NavMenu

I sa Astra Zenekom dogovorena saradnja u okviru projekta BIO4 kampus

Izvor: eKapija Srijeda, 27.09.2023. 16:33
Komentari
Podeli
(Foto: Bio4.rs/Screenshot)
Memorandum o razumijevanju u okviru projekta BIO4 kampus potpisali su Ana Brnabić, predsjednica Vlade Republike Srbije i Hans Sijbesma, regionalni potpredsjednik farmaceutske kompanije Astra Zeneka za Centralnu i Istočnu Evropu i Baltik. Memorandum sa Astra Zenekom dolazi samo dan kasnije pošto je memorandum o razmijevanju dan ranije potpisan i sa kompanijom Fajzer (Pfizer) u okviru novog bio-ekonomskog centra u Beogradu.

Brnabić je posle današnjeg potpisivanja istakla da saradnja sa kompanijom Astra Zeneka dodatno doprinosi građenju BIO4 kampusa, kao jedinstvenog ekosistema u regionu Jugoistočne Evrope i mjestu prepoznatom na globalnoj mapi istraživanja i razvoja biomedicine, biotehnologije, bioinformatike i biodiverziteta.

Premijerka je naglasila da potpisivanje memoranduma otvara nove mogućnosti i predstavlja dodatni zamajac težnji da ostvarimo uspješnu istraživačko-naučnu saradnju i razmjenu znanja i dobrih praksi sa najvažnijim svjetskim kompanijama.

Sijbesma je istakao da je vještačka inteligencija važan faktor za rano otkrivanje bolesti iz oblasti onkologije, respiratornih, kao i rijetkih bolesti.

On je rekao da ga raduje to što je Srbija prepoznala značaj biotehnološke i biomedicinske revolucije, koja suštinski mijenja i poboljšava svijet u kojem živimo, i što smo zajedno dio projekta koji podržava ekonomski i infrastrukturni razvoj naučne zajednice.

Od trenutka kada je predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić prvi put predstavila BIO4 projekat, prepoznata je podudarnost zajedničkih ciljeva, naveo je potpredsjednik "Astra Zeneke" za Centralnu i Istočnu Evropu i Baltik.

U okviru ovog projekta, Astra Zeneka će finansirati genetsko testiranje na BRCA mutacije kod pacijentkinja sa ranim karcinomom dojke i pružiti podršku primjeni vještačke inteligencije za skrining na rano otkrivanje karcinoma pluća.

Takođe, očekuje se da će u budućnosti u Srbiji biti više kliničkih studija ove kompanije, s obzirom na to da se planira i uspostavljanje odjeljenja za istraživanje i razvoj, istaknuto je na sastanku.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

Kako je poslovalo 15 najvećih građevinskih kompanija u Crnoj Gori - Prihodi padali, Bemax i dalje lider

Najvećih 15 kompanija iz oblasti građevinarstva ostvarilo je tokom 2023. godine manje ukupne prihode i manju ukupnu dobit nego u 2022, a te kompanije su smanjile i broj radnika. Tako su za 15 najvećih kompanija ukupni prihodi bili 414 mil EUR u 2023. godini, ili 16,9% manje nego godinu ranije, kada je istih 15 kompanija imalo ukupne prihode od 484,49 mil EUR. Kako pokazuje analiza portala Bankar, pao im je i neto rezultat, sa 39,1 mil EUR iz

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.