NavMenu

Stečaj u Institutu nije opcija, ali ni štrajk nije rješenje - Nazire put izlaska iz krize

Izvor: eKapija Utorak, 19.03.2024. 09:26
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Stečaj u Institutu Dr Simo Milošević nije opcija, ali ni štrajk nije dio rješenja, već uvećavanja problema, kazao je potpredsjednik Vlade Srđan Pavićević.

Kako je soapšteno iz Vlade, u sklopu intenzivnog procesa rada na iznalaženju rješenja za status Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju Dr Simo Milošević, Pavićević koji je istovremeno i predsjednik vladine Komisije za rješavanje statusa Instituta i ministar zdravlja Vojislav Šimun, posjetili su Institut, po drugi put u svom dosadašnjem mandatu.

Cilj ove posjete bio je da u direktnoj komunikaciji sa menadžmentom i predstavnicima sindikata, pojasnili pristup u rješavanju ovog zapuštenog i kompleksnog problema i izložili precizan plan koraka koje je Komisija definisala nakon svega mjesec ipo dana od formiranja.

- Suočavajući se sa izazovnim zadatkom, pod pritiskom vremenskih rokova i u malom manevarskom prostoru nakon blokade računa Instituta od strane glavnog povjerioca beogradske Jugobanke u stečaju, Komisija je temeljno razmotrila sve preostale opcije, isključujući stečaj. Rješenje oko kojeg postoji najveći stepen saglasnosti i koje se ne kosi sa pravilima i principima dodjele državne pomoći jeste Plan spašavanja i restrukturiranja tj. rebrendiranja koji podrazumijeva tri koraka - navodi se u saopštenju.

To je, najprije, pomoć male vrjednosti od 300.000 EUR radi obezbjeđivanja nastavka rada (de minimis), potom, pomoć do 10 mil EUR koja se daje na 6 mjeseci radi deblokade računa, nastavka rada i isplate plata, uz obavezu da se u tih 6 mjeseci napravi kvalitetan plan restrukturiranja koji će proći proceduru odobravanja od strane nadležnih organa i dobiti dozvolu za realizaciju.

- Na taj način će se steći uslovi za višemilionska ulaganja u dalju revitalizaciju i rebrending Instituta Igalo - pojašnjeno je.

Ovakav plan, dodaje se, ne samo da rješava akutnu krizu u kojoj se Institut nalazi nego otvara mogućnosti proširivanja i unapredjenja poslovanja u svim segmentima, kako na srednjoročnom tako i na dugoročnom planu. Institut bi na taj način mogao osvježiti svoj već postojeći brend i podići svoju konkurentnost na inostranom tržištu.

- U otvorenom razgovoru sa menadžmentom i predstavnicima sindikata, Pavićević je detaljno izložio sve neophodne korake ovog plana kao i vremenske rokove s uvjerenjem da je Komisija za rješavanje statusa Instituta koju je ova Vlada formirala sredinom februara ove godine, svojom posvećenošću i ozbiljnošću već sada uradila za Institut više nego nekoliko prethodnih vlada - navodi se.

- Došli smo po treći put za kratko vrijeme da vas uvjerimo da nijesmo pristupili ležerno ovom krupnom izazovu kako bi kamuflirali problem ili simulirali rješenje, već da predano radimo da bi očuvali Institut u interesu 5.000 domaćih pacijenata, u interesu njegove konkurentnosti na stranom tržištu, u interesu države i svih zaposlenih. Da bismo izašli iz ove dramatične situacije kao pobjednici, potrebno nam je prije svega povjerenje, konsenzus svih involviranih strana i još samo malo strpljenja - kazao Pavićević, imajući u vidu eskalaciju krize u obliku najavljenog štrajka.

Prema njegovim riječima, uz puno razumijevanje za egzistencijalne probleme s kojima se nose zaposleni zbog tri neisplaćene plate, daleko je veći rizik primijeniti parcijalna i ad hoc rješenja koja nijesu kvalitetna i održiva.

- Stečaj nije opcija, ali ni štrajk nije dio rješenja već uvećavanja problema. Tu smo da vas uvjerimo da Komisija i Vlada krajnje odgovorno i posvećeno pristupaju situaciji, dok s vaše strane očekujemo da na bazi međusobnog povjerenja i stalne komunikacije, uz malu dozu dodatnog strpljenja, dođemo do rješenja koje će biti kvalitativni iskorak u poslovanju i dugoročna dobit za državu, pacijente i zaposlene u Institutu. Jer, svaki problem koji se rješava neadekvatno postaje samo veći - poručio je Pavićević.

