NavMenu

Studenti ETF-a dobili najmoderniju digitalnu laboratoriju

Izvor: eKapija Četvrtak, 09.11.2023. 09:52
Komentari
Podeli
(Foto: PR Centar)
Najmodernija laboratorija u formi digitalne trafostanice, koja je otvorena na Elektrotehničkom fakultetu, omogućiće studentima novi nastavni sadržaj i praktičan rad sa najnovijim tehnologijama i na realnim modelima.

To je poručeno sa otvaranja digitalne laboratorije, za koju je najsavremeniju opremu i softverske licence, u vrijednosti od 15.000 EUR, donirala kompanija Siemens, prenosi PR Centar.

V.d. dekana Elektrotehničkog fakultata Miloš Daković, kazao je da mu je zadovoljstvo što su ugostili predstavnike Siemensa i očekuje da će se na novoj laboratorijskoj opremi obučavati buduće generacije studenata, koji će stečena znanja primjenjivati u praksi.

- Radi se o modernoj opremi vezanoj za elektroenergetiku i elektroenergetske sisteme, koja uključuje napredne savremene informaciono-komunikacione tehnologije. Ovo će veoma značiti našim studentima, koji će kroz obrazovanje na osnovnim, a posebno na master studijama i kasnije kroz naučno istraživački rad koristiti ovu opremu za otkivanje novih postupaka i procedura što će sve dati dodatnu vrijednost ukupnoj elektroenergetici - poručio je Daković.

(Foto: PR Centar)
Direktorka Siemensa u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, Medeja Lončar, kazala je da ta kompanija spaja fizički sa digitalnim svijetom i stvara tehnologije koje transformišu svakodnevicu svih nabolje.

- Zato je važno da ulažemo u obrazovanje i buduće inovatore, stvaramo fakultetske centre za praktično učenje i mlade suočavamo sa stvarnim inženjerskim izazovima. Saradnja industrije i akademske struke je način kako se premošćuje jaz između teorije i prakse, a nove generacije uvode u realni svijet. Živimo u tehnološki najnaprednijem trenutku, onom u kojem su upravo tehnologije pokretači promjena, a progres zemalja zavisi od toga koliko smo spremni i inovativni - poručila je Lončar i dodala da donacija kompanije upravo ima svrhu da pomogne i pripremi buduće inženjere za svijet koji se ubrzano mijenja.

Svečanom otvaranju najmodernije laboratorije prisustvovali su i izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema Ivan Asanović, direktor sektora Smart Infrastructure (Pametna infrastruktura) u Siemensu Srbija Srdan Srdanović, direktorka odjeljenja Komunikacija i odnosa sa državnim institucijama za Adriatik region u kompaniji Siemens Jovana Vukotić, vanredni profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici Zoran Miljanić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije

Za rekonstrukciju željezničke infrastrukture potrebno 80 mil EUR - Od EIB predviđen zajam od 40 miliona, data saglasnost na ugovor o kreditu

Za rekonstrukciju željeznice, tačnije za finansiranje projekta generalnog remonta pruge, sanaciju 13 čeličnih mostova i tunela, kao i za modernizaciju depoa i radionica potrebno je ukupno 80 mil EUR. Od toga će 40 miliona biti obezbijeđeno iz kredita Evropske investicione banke, a na poslednjoj sjednici Vlada je usvojila informaciju o polaznim osnovama za zaključivanje Ugovora o kreditu i prihvatila Predlog nacrta Ugovora. Kako su

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.