NavMenu

Radulović: Pomorstvo će dobiti bolji status

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 27.11.2023. 15:32
Komentari
Podeli
Filip Radulović (Foto: CGNews)Filip Radulović
Ministarstvo saobraćaja i pomorstva će u narednom periodu biti posebno posvećeno razvoju sektora pomorstva, postizanju strateških ciljeva koji su definisani Strategijom razvoja pomorske privrede, te vraćanju ugleda Crnoj Gori kao tradicionalno pomorskoj zemlji, poručio je resorni ministar Filip Radulović.

- Uvjeravam vas da će u mojoj agendi prioriteta sektor pomorstva biti u samom vrhu, te da ću nastojati, zajedno sa vama, da radim na svemu što nam može pomoći u osnaživanju i unapređenju stanja u sektoru pomorstva u Crnoj Gori - saopštio je Radulović na otvaranju Konferencije o pomorstvu, koja je danas počela u Kotoru.

On je ukazao na značaj konferencije, kao i na činjenicu da su se njeni organizatori potrudili da već treći put Crna Gora bude domaćin tog događaja.

Konferencija će okupiti eminentne stručnjake iz različitih oblasti pomorstva, kako bi razmijenili znanje i iskustva, izazove sa kojima se suočavaju, kao i viziju koja može pokrenuti sve zajedno kako bi doprinijeli razvoju pomorstva koje će se zasnivati na principima održivosti.

Radulović je izrazio spremnost da se ovaj sektor snažnije razvija kroz realizaciju više konkretnih projekata.

Konferenciju o pomorstvu organizuje Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore u saradnji sa Opštinom Kotor, a u okviru proslave 64. godišnjice od osnivanja ove visokoškolske ustanove i Dana opštine Kotor.

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić kazao je da da je dva milenijuma istorije Kotora sa 20 različitih uprava, uvijek povezivala jedna nit- pomorstvo.

- Iz ovog grada su kretale promjene u pomorstvu, ne samo u našem regionu, već su pomorci iz Kotora uticali i na promjene u svjetskom pomorstvu. Zanimljivost je da je pomorstvo u dalekoj Argentini upravo svoje temelje postavilo zahvaljujući kapetanu iz Kotora, da je ruska flota utemeljena u Perastu, da je crnomorska trgovina organizovana od strane našeg Oravčanina, da je Trst značajno napredovao zahvaljujući Bokeljima.

On je kazao da danas kada Crna Gora ima najviše pomoraca po glavi stanovnika na cijeloj planeti naša Pomorska privreda ne bilježi najsjajnije dane.

- Ovakve konferencije i skupovi ljudi koji se bave ovom granom prirode, daju nadu da ćemo u narednom periodu barem odškrinuti vrata svjetlu koje smo nekad bacali - rekao je Jokić.

Dekanica Pomorskog fakulteta Kotor prof. dr Tatijana Dlabač navodi da je ova visokoškolska ustanova, konferencijom željela da predstavi grad, Univerzitet i Crnu Goru u najljepšem svjetlu.

- Uz veliku podršku Rektorata i Opštine Kotor uspjeli smo da organizujemo treći po redu naučnu konferenciju, međutim zahvalila bih se timu Pomorskog fakulteta koji je zajednički radio na realizaciji ovog projekta. Mi smo 64. godišnjicu proveli radno pripremajući ovu konferenciju, stoga zahvalujem se akademskom osoblju, saradnicima u nastavi, stručnim saradnicima i studentima na nesebičnoj podršci - istakla je Dlabač.

Obraćajući se prisutnima presjedavajući KIMC 2023, prof. dr Špiro Ivošević kazao je da na Pomorskom fakultetu Kotor već skoro 25 godina formalno baštine sistem kvaliteta.

- Jedna od glavnih opredjeljnica je između ostalog i kontinualno usavršavanje i napredovanje što radimo u dijelu obrazovanja, nauke i istaraživanja. Statistika ove godine govori da imamo veći broj radova i autora, a da tematske oblasti koje su prethodnih godina bile dominantne kao brodomašinstvo i nautika su i dalje prisutne, kao i one koje se odnose na strateško opredjeljenje Evropske unije, a to su digitalizacija, dekarbonizacija, automatizacija, plava ekonomija kao i robotika i vještačka inteligencija - navodi Ivošević.

Rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović je istakao da nije jednostavno izgraditi konferenciju međunarodnog karaktera.

- Treba imati određenu viziju i ideju. Graditi tradiciju u Kotoru koji je sinonim za kulturu i tradiciju u Crnoj Gori možde izgleda lako ali zapravo nije, time je napor kolega sa Pomorskog fakulteta veći. Univerzitet treba da bude jedno veliko gradilište, ne mislim pritom na krupne infrastrukturne projekte, već na izgradnju izuzetne akademske institucionalne kulture koja se na najbolji način izražava na ovakvim događajima - navodi Božović.

O istorijatu Bokeljske mornarice i vezi između istorije i aktuelnih postulata pomorstva govorio je kapetan duge plovibe, mr Igor Petrović dok je kapetan duge plovidbe Vladimir Šparović, govorio je o apliciranju za domaćina jedne od etapa The Ocean Race Europe 2025. Moderatorka programa je bila prodekanica za razvoj i komunikaciju Pomorskog fakulteta Kotor, doc. dr Zorica Đurović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.