NavMenu

O turizmu koji ne uništava ono od čega živi

Izvor: eKapija Petak, 12.04.2024. 10:36
Komentari
Podeli
Karlova crkva, Beč (Foto: (c) Doris Hemrich)Karlova crkva, Beč
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posljedice naše želje imaju na okolinu, društvenu strukturu i klimatske promjene? I kako možemo zamisliti turizam koji ne uništava ono od čega živi?

Decenijama se turizam kontinuirano razvija i postao je integralni dio našeg načina života. Donio je stvaranje vrijednosti, prosperitet i otvorenost prema svijetu čak i u najudaljenije krajeve, sprečavajući tako migraciju. To je svijetla strana turizma. Na tamnoj strani su negativni efekti poput velikog broja ljudi, grubih ekoloških intervencija i rastućih cijena zemljišta.

Turistički centri trpe zbog navale posjetilaca, dok su druga mjesta zapostavljena. Lokalne zajednice su podijeljene, s jedne strane, imaju koristi od turizma, ali s druge strane sve više primjećuju nepoželjne sporedne efekte. I kada se uzme u obzir da turizam više od drugih ekonomskih sektora zavisi od klime, iznenađujuće je da su klimatske promjene upravo ovdje često još uvijek na marginama.

Kroz ilustracije, primjere i konkretne podatke, izložba u bečkom Arhitektonskom centru prikazuje međusobnu povezanost turizma i ekonomske ekspanzije, rastuće emisije CO2 ili iseljavanje lokalnog stanovništva usljed pretjeranih troškova stanovanja i života, naročito od kada se turistički smještaji sve više koriste kao investicione mogućnosti, saopštila je Kancelarija Grada Beča u Beogradu.

Kako možemo preispitati turizam u vrijeme klimatske krize, ratova, prijetnji novim pandemijama, nedostatka stručne radne snage i aktuelne energetske krize i usmjeriti ga ka održivijim pravcima? Koju ulogu igra prostorno planiranje i arhitektura? Izložba rasvjetljava ključne aspekte turizma poput mobilnosti, gradskog turizma, interakcije sa poljoprivredom, klimatskih promjena, privatizacije prirodnih ljepota do promjene tipologije smještaja i istražuje da li i kako se planira razvoj turizma. Prije svega, izložba istražuje potencijal za transformaciju. Mnogi putnici ne vole da se smatraju dijelom fenomena masovnog turizma, a sumnje u klimatsku održivost našeg ponašanja prilikom putovanja postaju sve glasnije.


U poslednje vrijeme nastalo je mnogo inicijativa koje promovišu drugačiji odnos prema prirodi, lokalnom stanovništvu, klimi, gradovima i selima ili mobilnosti. Lokalni i međunarodni primjeri predstavljaju inovativne pristupe rješavanju problema. Jedan od primjera je udruženje iz Sjevernog Tirola koje u cilju očuvanja planinskih pašnjaka nudi kurseve na kojima se mogu učiti osnovni elementi poljoprivrednog rada u planinskim predjelima, kao što je ručno košenje planinskih pašnjaka, pravljenje starinskih plotova i sl. Mnogi uspješni primjeri inspirišu na način odmora koji više ne slijedi isključivo paradigmu potrošnje i rasta. Postavlja se glavno pitanje: Kako možemo zamisliti turizam koji više ne uništava ono od čega živi?

Izložba se može vidjeti do 9. septembra 2024. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija

U Bijelom Polju planirana izgradnja VE Korita - Na 162 ha biće 11 vjetrogeneratora ukupne instalisane snage 72,60 MW

U bjelopoljskom naselju Korita predviđena je izgradnja vjetroelektrane ukupne instalisane snage 72.60 MW. To se može vidjeti u predlogu urbanističko-tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije koji su objavljeni na sajtu Vlade, a u cilju realizacije ove investicije. Zahtjev su podnijele podgoričke kompanije Vjetro park Korita, Sistem-MNE i PerMonte. Ukupa površina lokacije na kojoj je predviđena gradnja vjetoparka je cca 162 ha. -

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.