NavMenu

U Crnoj Gori 685 stranih filijala, najviše iz Srbije i Turske - Promet preko 2 mlrd EUR

Izvor: Forbes Crna Gora Ponedjeljak, 29.01.2024. 07:13
Komentari
Podeli
(Foto: Meder Lorant/shutterstock.com)
U Crnoj Gori je 2022. godine bilo ukupno 685 filijala stranih preduzeća, koje su imale više od dvije milijarde eura prometa, pokazaju podaci Monstata.

Najviše stranih filijala je u vlasništvu državljana Srbije, 162. One su u 2022. godini ostvarile promet od oko 557,8 mil EUR.

Nakon Srbije, najviše filijala imaju državljani Turske, 58. Preduzeća u njihovom vlasništvu ostvarila su promet od 69,8 mil EUR u 2022. godini.

Iz Bosne i Hercegovine bilo je 29 filijala koje su imale promet od oko 65 mil EUR, iz Slovenije 28 (242,2 mil EUR), a iz Hrvatske 20 sa ukupnim prometom u 2022. godini od oko 128,26 miliona.

Iz Monstata je objašnjeno da statistika stranih filijala opisuje djelatnost poslovnih subjekata koji su rezidenti u izvještajnoj državi - Crnoj Gori, a pod kontrolom su stranih poslovnih subjekata (pravnih i/ili fizičkih lica).

- Posmatrani su poslovni subjekti u kojima je učešće stranog kapitala (jedne ili više zemalja) u ukupnom kapitalu 50% i više * naveli su.

Forbes Crna Gora je od Monstata tražio spisak preduzeća u stranom vlasništvu, ali iz statističkog zavoda ih nijesu dostavili uz obrazloženje da su podaci povjerljivi.

- U skladu sa članom 56 Zakona o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike individualni podaci o fizičkim ili pravnim licima su povjerljivi i predstavljaju službenu tajnu, stoga nismo u mogućnosti da vam dostavimo tražene podatke - kazali su.

Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), kao djelovi stranih društava u vlasništvu državljan Srbije u Crnoj Gori su registrovani, na primjer, Industrija mesa Topola, Messer tehnogas, Turistička agencija Putnik, Hemofarm, Siemens energy, Elnos, Zdravlje Leskovac, Energoprojekt hidroinženjering…Radi se o aktivnim preduzećima.

Kao djelovi stranih društava iz Hrvatske su registrovani Konstruktor, Marana, Akuo energy, iz Slovenije Drava vodnogospodarsko podjetje…Iz BiH to su Aldžazira, Welting, a iz Turske Mass – Gintas is ortakligi, Kon elektromekanik Sanayi, Turk Hava Yollari…

Značajan broj preduzeća u stranom vlasništvu registrovan kao DOO i AD

Prema podacima iz registara, značajan broj preduzeća u stranom vlasništvu je u registrovan u Crnoj Gori kao akcionarska društva (AD) ili društva sa ograničenom odgovornošću (DOO).

Pretragom registara, Forbes Crna Gora je došao do podatka da je u Crnoj Gori preko 800 društava sa ograničenom odgovornošću čiji su vlasnici, ili imaju udjela u vlasništvu, državljani Srbije, kao i oko 30 akcionarskih društava.

Među DOO čiji su vlasnici iz Srbije najpoznatiji su M:tel, Nova M, Swisslion Takovo, Temaso…Od AD u kojima vlasništvo imaju srpski državljani najpoznatiji su UNIQA, Generali osiguranje, Poliex. Javnosti je poznato da srpski biznismen Miodrag Kostić ima značajne udjele (preko 30%) u Budvanskoj rivijeri i preduzeću Sveti Stefan hoteli, ali se to ne prikazuje u registrima jer je to vlasništvo registrovano na Kostićevu kiparsku kompaniju.

Državljani Hrvatske imaju udio u 24 DOO, kao što su Mining mont, Job brokers Zarakop, zatim u devet AD - Ulcinjskoj i Budvanskoj rivijeri, Cemexu, Sveti Stefan hotelima, Crnogorskom Telekomu, Crnagoraputu…

Slovenci imaju vlasništvo u skoro 20 DOO (NLB, Petrol) i 15-ak AD (Zetatrans, Sava osiguranje, MIG, Port of Adria",), a iz BiH u 40 DOO i nekoliko AD (Čelebić invest, Autoremont Osmanagić, Alpmont…)

Državljani Turske imaju udjele u jednom DOO i desetak AD (Port of Adria, Ziraat banka, Montenegroberza…), pokazuju podaci iz registara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

Kako je poslovalo 15 najvećih građevinskih kompanija u Crnoj Gori - Prihodi padali, Bemax i dalje lider

Najvećih 15 kompanija iz oblasti građevinarstva ostvarilo je tokom 2023. godine manje ukupne prihode i manju ukupnu dobit nego u 2022, a te kompanije su smanjile i broj radnika. Tako su za 15 najvećih kompanija ukupni prihodi bili 414 mil EUR u 2023. godini, ili 16,9% manje nego godinu ranije, kada je istih 15 kompanija imalo ukupne prihode od 484,49 mil EUR. Kako pokazuje analiza portala Bankar, pao im je i neto rezultat, sa 39,1 mil EUR iz

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.