NavMenu

U martu gradnja prve dionice toplovoda u Pljevljima

Izvor: Vijesti Četvrtak, 25.01.2024. 13:45
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Adam Radosavljevic)
Elektroprivredi Crne Gore nije potrebna izrada Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu za izgradnju primarnog toplovoda od Termoelektrane do grada u dužini od 2280 metara, koji će se raditi u okviru prve faze projekta toplifikacije Pljevalja.

Agencija za zaštitu životne sredine utvrdila je da je EPCG, dužna da u toku izvođenja, funkcionisanja projekta, kao i u slučaju akcidenta, postupi u skladu sa projektnom dokumentacijom, važećim tehničkim normativima i standardima propisanim za ovu vrstu objekata. Potrebno je i da pri realizaciji projekta realizuje sve mjere navedene u dokumentaciji za odlučivanje o potrebi izrade elaborata procjene uticaja na životnu sredinu.

Izgradnjom primamog toplovoda stvoriće se uslovi, da se u prvoj fazi sa neregulisanim oduzimanjem pare sa turbine Termoelektrane Pljevlja, kapaciteta 10 MW odmah nakon završene Ekološke rekonstrukcije priključi šest najvećih kotlamica u centru grada, što bi značajno doprinijelo smanjenju zagađanje vazduha u tom gradu.

Dodatno se izgradnjom 20 priključka na primamom toplovodu, za sve konzumne zone stvaraju uslovi za drugu fazu toplifikacije grada i regulisano oduzimanje pare sa turbine TE Pljevlja.

S obzirom da u gradu ne postoji izgrađen sistem daljinskog grijanja (SDG), u TE Pljevlja gradi se bazni i rezervni toplotni izvor što je dio projekta ekološke rekonstrukcije Termoelktrane, koja je u toku.

Vlada Dritana Abazvoića donijela je prošle godine Odluku o utvrđivanju javnog interesa za realizaciju projekta toplifikacija Pljevalja, kako bi se ubrzale procedure i prevazišle mnoge administrativne barijere.

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, izdalo je Urbanističko tehničke uslove u avgustu 2022. za izradu Glavnog projekta za kompletan primami toplovod od TE Pljevlja do grada u dužini od 6 kilometara.

Kako je predviđeno projekat bi se realizovao u dvije faze.

Primami toplovod profila 450 mm, prva dionica radila bi se od od TE Pljevlja do raskrsnice Vektra Jakić, dužine 2,3 kilometra. Na tom potezu toplovod je dijelom nadzemni a dijelom podzemni, u zavisnosti od terenskih uslova.

Projektom se predviđa trasa koja bi išla od TE Pljevlja, pored saobraćajnice Pljevlja - Žabljak, da bi nakon prelaza saobraćajnice toplovod išao obroncima planine Velika Pliješ.

Tokom izgradnje trase toplovoda biće posječeno oko 95 metara kubnih borove šume na obroncima Velike Pliješi.

Menadžer projekta Veselin Sekulić nedavno je kazao da je završeno idejno rješenje primarnog toplovoda od Termoeleltrane do grada.

Glavni projekat prve faze, istakao je Sekulić, u završnoj je fazi revizije, što je uslov za dobijanje građevinske dozvole.

Kazao je da će u martu krenuti izgradnja prve dionice toplovoda.

Elektroprivreda je ugovorila i izradu projekta druge i treće faze toplifikacije koji je trenutno u fazi revizije.

Nakon toga slijedi raspisivanje tendera za nastavak radova odnosno realizaciju druge i treće faze projekta, koju bi trebalo da finansira Uprava za kapitalne projekte.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Građevina

Prostorni plan opredjeljuje razvoj crnogorske privrede u naredne dvije decenije

Prostorni plan može doprinijeti reformi cijelog sistema u svim oblastima i zasigurno će opredijeliti razvoj crnogorske privrede u narednih 20 godina. Ovo je poručeno sa završnog okruglog stola koji su Privredna komora i Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine organizovali u okviru javne rasprave o Nacrtu Prostornog plana Crne Gore. Uzimajući u obzir da je prostorno planiranje jedan od ključnih instrumenata za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.