Izvor: Tanjug | Utorak, 29.09.2020.| 08:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Norveški milijarder planira da kupi gotovo 4.000 stanova u Berlinu - Dio građana priprema proteste

Berlin
Berlin (Foto: canadastock/shutterstock.com)
Dio stanovnika Berlina se sprema na borbu protiv novog "neprijatelja" - jednog norveškog milijardera koji se sprema da kupi gotovo 4.000 stanova u tom gradu, u kojem je krov nad glavom u međuvremenu postao luksuz, piše Deutsche Welle (DW).

Švedska kompanija Heimstaden Bostad, iza koje stoji norveški milijarder Ivar Tolefsen, najavila je da namjerava da kupi 130 stambenih zgrada u Berlinu.

To je najveća investicija u berlinske nekretnine otkako je Senat grada-pokrajine uveo mjeru kojom se onemogućava proizvoljno podizanje stanarine, navodi DW. To su ukupno 3.902 stana, 208 poslovnih prostorija i 321 parking mjesto. Sve to za 830 mil EUR.

Na ljutitu reakciju nije trebalo dugo čekati. Dio građana Berlina je u stalnom sukobu sa ulagačima u sektoru nekretnina, zato što su cijene stanarina u gradu za poslednjih desetak godina udvostručene.

Situacija je slična i u drugim njemačkim metropolama, ali je problematično to što je cijena stanovanja u Berlinu uvijek bila mnogo niža, s obzirom da su građani Berlina uvijek zarađivali manje od njemačkog prosjeka, navodi DW.

Stanovnici objekata koje namjerava da kupi norveški milijarder Tolefsen, inače poznat kao ljubitelj ekstremnih sportova, već su se pobunili i od gradskih vlasti traže da iskoriste pravo prednosti pri kupovini.

Kompanija Heimstaden Bostad garantuje da je njen poslovni model "orijentisan prema klijentima".

- Mi imamo dugoročne planove. Nikada ne kupujemo da bismo skuplje prodali. Naprotiv, mi ulažemo u objekte i sarađujemo sa stanarima, političkim akterima i zajednicama na stvaranju ugodnih i održivih četvrti za berlinsko tržište - rekao je za DW Patrik Hol, direktor kompanije.

Za njih je ova kupovina nešto poput ulaznice na njemačko tržište, navodi DW. Kompanija posjeduje stanove širom Evrope i do sada, kako kažu, nije bilo sukoba sa stanarima. Ali i pored takvih uvjeravanja, mnogi stanari su sumnjičavi.

- To su samo prazne riječi u koje ne možemo da se pouzdamo - kaže Jagna Anderson iz inicijative Pet kuća.

On prepričava iskustva stanara kuća koje su u vlasništvu ove kompanije u Oslu i Malmeu. Oni, kako tvrdi Anderson, kažu da se vlasnik baš ne brine kada je u pitanju održavanje zgrada.

Anderson već priprema proteste i nastoji da mobiliše i druge stanare. Ali, za sada je poznato samo 16 od 130 zgrada koje Heimstaden Bostad namjerava da kupi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.