NavMenu

Porsche predstavio novi model - Električni Taycan vozi mnogo duže i puni se brže (VIDEO)

Izvor: Forbes Crna Gora Utorak, 13.02.2024. 08:22
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/MarleneBitzer)
Porše (Porsche) je nedavno predstavio svoj novi model - električni Tajkan (Taycan), a iako se izgled nije mnogo promijenio, dosta toga novog je ispod haube.

Novi model Tajkan brži je od svog prethodnika jer tako danas stvari funkcionišu, ali ono što je još važnije je to da vozi mnogo duže i puni se brže.

Glavni podaci pokazuju da se stopa punjenja povećala s 270 kW na zaista impresivnih 320 kW, a domet je porastao čak 35%.

Maksimalni domet WLTP-a (globalno usklađeni ispitni ciklus za laka vozila) za Porsche Taycan sada iznosi više od 677 kilometara. Glavni model, Turbo S, ubrzava na 100 km/h u samo 2,4 sekunde, a iz Poršea kažu da se svi modeli mogu napuniti od 10 do 80% za samo 18 minuta što je dvostruko brže u odnosu na prethodnika.

To znači da je i ono malo mana koje su starije verzije Tajkana imale - najprije slab domet - sada riješeno.

Maksimalne brzine punjenja koje navodi Porše su velika stvar, i mogle bi biti primamljiv znak svega što skorija budućnost donosi po pitanju cjenovno pristupačnijih električnih vozila.

Porše je vrlo diskretno stilski izmijenio novog Tajkana. Prednji dio ima nove farove, a cjelokupan izgled malo je oštriji nego prije. Porše je promijenio i izgled modela Turbo i Turbo S kako bi se oni još više istakli u ukupnoj ponudi Tajkana.

Svi automobili imaju oznake načinjene od "turbonita", koji izgleda kao kombinacija aluminijuma i srebra.

Enterijer je uglavnom isti kao i ranije, ali jedna novost je posljednja verzija Epl kar pleja (Apple Car Play), koja sad uključuje ikone za kontrolu temperature u automobilu i grijanje sjedišta.

Drugi ekran za infotejnment takođe je dostupan kao opcija. On se nalazi direktno ispred sjedišta suvozača i kao i kod drugih Poršeovih automobila, premazan je posebnim filmom koji ograničava uglove gledanja.

To znači da vozač sa svog sjedišta ne može vidjeti ekran koji bi mu skrenuo pažnju s upravljanja automobilom.

U unutrašnjosti automobila novo je i dugme na volanu koje motoru daje dodatnu snagu od 70 kW na 10 sekundi. Za puni pogon, vozači moraju da stanu i omoguće start sistem koji potom otvara mogućnost za dodatnih 140 kW. U tom stanju, ukupna snaga modela Tajkan Turbo S iznosi 700 kW, odnosno 939 konjskih snaga.

Uz ubrzavanje maksimalne brzine punjenja, Porše navodi da novi Tajkan zadržava višu stopu punjenja duže nego prije.

I kapacitet baterije je nešto poboljšan, od 93 kWh na 105 kWh, za modele s poboljšanom baterijom Performance Battery Plus.

Porše je u Tajkan dodao i novi sistem Porsche Active Ride. Taj sistem navodno održava automobil u ravnoteži, čak i u trenucima snažnog ubrzavanja, skretanja i kočenja.

- U situacijama dinamične vožnje, Porsche Active Ride osigurava gotovo savršeno prijanjanje na put zahvaljujući uravnoteženoj distribuciji opterećenja guma. Pri aktivaciji odgovarajućeg načina, može izbalansirati pokrete kako bi umanjio sile ubrzanja koje utiču na osobe u automobilu - kažu iz Poršea.

Taj sistem ima još jednu zgodnu opciju, naime, automobil se blago podigne pri otvaranju vrata, što pomaže pri ulasku i izlasku.

Cijene u SAD-u kreću se od 101.395 dolara za Tajkan s jednim motorom do 213.695 dolara za model Turbo S.

U Velikoj Britaniji cijene se kreću od 86.500 funti do 162.500 funti za Turbo S. Novi Tajkan biće dostupan u stilovima sedan, Sport Turismo i Cross Turismo. Vraćaju se i poznati modeli 4S, Turbo I Turbo S, ali zasad još nema novijih informacija o sportskom modelu GTS.a

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija

U Bijelom Polju planirana izgradnja VE Korita - Na 162 ha biće 11 vjetrogeneratora ukupne instalisane snage 72,60 MW

U bjelopoljskom naselju Korita predviđena je izgradnja vjetroelektrane ukupne instalisane snage 72.60 MW. To se može vidjeti u predlogu urbanističko-tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije koji su objavljeni na sajtu Vlade, a u cilju realizacije ove investicije. Zahtjev su podnijele podgoričke kompanije Vjetro park Korita, Sistem-MNE i PerMonte. Ukupa površina lokacije na kojoj je predviđena gradnja vjetoparka je cca 162 ha. -

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.