NavMenu

Najavljeni "Dani nauke i inovacija 2023": Kreirajmo zajedno programske sadržaje Festivala

Izvor: eKapija Utorak, 11.07.2023. 12:25
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja)

Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da aktivno radi na kreiranju ovogodišnjeg vizuelnog i programskog sadržaja festivala "Dani nauke i inovacija 2023" koji će se održati u periodu od 27. do 30. septembra, na više lokacija u Crnoj Gori, i ove godine pod pokroviteljstvom FIVE Grupe.

Ministarstvo je prošle sedmice otvorilo dva konkursa namijenjenih ustanovama-organizatorima festivalskih aktivnosti. Konkursi su otvoreni do 21. avgusta, a njihovi budžeti su po 50.000 EUR (ukupno 100.000 EUR).

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja, Biljana Šćepanović je na današnjoj konferenciji najavila različite segmente 11. izdanja festivala i podsjetila na sveobuhvatni značaj koji "Dani nauke i inovacija" imaju, kao centralni događaj u organizaciji resornog ministarstva.

- Posebnu pažnju tokom Festivala želimo da posvetimo djeci, mladima, od predškolskog do univerzitetskog uzrasta, smatrajući izuzetno značajnim kako za njih, tako i za valjan razvoj cjelokupnog društva, da im na vrijeme približimo i pomognemo da usvoje naučni način razmišljanja. To je bio jedan od primarnih ciljeva i prethodnih 10 izdanja Festivala, a ove godine nas na to dodatno obavezuju stavovi Savjeta za prava djeteta. Stoga želimo da ponovimo uspjeh prošlogodišnjeg Festivala, odnosno da imamo još veći broj sadržaja, na još više lokacija širom Crne Gore – da Festival proputuje i posjeti djecu u što više crnogorskih opština - istakla je ministarka Šćepanović.

Zahvaljujući najrazličitijim segmentima festivala organizatori će promovisati nauku i inovacije kod onih koji ih još uvijek ne poznaju dovoljno, ali i predstaviti one iskusnije i njihove, već zapažene, rezultate i uspjehe, kako na lokalnom, tako i na svjetskom nivou.

- Sa njima ćemo razgovarati na različite teme u vezi politika u domenu nauke i inovacija, strateških, programskih i pravno-normativnih akata, vidova podrške i generalno sistema naučno-inovacione djelatnosti u Crnoj Gori, sa željom da ga zajedno unapređujemo i usklađujemo sa savremenim svjetskim trendovima, a prije svega nastojeći da zadržimo dobru poziciju i čvrst korak naše države na putu EU integracija u domenu istraživanja i inovacija. Za realizaciju ovih želja i planova nam je neophodna i dragocjena pomoć svih koji smatraju da mogu doprinijeti – bilo da se radi o ustanovama koje se bave naučnoistraživačkom, edukativnom, odnosno inovacionom djelatnošću (javni, privredni, NVO sektor) i smatraju da mogu organizovati interesantan, kreativan i koristan festivalski sadržaj ili o nastavnicima, roditeljima, bakama, dekama, tetkama koji će dovesti svoje mališane, da se, kako rekosmo, zajedno zabavimo i štošta naučimo - kazala je Šćepanović.

Radi ispunjenja ovih značajnih ciljeva MNTR je prošle sedmice otvorio dva konkursa namijenjenih ustanovama-organizatorima festivalskih aktivnosti. Konkursi su otvoreni do 21. avgusta, a njihovi budžeti su po 50.000 EUR (ukupno 100.000 EUR).

Projekte promocije nauke Ministarstvo sufinansira u iznosu do 3.000 EUR, dok je podrška za inovativne programe do 5.000 EUR. Iz Ministarstva napominju da jedna ustanova može ostvariti sufinansiranje/podršku samo za jedan projekat/program po jednom konkursu.

