NavMenu

Usvojena Evropska deklaracija o biciklističkom saobraćaju

Izvor: eKapija Nedjelja, 07.04.2024. 09:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: connel/shutterstock.com)Ilustracija
Sve tri institucije Evropske unije – Evropski parlament, Evropska komisija i Savjet ministara usvojile su u Briselu Evropsku deklaraciju o biciklističkom saobraćaju, kojom se bicikl prepoznaje kao punopravan oblik transporta, prenosi portal biciklo.me.

U Deklaraciji se biciklistički saobraćaj prepoznaje kao jedan od najodrživijih, najdostupnijih, najinkluzivnijih, najpristupačnijih i najzdravijih vidova prevoza i rekreacije, i ističe da je upotreba bicikla od ključne važnosti za evropsko društvo i ekonomiju. Očekuje se da ovaj dokument služi kao strateški kompas za postojeće i buduće politike i inicijative povezane sa biciklističkim saobraćajem.

Deklaraciju su u ime institucija EU potpisali evropska komesarka za saobraćaj Adina Valean, predsjednica Odbora za transport Evropskog parlamenta Karima Deli i zamjenik premijera i ministar mobilnosti Belgije Žorž Gilkinet.

Potpisivanje deklaracije je rezultat višegodišnjeg zalaganja civilnog sektora predvođenog Evropskom biciklističkom federacijom (ECF), biciklističke industrije i vlada širom Evrope.

- Proslavljamo usvajanje Evropske deklaracije o biciklističkom saobraćaju kao istorijsko dostignuće. Ovom deklaracijom stvaraju se uslovi da milioni evropskih građana uživaju koristi upotrebe bicikla, što je rezultat dugogodišnjeg zagovaranja ECF-a. Spremni smo da podržimo institucije da bicikl ostvari svoj puni potencijal kao zdravo i održivo prevozno sredstvo - kazala je Džil Voren, izvršna direktorka Evropske biciklističke federacije (ECF), čiji je Biciklo.me jedan od članova.

Usvajanjem ove deklaracije, institucije EU se obavezuju da će preduzeti konkretne mere u cilju podsticanja biciklističkog saobraćaja. Te mere su svrstane u osam ključnih načela:

- Razvoj i jačanje biciklističkih politika
- Podsticanje inkluzivne, pristupačne i zdrave mobilnosti
- Širenje i poboljšanje biciklističke infrastrukture
- Povećanje ulaganja i stvaranje povoljnih uslova za biciklistički saobraćaj
- Poboljšanje bezbjednosti u saobraćaju
- Podsticanje otvaranja visokokvalitetnih radnih mjesta i razvoja vrhunske evropske biciklističke industrije
- Podsticanje multimodalnosti i cikloturizma
- Poboljšanje prikupljanja podataka o biciklističkom saobraćaju

Očekuje se da će načela iz ove Deklaracije pomoći u postizanju ciljeva EU u oblasti klime i životne sredine, a posebno Akcionog plana za postizanje nulte stope zagađenja, te drugih ciljeva Evropskog zelenog dogovora, Strategije za održivu i pametnu mobilnost i Novog okvira EU za urbanu mobilnost.

Procjenjuje se da upotreba bicikla svake godine donese 150 mlrd EUR koristi u državama EU, ne samo u oblastima saobraćaja ili zaštite životne sredine, već i u mnogim drugim, poput industrijske politike, zapošljavanja, zdravstvene zaštite i socijalne politike.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija

U Bijelom Polju planirana izgradnja VE Korita - Na 162 ha biće 11 vjetrogeneratora ukupne instalisane snage 72,60 MW

U bjelopoljskom naselju Korita predviđena je izgradnja vjetroelektrane ukupne instalisane snage 72.60 MW. To se može vidjeti u predlogu urbanističko-tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije koji su objavljeni na sajtu Vlade, a u cilju realizacije ove investicije. Zahtjev su podnijele podgoričke kompanije Vjetro park Korita, Sistem-MNE i PerMonte. Ukupa površina lokacije na kojoj je predviđena gradnja vjetoparka je cca 162 ha. -

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.