NavMenu

Spajić: Crna Gora planira da u što kraćem roku otvori ambasadu u Tokiju

Izvor: CGNews Petak, 09.02.2024. 11:58
Komentari
Podeli
Milojko Spajić (Foto: CG News)Milojko Spajić
Crna Gora planira da u što kraćem roku otvori ambasadu u Tokiju, kazao je predsjednik Vlade Milojko Spajić na sinoć održanom svečanom prijemu koji je Ambasada Japana organizovala povodom proslave 64. rođendana cara Japana Naruhita.

Premijer Spajić rekao je da je on studirao u Japanu te da je i ova svečanost prilika za jačanje odnosa dviju država.

- Prijateljstvo dviju država datira još od doba Knjaževine Crne Gore a započeta je i komunikacija o proslavi jubileja – 20 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa dviju država. Crna Gora se priprema i za Svjetsku izložbu (EXPO) 2025. godine, koja će se održati u Osaki - Rekao je Spajić.

Ambasador Japana Akira Imamura podsjetio je da su diplomatski odnosi Crne Gore i Japana započeli prije 18 godina, kad je Crna Gora postala nezavisna, ali da prvi kontakt šefova država datira iz 1884. godine kad su car Meiji i knjaz Nikola razmijenili odlikovanja.

- Od kada je pokojni premijer Abe 2018. godine najavio Inicijativu za saradnju sa Zapadnim Balkanom, odnosi između Japana i Crne Gore napreduju utemeljeni na dva stuba ove inicijative. Japan podržava Crnu Goru na putu pristupanja Evropskoj uniji kao i regionalnu saradnju zemalja Zapadnog Balkana. Pozdravljamo nedavni napredak koji je Crna Gora postigla, posebno u oblasti vladavine prava, uključujući imenovanja sudija - kazao je Imamura.

On je rekao da Japan pruža pomoć Crnoj Gori u razvoju privatnog sektora kao i da realizuje projekte bespovratne pomoći u oblastima obrazovanja, socijalne zaštite, prevencije od prirodnih nepogoda i zaštite životne sredine.

- Sarađujući sa Vladom Crne Gore, spremni smo da pružimo neophodnu podršku u nadi da će u budućnosti više japanskih kompanija započeti poslovanje u Crnoj Gori - poručio je Imamura.

Bivši ambasador Crne Gore u Japanu na nerezidentnoj osnovi Jovan Mirković podsjetio je na istoriju diplomatskih odnosa dvije zemlje a prvi kontakt najviših zvaničnika ostvaren je u jesen 1882. godine, dakle prije 142 godine.

- Prva posjeta japanskih zvaničnika Crnoj Gori dogodila se u januaru 1890. godine, kada na Cetinje stiže major Jasumasa Fukušima, vojni ataše ambasade u Berlinu. Knjaz Nikola ga je primio u svom zimskom prebivalištu, Dvorcu na Rijeci Crnojevića. Tom prilikom knjaz je odlikovao majora Fukušimu Ordenom Danilovog krsta III stepena - rekao je Mirković.

On je podsjetio i na činjenicu da je Japanski građanski zakonik rađen preuzimajući dobra rješenja i prakse iz čuvenog Opšteg imovinskog zakonika za Knjaževinu Crnu Goru, autora Valtazara Bogišića.

- Prof. Kazuo Tanaka zajedno sa Hiroši Jamasaki Vukelićem, preveo je "Gorski vijenac" i "Luču mikrokozma" na japanski jezik 2008. godine. Japanci razumiju etički kôd oličen u kategoriji slobode koja ima primarno mjesto u Njegoševim epskim spjevovima. Istorija je osnova za budućnost, a budućnost će u velikoj mjeri biti određena današnjim intenzivnim razvojem nauke i tehnologije - istakao je Mirković.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.