- Mi se uveliko radujemo Festivalu, a posebno nas veseli što su, uz kontinuiranu saradnju u brojnim ostalim aktivnostima Ministarstva, i na ovogodišnjem Festivalu sa nama sjajni partneri, sa kojima smo prošle godine udružili entuzijazam i realizovali četiri izuzetno sadržajna festivalska dana: UCG, UDG, Uni Mediteran, Ministarstvo prosvjete, Fond za inovacije CG, IPC Tehnopolis i NTP CG. Veliko nam je zadovoljstvo što nam se ove godine priključuju i CANU i GG Podgorica, a vjerujemo da će svoj značajan dopirinos dati sve CG opštine koje su se u organizaciju Festivala uključile prošle godine, kao i da ćemo sada imati podršku većeg broja opština - dodala je Šćepanović.

Veliku podršku organizaciji ovogodišnjeg festivala i ove godine je, kao generalni pokrovitelj, pružila Five Grupa, koja će biti aktivni učesnik festivala sa atraktivnim sadržajima, koji će i ove godine zasigurno privući veliko interesovanje.

- Nama je uvijek drago da budemo dio inicijativa koje u prvom redu imaju za cilj promociju nauke i inovacija. Inovacije su jako konkurentne, kako kod nas tako i van granica naše zemlje i jedna inovacija koja izađe odavde može postati jak komercijalni proizvod koji može da preokrene i pravac ekonomije u državi. Mislim da će sadržaj Festivala ove godine biti još bogatiji i da će posjetitelji imati četiri kvalitetna dana programa, nadam se da će očekivanja biti ispunjena i da će biti postavljen težak zadatak za sljedeću godinu kako bismo bili sve bolji - istakao je Ivan Šoć ispred Five Grupe.

Šoć dodaje da upravo ovakve manifestacije mogu da stave dodatan akcenat na inovacije iz sektora IT industrije.

- Na ovaj način bi trebao da se stavi akcenat da IT u nekom trenutku može da postane strateška grana, čime bismo u zdravom smislu izvozili znanje, jer na taj način ne trošimo nikakve prirodne resurse. Nudimo znanje, a unosimo kapital. Sve što radimo u komercijalnom sektoru može biti primjenjivo i u ostalim granama. Ove godine će i Five Grupa predstaviti neke nove zanimljive stvari, ali još ne bih otkrivao detalje - objasnio je Šoć.

Osim programa koji organizuju Ministarstvo i Five Grupa, uz pomoć partnera, kao i onih koji će se prijaviti na konkurse, Festival ima i niz pratećih sadržaja u koje su ogromne napore, ali i zadovoljstvo, utkali njihovi neposredni organizatori. Među najavljenim programima se ističu Noć istraživača, koju već dugi niz godina organizuju Fondacija za promociju nauke PRONA i Prirodnjački muzej, takmičenje Social Impact Award, koje u Crnoj Gori po drugi put organizuje Centar za omladinsku edukaciju, ali i Dani nauke u Kotoru, koje ove godine po prvi put organizuju Pomorski fakultet UCG u partnerstvu sa Opštinom Kotor.

- Na kraju bih ponovila poziv svima da postanu dio festivalske organizacije svojom kreativnošću i voljom da doprinesu promociji i popularizaciji nauke i inovacija, predlaganjem sadržaja namijenjenih različitim uzrastima, nivoima obrazovanja i strukama, čija je realizacija planirana u svim krajevima Crne Gore. Pridružite nam se da zajedno istražujemo i inoviramo od 27. do 30. septembra u cijeloj našoj državi - podvukla je ministarka, Biljana Šćepanović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

Kako je poslovalo 15 najvećih građevinskih kompanija u Crnoj Gori - Prihodi padali, Bemax i dalje lider

Najvećih 15 kompanija iz oblasti građevinarstva ostvarilo je tokom 2023. godine manje ukupne prihode i manju ukupnu dobit nego u 2022, a te kompanije su smanjile i broj radnika. Tako su za 15 najvećih kompanija ukupni prihodi bili 414 mil EUR u 2023. godini, ili 16,9% manje nego godinu ranije, kada je istih 15 kompanija imalo ukupne prihode od 484,49 mil EUR. Kako pokazuje analiza portala Bankar, pao im je i neto rezultat, sa 39,1 mil EUR iz

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.