NavMenu

ZOCG: Ruralni turizam razvojna šansa lokalnih zajednica

Izvor: eKapija Utorak, 16.04.2024. 13:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / JayMantri)Ilustracija
Crna Gora tek treba da na pravi način valorizuje svoja ruralna područja kao turističke destinacije, izjavila je generalna sekretarka Zajednice opština Crne Gore (ZOCG) Mišela Manojlović prošle sedmice u Splitu na šestom Međunarodnom kongresu ruralnog turizma.

Ona je istakla da je to odlična razvojna šansa za nedovljno razvijene opštine na sjeveru zemlje, ali isto tako i za one u centralnom i južnom dijelu, imajući u vidu da ruralni turizam po svojoj prirodi osnažuje najprije male lokalne zajednice koje i pružaju takve vrste turističkih usluga, prenio je sajt ZOCG.

- Naravno, ovaj vid turizma je značajan za ukupni privredni razvoj zemlje, a kako iskustva govore, pozitivno se odražava na demografska kretanja, na razvoj poljoprivrede i proizvodnje zdrave hrane, na zaštitu kulturnog nasleđa, bolju valorizaciju šumskog bogatstva, pruža mogućnosti investicija i samozapošljavanja i pritom značajno doprinosi i razvoju saobraćajne i digitalne infrastruktre – rekla je Manojlović.

Ona je podsjetila da se od ranije zalaže za to da se Crna Gora, s obzirom na svoje specifične prirodne kvalitete, brendira kao bio-eko destinacija, što bi, omogućilo razvoj posebnog vida zdravstvenog turizma koji se zasniva na prirodnim bogatstvima poput mineralnih voda, mineralnog pijeska i ljekovitog bilja, a koji je veoma cijenjen u svijetu.

Na kongresu su govorili univerzitetski profesori u oblasti turizma, zvaničnici Evropske unije i Ujedinenjih nacija zaduženi za ovu oblast, ali i brojni turistički djelatnici. Iskustva koja su podijeli predstavnici Hrvatske, kao zemlje domaćina kongresa, bila su inspirišuća i ohrabrujuća, naročito kada je riječ o vinskom turizmu i gazdovanju šumama, prenosi ZOCG.

Hrvatska za razvoj poljoprivrede poslednjih godina povlači oko 3,5 mlrd EUR iz EU fondova, kao i 1,3 milijarde za razvoj turizma uopšte, uključujući i ruralni, dok je ukupan godišnji prihod od turizma u ovoj državi 5,7 mlrd EUR.

Država obezbjeđuje veliki broj programa podrške razvoju zaleđa opština, a sredstva se ulažu u rekonstrukciju lovačkih domova koji se opremaju koriste u turističke svrhe, zatim, adaptaciju seoskih gazdinstava, izgradnju bazena, sauna i drugih sadržaja, izgradnju vrtića i domova kulture, edukativne staze kroz šume i slično, sa ambicijom da turističku sezonu transformišu u turističku godinu. Radi se i na osnivanju posebnog organa Vlade koji će uspostaviti saradnju svih državnih i lokalnih organa i subjekata koji se bave ruralnim turizmom.

Na kongresu je posebno potenciran značaj osnaživanja mladih i žena za ovaj vid turizma, pa tako Hrvatska na primjer obezbjeđuje bespovaratna sredstava za mlade u pojedinačnom iznosu do 75.000 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija

U Bijelom Polju planirana izgradnja VE Korita - Na 162 ha biće 11 vjetrogeneratora ukupne instalisane snage 72,60 MW

U bjelopoljskom naselju Korita predviđena je izgradnja vjetroelektrane ukupne instalisane snage 72.60 MW. To se može vidjeti u predlogu urbanističko-tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije koji su objavljeni na sajtu Vlade, a u cilju realizacije ove investicije. Zahtjev su podnijele podgoričke kompanije Vjetro park Korita, Sistem-MNE i PerMonte. Ukupa površina lokacije na kojoj je predviđena gradnja vjetoparka je cca 162 ha. -

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.