NavMenu

Norveška će prva na svijetu rudariti morsko dno

Izvor: 021.rs Srijeda, 10.01.2024. 10:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Jeremy Bishop)Ilustracija
Norveški parlament u utorak je dao zeleno svjetlo za istraživanje minerala u arktičkom morskom dnu, u skladu s dogovorom vlade i opozicionih stranaka, a uprkos prigovorima klimatskih aktivista.

Odluka dolazi u trenutku kad se Norveška nada da će postati prva zemlja koja će pokrenuti rudarenje u dubokom moru u komercijalnim razmjerama i osigurati ključne minerale i radna mjesta uprkos zabrinutosti u vezi sa uticajem na okolinu i međunarodnim pozivima na moratorijum.

Još se ne zna kada bi istraživanje moglo da počne, iako je plan da se kompanijama dodjele ekskluzivna prava na istraživanje i potencijalno vađenje iz određenih područja nakon postupka prijave.

Proces će biti oblikovan prema onom uspostavljenom za istraživanje nafte i gasa u Norveškoj, dok će se o pitanjima poput oporezivanja raspravljati u kasnijoj fazi, rekao je političar agenciji Rojters.

- Videćemo može li se to učiniti na održiv način i to je korak koji smo sad preduzeli - rekao je ministar energetike Terje Asland u parlamentu.

Izmijenjena verzija vladinog predloga, o kojem se raspravljalo u utorak, postavlja strože zahtjeve za ispitivanje uticaja na okolinu tokom faze istraživanja nego što je prvobitno zamišljeno.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

04.05.2024.  |  Finansije

Krajem maja ili početkom juna odluka o eventualnom povećanju penzija

Fond PIO donijeće krajem maja ili početkom juna odluku o eventualnom povećanju penzija. - Podatke o visini parametara koji su bitni za usklađivanje penzija objavljuje Monstat. Očekuje se da će podaci koji su potrebni za usklađivanje 1. maja biti objavljeni do kraja navedenog mjeseca - naveli su "Danu" iz Fonda. Nakon toga Fond na osnovu podataka Monstata, donosi odluku o eventualnom povećanju penzija. Odredbama Zakona o penzijskom i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.