NavMenu

Srbija ubrzava otvaranje novog kopa uglja u Kostolcu, postojeće rezerve nisu dovoljne - Raspisan tender za studiju izvodljivosti eksploatacije ležišta "Zapad"

Izvor: eKapija Srijeda, 03.01.2024. 09:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dominik Vanyi/unsplash)Ilustracija
Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu studije izvodljivosti eksploatacije ležišta Zapadni Kostolac, a vrijednost ovog posla procenjena je na 12 miliona dinara.

Kako se navodi u tendereskoj dokumentaciji, u cilju obezbjeđenja potrebnih količina uglja za potrebe svojih elektrana i podizanja ukupne sigurnosti snabdevanja ugljem na nivou EPS AD, 2022. godine donesena je odluka o ubrzanju aktivnosti na otvaranju površinskog kopa Zapadni Kostolac. Na odluku o ubrzanju ovog postupka uticala je i kako se dodaje energetska kriza iz 2022. godine, koja je dovela do višestrukog porasta cena svih energenata, uključujući ugalj i električnu energiju.

- Uticaj ove krize na EPS dodatno je pojačao veliki pad proizvodnje električne energije u sopstvenim kapacitetima zbog izrazito sušne godine i značajanog pada proizvodnje uglja u RB Kolubara usled kašnjenja sa aktivnostim na otvaranju zamenskih kopova - piše u dokumentu.

Manjak proizvodnje, podsjeća se, nadoknađen je uvozom električne energije i uglja. Tokom 2022. uvezeno je 1,4 miliona tona uglja, do septembra 2023. dodatnih 2,8 miliona tona po rekordnim cijenama, što se "veoma negativno odrazilo na poslovanje EPS AD, koji je pretrpio ogromne gubitke."

- Uzimajući u obzir procjenu raspoloživih rezervi uglja na kopu Drmno u ovom trenutku, aktuelnu odluku o produženju rada blokova Kostolac A i dalje potrebe temoelektrana u Obrenovcu za ugljem iz Kostolačkog ugljenog basena, koji je bolje kalorijske moći u odnosu na kolubarski, evidentno je da postojeće rezerve uglja sa kopa Drmno ne mogu da podmire sve te potrebe - piše u dokumentaciji.

Dodatno, kako se ističe, otvaranjem novog ležišta kojim bi se obezbedila sirovinska baza, mogao bi se produžiti vijek trajanja termoblokova B1 i B2 uz revitalizaciju, kao i novog bloka B3.

U dokumentaciji se pojašnjava da je kostolački basen jedinstveno ležište uglja koje je formalno podeljeno na istočni, centralni i zapadni dio. Trenutno, eksploatacija uglja se vrši u istočnom delu basena, na površinskom kopu Drmno dok je u centralnom dijelu basena, na površinskim kopovima Klenovnik i Ćirikovac, eksploatacija uglja privedena kraju.

Rok za prijavu na tender je 24. januar, a više detalja pogledajte OVDJE.

Podsjetimo, nedavno je i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ogasilo rani javni uvid povodom izrade prostornog plana područja posebne namjene Kostolačkog ugljenog basena, kojim je predviđeno da se budući razvoj Kostolačkog ugljenog basena odvija u dva pravca: zaokruživanje investiocionog ciklusa za postizanje projektovanog kapaciteteta od 12 miliona tona uglja na kopu Drmno i njegov rad u punom kapacitetu do kraja eksploatacionog vijeka i izrada projektne dokumentacije, dobijanje eksploatacionog prava i otvaranje površinskog kopa Zapadni Kostolac.

U tom dokumentu se navodi i da će planiranim rudarskim aktivnostima na lignitskom ležištu Zapadni Kostolac direktno biti ugroženi djelovi naselja Dubravica i Batovac, a indirektno naselja Ostrovo i Brežane.


Vrijednost ove investicije, kako ranije prenijeli mediji, biće oko 400 mil EUR.

Podsjetimo, EPS je u novembru 2022. godine raspisao i tender za 89 istražnih bušotina, a posao vrijedan 98,56 miliona dinara dobilo je pet domaćih firmi - Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor, Georad doo Drmno, Geoing group doo Beograd, RI doo Beograd i Geomagdoo Beograd.

I. Ž.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

Kako je poslovalo 15 najvećih građevinskih kompanija u Crnoj Gori - Prihodi padali, Bemax i dalje lider

Najvećih 15 kompanija iz oblasti građevinarstva ostvarilo je tokom 2023. godine manje ukupne prihode i manju ukupnu dobit nego u 2022, a te kompanije su smanjile i broj radnika. Tako su za 15 najvećih kompanija ukupni prihodi bili 414 mil EUR u 2023. godini, ili 16,9% manje nego godinu ranije, kada je istih 15 kompanija imalo ukupne prihode od 484,49 mil EUR. Kako pokazuje analiza portala Bankar, pao im je i neto rezultat, sa 39,1 mil EUR iz

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.