NavMenu

Sedam razloga da ove godine posjetite Malme

Izvor: luxlife Četvrtak, 22.02.2024. 15:50
Komentari
Podeli
Veliki trg Stortoget (Foto: Aleksandar Parezanović)Veliki trg Stortoget
Hladniji, kompaktniji priobalni grad od Stokholma, Malme ima najsavremeniju arhitekturu, saune na obali mora i inovativnu scenu fine gastronomije u kojoj možete uživati.

Treći po veličini grad u Švedskoj, Malme, 2024. godine če biti domaćin jednog od najslavnijih muzičkih događaja na svijetu, dodajući još jedan sjajan razlog da posjetite ovu živahnu i kulturno bogatu destinaciju. Sa svojim živopisnim pejzažima, kreativnim središtima i raznolikom kulinarskom scenom ove godine Malme će izazvati uzbuđenja kod svakog Evropljanina koji voli muziku i koji se pita "Kada je Evrovizija 2024?". Malme je spreman da dočeka posjetioce na Evroviziji 2024, obećavajući nezaboravan spoj muzike, kulture i kulinarskih užitaka.

Naravno, ova istorijska nordijska destinacija je više od grada domaćina Evrovizije, pa evo sedam dobrih razloga zašto je Malme grad koji morate posjetiti 2024. godine.

Turning Torso (Foto: Aleksandar Parezanović)Turning Torso


Urbani dizajn

Malme je poznat po svom inovativnom urbanom dizajnu i upečatljivim arhitektonskim znamenitostima, što ga čini rajem za ljubitelje dizajna i urbane istraživače. Jedna od najpoznatijih znamenitosti grada je Turning Torso, spektakularni neboder koji je dizajnirao poznati arhitekta Santjago Kalatrava. Ova uvrnuta kula predstavlja simbol naprednog pristupa urbanom razvoju. Malme takođe ima koristi od jedinstvene mješavine istorijskih zgrada i savremenih struktura koje nude fascinantan uvid u prošlost, sadašnjost i budućnost grada

Kreativna meka

Posjetioci mogu da urone u kreativni duh grada istražujući njegove brojne umjetničke galerije i muzeje. Od izložbi savremene umjetnosti u Moderna Museet Malmö do nastupa muzike uživo u lokalnim barovima i klubovima, u Malmeu ne nedostaje kreativnih iskustava. A ako to nije dovoljno za jednu posjetu, Malme je čuveno povezan sa Kopenhagenom preko mosta Eresund, samo 16 km direktne veze između Švedske i Danske, što znači da se grad Kopenhagen i sve njegove kreativne znamenitosti mogu doživjeti na istom putovanju.

Slottesparken (Foto: Aleksandar Parezanović)Slottesparken


Slikovita ljepota i avanture na otvorenom

Smješten duž južne obale Švedske, Malme se može pohvaliti zadivljujućim prirodnim pejzažima. Slikovita gradska šetališta uz obalu, kao što su Ribersborgštranden i Vastra Hamnen, nude idilično okruženje za lagane šetnje ili piknike sa panoramskim pogledom na Baltičko more. Tragači za avanturom i entuzijasti planinarenja mogu se odvažiti da istraže obližnje prirodne rezervate, kao što je Nacionalni park Soderasen. Na drugom kraju, pješčane plaže Malmea pružaju savršen bijeg tokom toplijih mjeseci.

Pesma Evrovizije 2024

Takmičenje za pjesmu Evrovizije je globalni fenomen koji svake godine privlači milione gledalaca da budu svjedoci spektakla muzičkog talenta i kulturne raznolikosti. Malme će 2024. imati čast da bude domaćin ovog kultnog događaja, koji obećava nezaboravno iskustvo kako za muzičke entuzijaste, tako i za putnike. Švedska je sinonim za Evroviziju od kada je ABBA postigla uspjeh 1974. godine, a nacija je trijumfovala na takmičenju ukupno sedam puta. Sa tako snažnom vezom posjeta Malmeu tokom Evrovizije obećava da će biti iskustvo koje se dešava jednom u životu.

Gradska kuća (Foto: Aleksandar Parezanović)Gradska kuća


Istorijski značaj

Malme se može pohvaliti bogatom istorijom koja datira još od njegovog osnivanja u 13. vijeku, a posjetioci mogu da istraže njegovo fascinantno kulturno nasljeđe kroz istorijske znamenitosti. Zamak Malme, srednjovjekovna tvrđava sa pogledom na grad, nudi uvid u prošlost regiona kroz svoje izložbe i obilaske sa vodičem. Pored toga, Stari grad Malmea (Gamla Staden) očarava posjetioce svojim ulicama sa kaldrmom i živopisnim zgradama.

Živahna gastronomska scena

Hranu u Malmeu najbolje je opisati kao fuziju ukusa. Od tradicionalnih švedskih delikatesa do internacionalne kuhinje, grad nudi raznovrstan niz mogućnosti za ručavanje da zadovolji svako nepce. Posjetioci mogu da krenu na gastronomsko putovanje kroz užurbane gradske pijace, kao što je Mollevangstorget, gdje prodavci izlažu svježe proizvode, zanatske sireve i gurmanske užitke iz cijelog svijeta. Za ukus švedske kuhinje, udobni bistroi i luksuzni restorani služe klasike poput ćufta sa sosom od brusnice i kiselih haringa, uparene sa lokalnim zanatskim pivima. To je zaista destinacija za gurmane, sa restoranima u rasponu od neistraženih dragulja do objekata sa Mišelin zvjezdicama.

Festivali i događaji pored Evrovizije

Iako takmičenje za pjesmu Evrovizije može biti vrhunac kalendara događaja u Malmeu 2024, grad je domaćin raznovrsnih festivala i kulturnih događaja tokom cijele godine. Jedan značajan događaj je Festival u Malmeu, jednonedeljna proslava muzike, hrane i kulture koja pretvara grad u živo središte zabave. Posjetioci mogu uživati u živim nastupima međunarodnih i lokalnih umjetnika, probati ukusnu uličnu hranu i učestvovati u raznim kulturnim aktivnostima i radionicama.

Uz uzbuđenje Pjesme Evrovizije 2024. kao njegov krešendo, grad će biti simfonija čuda. Bilo da uživate u ritmu Evrovizije ili istražujete istorijske znamenitosti grada, Malme vas poziva da se pridružite horu otkrića i slavlja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.07.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Ananas stigao u Crnu Goru - Počela sa radom regionalna platforma za onlajn trgovinu

Najveća regionalna platforma za elektronsku trgovinu Ananas stigla je i na crnogorsko tržište. Informaciju o tome saopštili su putem društvenih mreža. - Klik! Bum! Tras! Stigao je Ananas u Crnu Goru - napisali su iz kompanije na mrežama. Vlasnik platforma Ananas je Delta holding, a kako je ranije saopšteno iz kompanije, ovo je tržište u kome vide ogroman potencijal. - Platforma je u prošloj godini otvorila svoje kancelarije u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.