NavMenu

Neefikasna javna uprava, politička nestabilnost i siva ekonomija najveći izazovi za privredu - Osmisliti program stimulacije i prelaska radnika iz državnog sektora u privatni

Izvor: eKapija Četvrtak, 14.12.2023. 05:56
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/OPOLJA)
Crnogorski biznis ambijent i dalje karakterišu brojne biznis barijere, od kojih su, prema ocjeni privrednika, ključne neefikasna javna uprava, politička nestabilnost, siva ekonomija i nelojalna konkurencija, te neadekvatna radna snaga.

To pokazuje novi Izvještaj Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) o stvaranju povoljnog ambijenta za održiva preduzeća. Izvještaj je predstavljen na konferenciji na temu "Decenija izgradnje ambijenta za održivi razvoj preduzeća: Gdje je Crna Gora danas?", koju je Unija organizovala u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada (ILO) koji je predstavljen na konferenciji u Podgorici.

Zamjenik generalnog sekretara UPCG Filip Lazović je, predstavljajući izvještaj, kazao da on sadrži pregled aktuelnog stanja u privredi i promjena nastalih u odnosu na period od prije 10 godina kada je objavljen strateški dokument UPCG "Pet ubica biznisa".

- U određenim oblastima dogodio se i napredak, kao što su pristup finansijama i digitalizacija. Kompanije su sebi olakšale poslovanje i unaprijedile poslovni ambijent kroz investiranje u digitalna rješenja. Ono što je nama u UPCG naročito važno, to je da je prepoznat određen napredak kada je riječ o Zakonu o radu. UPCG je prethodnih deset godina, u ime crnogorske privrede, pregovarala o ovom zakonu - naglasio je Lazović.

Predsjednik UPCG Slobodan Mikavica je kazao da, uprkos pozitivnim promjenama, još uvjek postoji prostor i potreba za daljim radom na unapređenju biznis ambijenta u našoj zemlji.

- Ono što nas u Uniji posebno ohrabruje je opšte poboljšanje u percepciji privrednika, kada je riječ o promjenama nastalih u periodu od 2013. do 2023. godine. Međutim, to svakako ne znači da su započeti procesi završeni. Već u narednom periodu treba još snažnije, složnije i mudrije raditi na eliminisanju biznis barijera i rješavanju izazova nepoznatih na nacionalnom i na lokalnom nivou. To su procesi koji traže hrabrost, partnerstvo javnog i privatnog sektora i efikasan socijalni dijalog, kako bi se podržalo stvaranje povoljnog poslovnog okruženja i unaprijedila agenda zemlje za integracije u EU - kazao je Mikavica.

Iulia Drumea, viši specijalista za poslodavačke aktivnosti ILO-a za centralnu i istočnu Evropu je istakla da je Unija 2013. godine pokrenula veoma ambiciozan projekat kroz koji je sprovela procjenu na nivou cijele zemlje i evidentirala ključne prepreke za poslovanje preduzeća u Crnoj Gori.

- Mi ćemo danas, nakon tačno 10 godina, sagledati šta je do sada urađeno i kako privreda percipira reforme koje su sprovedene, a zatim procijeniti šta je to što u narednom periodu još treba uraditi kako bismo kompanije podržali da stvaraju više, imaju bolja radna mesta, ostanu konkurentne i izbore se sa brojnim izazovima sa kojima se trenutno suočavaju. Radujem se Izvještaju i nalazima istraživanja UPCG, i nadam da će poslužiti kao dobar osnov za današnju diskusiju - kazala je Drumea.

Ona je prenijela poruku direktorice ILO-a za CE Evropu Claire Harasty koja je najavila nastavak uspješne saradnje sa UPCG i kontinuirane podrške koju će ILO-a pružati njenom daljem radu.

Tokom panel diskusije, Mirsad Azemović, direktor Direktorata za pristup i politiku tržišta rada u Ministarstvu rada i socijalnog staranja je kazao su u Izvještaju UPCG identifikovani gorući problemi.

- Trebamo u narednom periodu zdušno i prije svega kordinirano raditi upravo na popravljanju biznis ambijenta, da bi privreda mogla što uspješnije da funkcioniše - kazao je Azemović.

Ekonomski analitičar i vlasnik portala Biznis Crna Gora Predrag Zečević nije bio optimističan. On je kazao da "privatni sektor i građani Crne Gore ne mogu finansirati 80.000 radnika u državnom sektoru, plus 120.000 penzionera i 40.000 ljudi koji imaju ugovor o djelu od kojih će makar 20.000 dobiti ugovor za stalno.

- Ako Vlada ne osmisli adekvatan program stimulacije i prelaska radnika iz državnog sektora u privatni ja ne vidim održivost crnogorskog sistema, vidim samo dalje zaduživanje - kazao je Zečević.

Državna sekretarka u Ministarstvu finansija Jovana Nišavić istakla je da su u toj instituciji prepoznali određen broj aktivnosti u već usvojenim strateškim dokumentima, koji će u narednom periodu, ako se na adekvatan način implementiraju i finansiraju, dati doprinos u unapređenju poslovnog ambijenta.

- Pomenula bih Strategiju reforme javne uprave 2022-2026. koja uključuje upravljanje javnim finansijama, kao jedan od ključnih strateških ciljeva vlade. Tu je i Program ekonomskih reformi (PER) 2022-2024. u smislu nastavka reforme ekonomskog upravljanja. Dva veoma važna zadatka su efikasna blagovremena naplata potraživanja i borba protiv sive ekonomije. Njihovom realizacijom se obezbjeđuje red i stabilnost u izvoru finansiranja javnih potreba - podvukla je Nišavićeva.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomskog razvoja Goran Jovetić saopštio je da je ovo ministarstvo posvećeno radu na novom zakonskom tekstu o privrednim društvima, te je konferenciju iskoristio kao priliku da se zahvali Uniji poslodavaca koja je dala značajan doprinos izradi tog rješenja.

- Ono što mislimo da će to zakonsko rješenje svakako donijeti jeste da ćemo nastojati da u potpunosti olakšamo neke procedure i ono što smo kroz sistem prepoznali kao problematično u tom dijelu za funkcionisanje privrede da eliminišemo ovim zakonskim rješenjem - kazao je Jovetić i najavio da će Izvještaj UPCG biti predstavljen i razmatran na sjednici Savjeta za konkurentnost.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za izgradnju nove saobraćajnice u Buljarici 1,5 mil EUR

Opština Budva raspisala je tender za izgradnju saobraćajnice I2 - H5 Buljarica sa kompletnom infrastrukturom. Vrijednost radova je 1,23 mil EUR bez, odnosno 1,5 miliona sa PDV-om. Kako je pojašnjeno u pozivu, projekat se finansira iz više godina, od čega se u ovoj godini planira potrišiti iznos od 10.000 sa PDV-om. Rok za izvođenje radova je 270 dana od uvođenja izvođača u posao. Ponude se dostavljaju najkasnije do 4. juna do 10 sati,

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.