NavMenu

Srbija pravi energetski portal na bazi AI - Digitalizacija izdavanja dozvola za rudarenje, zahtjeve će primati robot

Izvor: eKapija Petak, 09.02.2024. 12:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Possessed Photography/Unsplash)Ilustracija
Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je tender za izgradu energetskog portala.

Kako je precizirano u tehničkoj psecifikaciji posla, predmet nabavke je projektovanje, razvoj i implementacija sveobuhvatnog informacionog sistema za vođenje svih postupaka iz oblasti geologije i rudarstva, subvencionisanje građana iz oblasti energetske efikasnosti i automatizaciju poslovnih procesa svih sektora Ministarstva uz pomoć primjene vještačke inteligencije.

Potrebno je izvršiti digitalizaciju svih postupaka vezanih za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju mineralnih sirovina, koja će, kako se navodi, ubrzati obradu predmeta i donošenje rješenja radi privlačenja investitora.

Sistem će podrazumijevati i grafički prikaz dodjele vaučera za energetsku efikasnost, za jasno i razumljivo predstavljanje procesa dodjele vaučera, kao i analizu raspodjele i uticaja mjere na poboljšanje energetske efikasnosti.


Takođe, biće uveden softverski robot na bazi vještačke inteligencije koji će se baviti preuzimanjem i provjeravanjem primljenih obrazaca i sl.

Posao je procijenjen na 280 miliona dinara (oko 2,4 mil EUR).

Tender je otvoren do 12. marta, o ostalim detaljima OVDJE.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

Kako je poslovalo 15 najvećih građevinskih kompanija u Crnoj Gori - Prihodi padali, Bemax i dalje lider

Najvećih 15 kompanija iz oblasti građevinarstva ostvarilo je tokom 2023. godine manje ukupne prihode i manju ukupnu dobit nego u 2022, a te kompanije su smanjile i broj radnika. Tako su za 15 najvećih kompanija ukupni prihodi bili 414 mil EUR u 2023. godini, ili 16,9% manje nego godinu ranije, kada je istih 15 kompanija imalo ukupne prihode od 484,49 mil EUR. Kako pokazuje analiza portala Bankar, pao im je i neto rezultat, sa 39,1 mil EUR iz

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.