NavMenu

Uskoro počinje sanacija klizišta oko Kanli kule - Posao vrijedan preko 900.000 EUR kompaniji Intermost

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.08.2023. 15:29
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Fotokon)
Sanaciju klizišta u širem zahvatu tvrđave Kanli kula radiće Intermost iz Podgorice, dok je za stručni nadzor zadužena kompanija Projektman, potvrdio je sekretar za turizam, ekonomski razvoj i investicije Nenad Vitomirović.

Prethodno su, kako je kazao, urađeni istražni radovi, kao i projekat sanacije, a početak radova planiran je već krajem septembra.

Prema tenderu Uprave za kapitalne projekte vrijednost radova je 909.922,65 EUR bez PDV-a, dok je rok za završetak 180 dana od uvođenja izvođača u posao.

Projektom je obuhvaćena sanacija klizišta koje se proteže od magistralnog puta do crkve Sv. Arhangela Mihaila i trga Belavista, kazao je sekretar Vitomirović.

- Riječ je o prvom većem projektu za stari dio grada, najvažnijem nakon obnove od zemljotresa 1979. godine. Ne radi se samo o zaštiti kulturno-istorijskog nasljeđa već i sanaciji dijela klizišta koje bi moglo da ugrozi Stari grad jer posljedice nisu vidljiva samo na Kanli kuli, već i na pojedinim objektima, ulicama i trgu ispod kule. To je zahtjevalo hitan odgovor, jednostavno se ova prijetnja morala otkloniti - istakao je Vitomirović.

Dodaje da je nemoguće započeti rekonstrukciju Kanli kule, niti sređivanje Starog grada i trga Belavista dok se ne zaustavi dalje klizanje terena.

- Tek nakon toga će se, na osnovu UTU koje je izdalo ondašnje Ministarstvo održivog razvoja i turizma, izraditi tehnička dokumentacija i krenuti u rekonstrukciju tvrđave. Ne samo tvrđave već i uređenja problematičnih mikrolokacija u Starom gradu te ćemo napokon dobiti centar grada kako i dolikuje našem Herceg Novom - kazao je Vitomirović.

Najavljuje da će u narednim godinama veća pažnja biti posvećena starom jezgru grada i tvrđavama koje su hercegnovski brend.

- Španjola postaje hab i centar kreativne ekonomije a ostale tvrđave ćemo valorizovati kroz spoj kulture i turizma. Time će se povećati atraktivnost Herceg Novog kao turističke destinacije ali i pružiti dodatna prilika i sadržaji domaćim preduzetnicima i kreativcima za rad i razvoj - zaključuje Vitomirović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

Kako je poslovalo 15 najvećih građevinskih kompanija u Crnoj Gori - Prihodi padali, Bemax i dalje lider

Najvećih 15 kompanija iz oblasti građevinarstva ostvarilo je tokom 2023. godine manje ukupne prihode i manju ukupnu dobit nego u 2022, a te kompanije su smanjile i broj radnika. Tako su za 15 najvećih kompanija ukupni prihodi bili 414 mil EUR u 2023. godini, ili 16,9% manje nego godinu ranije, kada je istih 15 kompanija imalo ukupne prihode od 484,49 mil EUR. Kako pokazuje analiza portala Bankar, pao im je i neto rezultat, sa 39,1 mil EUR iz

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.