NavMenu

Na Elektrotehničkom fakultetu projektovaće čipove: U toku sastanci sa investitorima zainteresovanim za ulaganje u laboratoriju

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.07.2023. 14:53
Komentari
Podeli

(Foto: Pixabay / Pexels)
Po prvi put u Crnoj Gori kroz implementaciju nedavno odobrenog projekta Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore osnovaće se laboratorija za integrisane mikrosisteme koja će omogućiti pokretanje inovacionih projekata u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju Univerziteta Crne Gore.

Riječ je o laboratoriji kakvih je sada u deficitu u Evropi, a koja, obučavanjem kadra za projektovanje čipova (integrisanih kola), može privući predstavništva postojećih kompanija iz okruženja, Evrope i svijeta, koja se bave projektovanjem integrisanih kola, ili pokrenuti osnivanje startap kompanija.

Do sada, usljed nedostajuće infrastrukture, Elektrotehnički fakultet (ETF) je u ovoj oblasti imao naučnu saradnju sa institutima i srodnim fakultetima u Beču.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Saša Mujović je kazao da je ovo veliki iskorak za Univerzitet Crne Gore i za Crnu Goru, za koji je ETF imao snažnu podršku rektora UCG prof. dr Vladimira Božovića.

- Za sada smo u fazi traženja investitora u Crnoj Gori koji će uložiti u osnivanje laboratorije - višestruko značajne za Crnu Goru. Osim finansijske koristi za Crnu Goru, očekujemo i da će ova laboratorija zaustaviti odliv mladih kadrova koji su profesionalno orijentisani prema elektronici. Svakako, laboratorija će biti osnova za obuku kadrova koji nedostaju Evropi a koji će privući i druge kompanije koje su u potražnji za saradnjom u ovoj oblasti. Aktivno uključivanje kapaciteta laboratorije za integrisane mikrosisteme u nastavni proces na Elektrotehničkom fakultetu biće na svim nivoima studija. Budući svršeni studenti će moći da u Crnoj Gori, kao samostalni dizajneri, rade u stranim kompanijama koje se bave visokim poluprovodničkim tehnologijama - kazao je dekan Mujović.

On je kazao da su njegova očekivanja da se u roku od dvije godine od puštanja u rad laboratorije za integrisane mikrosisteme mogu već osjetiti navedeni benefiti.

- Prvi planirani projekat u laboratoriji za integrisane mikrosisteme Pametno navodnjavanje obradivih površina na bazi mjerenja vlažnosti tkiva biljke, započet je 2015. godine, a u laboratoriji bi bio dovršen. Do sada u svijetu nije realizovan nijedan sistem za pametno navodnjavanje obradivih površina u otvorenom prostoru na bazi mjerenja vlažnosti tkiva biljke. Ključni problem koji je do sada, na planetarnom nivou, onemogućavao jeste veliki uticaj temperaturnih varijacija prisutnih na otvorenoj obradivoj površini na tačnost instrumenta za mjerenje vlažnosti tkiva biljke. Ovaj problem je u potpunosti eliminisan primjenom kontrolabilnih generatora konstantne snage koje je dizajnirala Grupa za integrisane mikrosisteme Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici - kazao je dekan Mujović.

On zaključuje da je na ovaj način ulaganje države u obrazovanje mladih ljudi dobilo svoju svrhu – visoko obrazovani građani Crne Gore koji su profesionalno orijentisani prema vrhunskim tehnologijama ostaju da žive i rade u Crnoj Gori, čime će ulaganje u njihovo školovanje biti višestruko vraćeno državi.

Projekat Osnivanje laboratorije za integrisane mikrosisteme ocijenjen je kao inovativan, te je rješenjem Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja unešen u Registar inovacione djelatnosti, gdje je ETF upisan kao naučnoistraživačka ustanova, a sada je dodat i ovaj projekat.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.