On je uvjerio sagovornike da bez nepotrebnih "floskula" o značaju Instituta, ni Komisija koja se njime intenzivno bavi kao i Vlada, nemaju strateških dilema oko njegovog opstanka, uz imperative da se rješenje mora naći u unutar zakonskih okvira i u duhu najbolje evropske prakse.

Iz Vlade naovde i da su Pavićević i Šimun su saglasni u tome da tužbe zaposlenih, najava štrajka i eventualni prekid poslovanja uz minimum procesa rada, samo mogu ubrzati stečaj od koga se Institut nalazi samo na jedan korak.

- Uprkos činjenici da su prispjeli dugovi u iznosu koji premašuje 22 mil EUR stigli na naplatu baš onoj vladi koja ničim nije doprinijela sunovratu Instituta, ta ista vlada će učiniti sve što je u njenoj moći, u razumnom vremenu, da do toga ne dođe - navedeno je.

Ministar Šimun je dodatno uvjerio sagovornike da je Institut na dnevnoj agendi Komisije i članova Vlade.

- Već su učinjeni odlučujući pomaci i vrlo jasno se nazire put izlaska iz krize te bi bilo pogubno u ovom momentu da se nekim nepromišljenim i nepotrebnim koracima ugrozi projekat spašavanja Instituta - kazao je.

On je rekao da će Ministarstvo zdravlja u daljim aktivnostima nastojati da uskladi cijene koje država plaća Institutu za domaće pacijente sa cijenama za inostrano tržište i da će u stalnoj, otvorenoj i partnerskoj komunikaciji sa menadžmentom Instituta učiniti sve što je potrebno da se olakša i unaprijedi poslovanje.

- Niko, pa ni premijer ne dovodi u pitanje opstanak Instituta, niti će Vlada dopustiti da Institut doživi sudbinu nekih drugih državnih preduzeća i ustanova koje su bile prepuštene lošoj privatizaciji u najgorem momentu svoga postojanja naveo je.

Predsjednica Sindikata Marija Obradović kazala je da su Pavićević i Šimun jedini potpredsjednik Vlade i ministar koji su posjetili Igalo, posvetili mu odgovarajuću pažnju i ozbiljno pristupili rješavanju problema.

- Štrajk nije naša opcija i naš izbor. To je iznuđeno teškim materijalnim stanjem zaposlenih. Mi svi volimo Institut i ne bismo bili ovdje da se ne posjedujemo empatiju prema našim pacijentima i da se ne nadamo boljim danima - kazala je.

Direktor Instituta Igalo Zoran Kovačević zahvalio se na iskrenom razgovoru, transparentnom predstavljanju realnih opcija u spašavanju Instituta, kao i na ozbiljnosti i konstruktivnom partnerstvu koje bi moglo vratiti Institut na puteve nekadašnje slave.

- Nakon svega što smo čuli od predstavnika Vlade i u šta smo imali prilike da se uvjerimo, jasno je da ničim ne smijemo dodatno otežati situaciju. Jasno je da, što se prije deblokira račun Instituta, prije će krenuti proces ozdravljivanja ustanove, na dobrobit pacijenata, svih zaposlenih i akcionara - poručeno je

Iz Vlade dodaju da su Pavićević i Šimun obećali da će ostati u dnevnoj komunikaciji sa Institutom sve do konačne i formalne odluke Vlade o izabranom modelu spašavanja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

Kako je poslovalo 15 najvećih građevinskih kompanija u Crnoj Gori - Prihodi padali, Bemax i dalje lider

Najvećih 15 kompanija iz oblasti građevinarstva ostvarilo je tokom 2023. godine manje ukupne prihode i manju ukupnu dobit nego u 2022, a te kompanije su smanjile i broj radnika. Tako su za 15 najvećih kompanija ukupni prihodi bili 414 mil EUR u 2023. godini, ili 16,9% manje nego godinu ranije, kada je istih 15 kompanija imalo ukupne prihode od 484,49 mil EUR. Kako pokazuje analiza portala Bankar, pao im je i neto rezultat, sa 39,1 mil EUR iz

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.