NavMenu

Pripreme pčelinjaka u januaru ključne za nadolazeću sezonu

Izvor: Agroklub Četvrtak, 11.01.2024. 11:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Emilian Robert Vicol f)Ilustracija
Januar donosi hladnoću i tišinu u mnoge djelove svijeta, ali za pčelare, ovo je ključno razdoblje za pripremu pčelinjaka za nadolazeću sezonu.

Agroklub je opisao neke bitne radove u njemu tokom spomenutog mjeseca, pružajući pri tome uvid u aktivnosti koje će pčelarima pomoći u očuvanju zdravlja i produktivnosti njihovih košnica.


Kontrola zaliha hrane, toplote i zdravlja pčela

Pčele zimi troše zalihe meda kako bi održale svoju zajednicu živom. Januar je pravo vrijeme za provjeru zaliha unutar košnica. Pčelari treba pažljivo da pregledaju stanje klupka/zalihe na okvirima i dodati ako je potrebno medne okvire ili pogače. To je za ovaj dio godine ključno kako bi se ovim životinjicama osigurala dovoljna ishrana tokom hladnih mjeseci.

Iako pčele dobro unutar klupka podnose hladnoću, ona može biti izazov za njih da dođu do zaliha hrane, stoga je važno obezbijediti da se unutar košnice održi optimalna temperatura bez uznemiravanja. Pčelari, ako je to potrebno mogu dodatno koristiti izolacione materijale kako bi zaštitili košnice od hladnoće i vjetra. Ovo je ključno za očuvanje toplote i održavanje aktivnosti roja tokom zime, posebno u gornjem dijelu košnice gde se gubi najviše toplote koju pčele stvaraju u klupku.

Januar je idealno vrijeme za njihov pregled i identifikaciju mogućih problema sa bolestima. Pčelari treba pažljivo da pregledaju rojeve, da prate prirodan pad varoe, da uočavju znakove bolesti i preduzimaju mjere kako bi spriječili širenje mogućih infekcija. Redovni zdravstveni pregledi ključni su za očuvanje jakih i vitalnih zajednica.


Planiranje za novu sezonu

Dok pčele miruju, pčelari u to vrijeme imaju priliku da planiraju aktivnosti za nadolazeću sezonu. To uključuje planiranje smještaja eventualnih novih košnica, održavanje stare i nabavku nove opreme, odabir mogućih lokacija za pašu kod selećih pčelara i razmatranje svih promjena kako u strategiji uzgoja ovih medonosnih životinjica tako i na osnovu novih naučnih saznanja. Pravilno planiranje unaprijed uvijek im omogućava da iskoriste priliku za rast i poboljšaju uslove na svom pčelinjaku.

Januar je uz ostale zimske mjesece takođe određena prilika za edukaciju i usavršavanje, čitanje stručnih članaka, prisustvovanje radionicama ili onlajn kursevima, razmjena iskustava sa drugim pčelarima itd. Sve su to koraci prema unapređenju sopstvenog znanja i vještina bez obzira imaju li ili nemaju prethodno iskustvo.

U zaključku, januar može biti mirno razdoblje za pčelare, ali je i vrijeme ključnih priprema koje će im pomoći u postizanju uspjeha tokom nadolazeće sezone. Održavanje zaliha hrane, kontrola zdravlja pčela, održavanje toplotnih uslova, planiranje i stalna edukacija ključni su elementi koji će im pomoći u vođenju zdravih i produktivnih pčelinjaka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

Kako je poslovalo 15 najvećih građevinskih kompanija u Crnoj Gori - Prihodi padali, Bemax i dalje lider

Najvećih 15 kompanija iz oblasti građevinarstva ostvarilo je tokom 2023. godine manje ukupne prihode i manju ukupnu dobit nego u 2022, a te kompanije su smanjile i broj radnika. Tako su za 15 najvećih kompanija ukupni prihodi bili 414 mil EUR u 2023. godini, ili 16,9% manje nego godinu ranije, kada je istih 15 kompanija imalo ukupne prihode od 484,49 mil EUR. Kako pokazuje analiza portala Bankar, pao im je i neto rezultat, sa 39,1 mil EUR iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.