NavMenu

FK Sarajevo želi stadion Koševo da digne na nivo UEFA kategorije 4, predstavljeno idejno rješenje (VIDEO)

Izvor: eKapija Utorak, 27.02.2024. 16:06
Komentari
Podeli
(Foto: Screenshot/YouTube/FK Sarajevo)
Fudbalski klub Sarajevo juče je predstavio javnim institucijama idejni projekat djelomične rekonstrukcije, sanacije i dogradnje Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović Hase" kako bi se stadion doveo na UEFA 4 kategoriju.

Podsjećamo, stadion Koševo trenutno spada u kategoriju 2, te se na njemu ne mogu odigravati utakmice poslije drugog pretkola UEFA-inih klupskih natjecanja.

Kako navode u FK Sarajevo olimpijski stadion "Asim Ferhatović - Hase" već 40 godina nije značajno mijenjao svoj izgled.

- Iako su izvršene određene promjene, kao što su postavljanje novog terena s hibridnom podlogom te obnova svlačionica i drugih prostorija, s obzirom na gabarite stadiona, većih ulaganja za vizualne i funkcionalne promjene nije bilo, te je stanje gotovo nepromijenjeno već godinama. Fudbalski Klub Sarajevo odlučio je uložiti napore i angažovati stručni tim koji je detaljno analizirao i pripremio prezentaciju koja je predstavila što je minimalno potrebno za kategoriju 4 i kako bi Koševo moglo izgledati u narednih 365 dana ukoliko za ovaj infrastrukturni projekt dobije adekvatnu podršku - navode iz kluba.

Shodno pravilniku UEFA-e za kategoriju 4, potrebno je izvršiti premještanje određenih prostorija na glavnu tribinu te izvršiti radove na natkrivanju dijela Istočne tribine. Takođe je potrebno ispuniti medijske zahtjeve, uključujući centralizaciju medijskog prostora, press zone i radnih prostora za predstavnike medija, postavljanje mix zone te osigurati uslove za postavku određenog broja kamera za TV prenos.

Osim toga, potrebno je zadovoljiti posebne zahtjeve za VIP tribinu, kreirati ugostiteljske objekte i sadržaje, poput pop-up zona na svakoj tribini, te poboljšati pristup osobama s invaliditetom kroz postavku rampi i liftova. Potrebno je osigurati dovoljan broj parking mjesta namijenjenih za svaku tribinu, uz dodatni broj sanitarnih prostorija i mnoge druge zahtjeve kako nalaže pravilnik, dodaje se u saopštenju.


- Svi učesnici sastanka i predstavnici navedenih institucija pozitivno su reagovali na prezentaciju i idejno rješenje te su izrazili punu podršku ovom projektu koji je od velikog značaja za Klub, Općinu Centar, Kanton Sarajevo i Grad Sarajevo. Zajednički stav svih učesnika radnog sastanka je da je projekat dobar, racionalan, ekonomičan i izvodiv i da će ga podržati shodno raspoloživim budžetima - poručuju iz FK Sarajevo.

Projektant predstavljenog rješenja je firma Aksa iz Zenice.

Ovaj projekat bi bio samo prva faza. Odmah nakon završetka prve faze Klub će nastaviti raditi na prijedlozima za dalje unapređenje infrastrukturnih uslova, broja natkrivenih mjesta i ostalih sadržaja na stadionu s ciljem stvaranja boljeg ambijenta, pojašnjeno je.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za izgradnju nove saobraćajnice u Buljarici 1,5 mil EUR

Opština Budva raspisala je tender za izgradnju saobraćajnice I2 - H5 Buljarica sa kompletnom infrastrukturom. Vrijednost radova je 1,23 mil EUR bez, odnosno 1,5 miliona sa PDV-om. Kako je pojašnjeno u pozivu, projekat se finansira iz više godina, od čega se u ovoj godini planira potrišiti iznos od 10.000 sa PDV-om. Rok za izvođenje radova je 270 dana od uvođenja izvođača u posao. Ponude se dostavljaju najkasnije do 4. juna do 10 sati,

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.