NavMenu

Osmišljen startap koji pomaže muzičarima

Izvor: Forbes Srbija Nedjelja, 16.06.2024. 13:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Stokkete/shutterstock.com)Ilustracija
U svetu klasične muzike solisti se susreću sa jedinstvenim problemom - gde i kako mogu da pronađu orkestarsku pratnju kada se pripremaju i vježbaju za nastup. Razvoj tehnologija pružio je neke mogućnosti, poput vježbanja uz nasnimljene audio snimke orkestara, međutim, takve prakse nisu baš najbolje rješenje.

Razlog je jednostavan - audio snimci su "fiksirani" kada je reč o tempu. Za razliku od pop muzike, u kojoj je tempo stabilan od početka do kraja, u klasičnoj muzici svako izvođenje, uvek podrazumijeva različite varijacije tempa (brži i sporiji tempo, pauze, dahovi).

Tako je tridesetjednogodišnji Stefan Sretić, koji predaje na katedri za klavir na Fakultetu umjetnosti u Nišu, našao rješenje. Zajedno sa svojim kolegama i prijateljima, osmislio je model koji pokreće vještačka inteligencija kako bi omogućio solistima da vježbaju uz orkestarsku pratnju bilo kada i bilo gdje.

Ideja za pokretanje startapa je, kaže, proizašla iz ličnog iskustva, ali i iskustva prijatelja Andrije, inače kreativnog direktora njihove firme, jer su u praksi uvideli da je organizovanje proba sa klavirskim i orkestarskim pratnjama ozbiljan problem.

- Problemi klasičnih muzičara su isti kao i pre 400 godina, što nas je navelo da tražimo savremeno rješenje. Tako smo sredinom prošle godine osnovali PocketSymphony sa ciljem da iskoristimo prednosti moderne tehnologije kako bismo rešili poteškoće - ističe Stefan.

A kako vještačka inteligencija kreira orkestar? Jednostavno. Interpretaciju soliste "sluša" putem mikrofona, koristi duboko učenje i analizu zvuka kao mehanizam za praćenje tempa živog izvođača.

- U realnom vremenu reprodukuje orkestarsku pratnju koristeći unapred programirane virtuelne instrumente, koji se prilagođavaju izvođenju soliste. Tehnologija se oslanja na napredne modele mašinskog učenja, konvolucijske neuronske mreže za obradu zvuka i specijalizovane algoritme za tempo detekciju i sinhronizaciju - objašnjava on.

Ovo rješenje može da se primjeni i u edukativne svrhe u muzičkim školama i na akademijama, a može služiti i operskim kućama za pripreme solista, čime se olakšavaju muzičke probe i nastupi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.07.2024.  |  Vijesti

Raspisan tender za kupovinu objekta za smještaj studenata u Podgorici vrijedan oko 3 mil EUR

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija raspisalo je tender za kupovinu objekta za smještaj studenata na teritoriji Glavnog grada Podgorice, vrijednosti 2.975.206,61 EUR. - Uspješnom realizacijom tendera bi se obezbijedili kapaciteti za smještaj dodatnog broja studenata u studentskim domovima u Podgorici, a samim tim značajno uticalo na standard studentske populacije, što je jedan od ključnih ciljeva MPNI - navodi se u saopštenju

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.