NavMenu

Bivši američki ministar finansija Stiven Mnušin hoće da kupi TikTok

Izvor: Beta/AFP Četvrtak, 14.03.2024. 17:17
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / konkarampelas)
Bivši američki ministar finansija Stiven Mnušin (Steven Mnuchin) rekao je da hoće da okupi grupu investitora da otkupi društvenu mrežu TikTok, u izjavi posle glasanja u donjem domu američkog Kongresa prema kome se omogućava zabrana te društvene mreže, u punom vlasništvu kineske kompanije Bajt Dens (ByteDance) ukoliko se ne proda.

- To je lijepa kompanija. Okupiću grupu da kupi TikTok... zato što ta platforma treba da bude pod kontrolom američkih interesa - rekao je bivši ministar koji je bio u vladi Donalda Trampa (2017-2021).

Predstavnički dom Kongresa SAD odobrio je Predlog zakona kojim se praktično omogućava zabrana TikToka na teritoriji te zemlje ukoliko se ta društvena mreža ne odvoji od svog kineskog vlasnika.

Predlog je usvojen na inicijativu opozicionih republikanaca koji u donjem domu Kongresa imaju tanku većinu, a usljed zabrinutosti da vlasnička struktura kompanije Bajt Dens predstavlja - prijetnju po nacionalnu bezbjednost SAD.

O predlogu će kasnije odlučivati gornji dom Kongresa, Senat, u kojem većinu imaju demokrate, a za sada nije jasno kakav bi ishod tamošnje poslaničke rasprave mogao da bude. Međutim, predsjednik države Džozef Bajden, koji je demokrata, rekao je da će potpisati zakon ako ga Senat potvrdi.

Bajt Dens potpuni je vlasnik TikToka, kojeg koristi više od 150 miliona Amerikanaca, a republikanci su - suprotno željama svog prvog čovjeka Donalda Trampa - osmislili zakonski tekst sa mogućnošću efektivne zabrane te društvene mreže, uz tvrdnju da će Bajt Dens morati da se pokorava zahtevima vlade Kine ako ona od te kompanije zatraži pristup podacima američkih korisnika. Zabrinutost kongresmena potiče od kineskih propisa o nacionalnoj bezbjednosti koji nalažu kineskim kompanijama da sa vlastima u Pekingu sarađuju na prikupljanju obavještajnih podataka.


Kina je danas saopštila da će preduzeti "sve neophodne mjere" nakon što je Predstavnički dom Kongresa SAD odobrio predlog zakona kojim se omogućava zabrana TikToka na teritoriji te zemlje.

- SAD da zaustave pritisak kojim nepravedno nastoje da isključe strane kompanije sa svog tržišta - izjavio je portparol kineskog ministarstva trgovine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

Kako je poslovalo 15 najvećih građevinskih kompanija u Crnoj Gori - Prihodi padali, Bemax i dalje lider

Najvećih 15 kompanija iz oblasti građevinarstva ostvarilo je tokom 2023. godine manje ukupne prihode i manju ukupnu dobit nego u 2022, a te kompanije su smanjile i broj radnika. Tako su za 15 najvećih kompanija ukupni prihodi bili 414 mil EUR u 2023. godini, ili 16,9% manje nego godinu ranije, kada je istih 15 kompanija imalo ukupne prihode od 484,49 mil EUR. Kako pokazuje analiza portala Bankar, pao im je i neto rezultat, sa 39,1 mil EUR iz

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.