvom, važnost stvaranja dobrog proizvoda i efikasne marketinške strategije kako bi se postigao uspjeh.


Inside Bill's brain: Decoding Bill Gates

"Inside Bill’s brain: Decoding Bill Gates" je dokumentarna serija režisera Dejvisa Gugenhajma koja se sastoji iz tri dijela. Kroz ovaj dokumentarac je predstavljen Bil Gejts kao poznati filantrop i suosnivač kompanije Microsoft.

Njegovo interesovanje za čitanje, duboko razmišljanje i ljubav prema usvajanju znanja iz različitih oblasti, pomoći će vam u shvatanju motivacije koja se krije iza velikog uspjeha i inspirisati vas da usvojite neke od tih navika.

Ova serija spaja profesionalne i lične aspekte Gejtsovog života i pruža uvid u način razmišljanja jednog od uticajnijih preduzetnika u svijetu. Takođe istražuje i njegove odnose sa porodicom, posebno sa majkom koja je imala veliki uticaj na njegove filantropske poduhvate.

Ukoliko ste zainteresovani za filantropiju i preduzetništvo, ova dokumentarna serija je za vas.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.07.2024.  |  Vijesti

Raspisan tender za kupovinu objekta za smještaj studenata u Podgorici vrijedan oko 3 mil EUR

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija raspisalo je tender za kupovinu objekta za smještaj studenata na teritoriji Glavnog grada Podgorice, vrijednosti 2.975.206,61 EUR. - Uspješnom realizacijom tendera bi se obezbijedili kapaciteti za smještaj dodatnog broja studenata u studentskim domovima u Podgorici, a samim tim značajno uticalo na standard studentske populacije, što je jedan od ključnih ciljeva MPNI - navodi se u saopštenju

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.