NavMenu

Srbija: Kamatne stope na stambene kredite privremeno ograničene

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 11.09.2023. 16:59
Komentari
Podeli

(Foto: Narong Jongsirikul/shutterstock.com)
Narodna banka Srbije (NBS) je na vanrednoj sjednici Izvršnog odbora donijela Odluku o privremenim mjerama za banke koje se odnose na stambene kredite fizičkim licima. Ovom odlukom je ograničila kamatnu stopu za dužnike koji su korisnici prvog stambenog kredita sa promjenljivom kamatnom stopom, a čiji ugovoreni iznos ne prelazi 200.000 EUR.

- Ovim dužnicima je privremeno ograničena nominalna kamatna stopa za period od narednih 15 mjeseci, a počevši od oktobarske rate. Banka neće imati pravo da od dužnika potražuje razliku u kamati usljed primjene odluke - ističe se u saopštenju kabineta guvernera.

Kada je riječ o stambenim kreditima koji su odobreni zaključno sa 30. julom 2022. godine nominalna kamatna stopa ne može biti viša od 4,08% (prosječna ponderisana kamatna stopa na stanje stambenih kredita odobrenih u Republici Srbiji koju je objavila NBS sa stanjem na dan 31. jula 2022. godine uvećanu za 30%).

- Ovo znači da će tim dužnicima biti umanjena rata kredita od 10% do više od 25% - dodaje se u saopštenju NBS.

Kao primjer NBS je navela kredit odobren 1. decembra 2021. godine u iznosu od 100.000 evra sa nominalnom kamatnom stopom od 6M EURIBOR+3%, na period otplate od 25 godina.

Kako se pojašnjava, prema trenutnom anuitetu, visina kamatne stope je 6,95%, a iznos anuiteta 694 EUR. Kada je riječ o anuitetu koji će važiti nakon stupanja na snagu mjere, kamatna stopa će biti 4,08% pa će iznos anuiteta biti 532 EUR. Kada se sve uzme u obzir, kako naglašavaju u NBS, apsolutno smanjenje anuiteta u odnosu na važeći biće 162 EUR, odnosno prosječna relativna promjena anuiteta u odnosu na trenutno važeći biće -23%.

Kod stambenih kredita koji su odobreni od 31. jula 2022. godine do stupanja na snagu Odluke, a čija je inicijalna kamatna stopa veća od 4,08%, korisnici će zaključno sa decembrom 2024. godine plaćati umanjenu ratu kredita sa kamatom iz prvobitnog plana otplate.

- Navedeno znači da su i ovi dužnici zaštićeni od daljeg rasta rate kredita, iako su okolnosti u kojima su se ovi građani zadužili već jasno ukazivale na mogući dalji rast euribora. Posebno naglašavamo da je kamatna stopa ograničena samo u smislu njenog daljeg rasta dok će banke u slučaju da dođe do snižavanja promjenljivih kamatnih stopa biti u obavezi da izvrše usklađivanje iznosa rate u skladu sa zaključenim ugovorom o stambenom kreditu - poručuju iz NBS.

Za stambene kredite koji se odobravaju nakon stupanja na snagu Odluke u periodu njene primene propisana su sledeća ograničenja:

• kod stambenih kredita sa promjenljivom kamatnom stopom, banka je dužna da fiksni dio nominalne kamatne stope (marža banke) utvrdi u procentu koji nije viši od 1,1% do 31. decembra 2024. godine, a nakon tog perioda u procentu koji bude utvrđen ugovorom o tom kreditu;
• kod stambenih kredita sa fiksnom kamatnom stopom banka može odobravati stambeni kredit uz nominalnu kamatnu stopu do 5,03%.

- Dodatno, Narodna banka Srbije je ovom odlukom omogućila da svi korisnici stambenih kredita, uključujući i korisnike sa fiksnom kamatnom stopom, mogu prevremeno da otplate kredit bez obaveze da plaćaju naknadu za prevremenu otplatu, koja kod kredita zaključenih nakon 5. decembra 2011. godine iznosi do 1%, a kod kredita koji su zaključeni prije tog datuma je često ugovarana i u većem procentu - navodi se u saopštenju NBS.

Ovim privremenim merama, kako se naglašava. Narodna banka Srbije još jednom odgovorno i blagovremeno obezbeđuje očuvanje stabilnosti finansijskog sektora i štiti građane u neizvjesnim okolnostima promjenljivih kamatnih stopa. Fokus je još jednom na preventivnom djelovanju uzimajući u obzir trenutne okolnosti umjesto da se čeka materijalizacija negativnih efekata i porast problematičnih kredita, kada bi svaka reakcija bila iznuđena i izvjesno ograničenog dometa.

- Na ovaj način NBS priznaje i pozdravlja pokazanu spremnost i sposobnost dužnika korisnika stambenih kredita da svoje preuzete obaveze izmiruju na vrijeme, što se pokazalo u prethodnom periodu imajući u vidu minimalan broj dana docnje po ovim kreditima. Konačno, uz usvajanje ovih privremenih mjera Narodna banka Srbije istovremeno očekuje da će banke pokazati dodatnu spremnost da svoje poslovanje prilagode okolnostima tako da ne ugroze povjerenje postojećih i budućih klijenata čime će sebi obezbijediti održivo poslovanje i budući rast - zaključuje se u saopštenju NBS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

01.05.2024.  |  Vijesti

Prosječna plata u martu 825 EUR, za godinu porasla 5,6%

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u martu je iznosila 825 EUR, i zabilježila je rast od 0,5% u odnosu na februar. Podaci Monstata pokazuju da je u odnosu na isti mjesec prošle godine, prosječna neto plata porasla 5,6%. Prosječna bruto plata bila je 1.032 EUR. - Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u martu 2024. godine u odnosu na februar 2024. zabilježile rast od 0,5% proizilazi da su realne zarade ostale na istom nivou -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.