NavMenu

Crna i Bijela lista poreskih obveznika - Ko su najveći dužnici, a ko najredovnije platiše

Izvor: eKapija Četvrtak, 03.08.2023. 14:21
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Steve Buissinne)
Uprava prihoda i carina objavila je ažuriranu Crnu i Bijelu listu poreskih obveznika, tačnije onih kompanija koje redovno izvršavaju svoje poreske obaveze, odnosno koje su najveći poreski dužnici.

Kako je saopšteno iz UPC, na Crnoj listi našli su se najveći dužnici, sa presjekom duga na dan 30. 6. 2023. Ukupan dug svih ovih kompanija iznosi 348,4 mil EUR.

Kako je pojašnjeno, Crna lista sadrži 200 poreska dužnika sa najvećim poreskim dugom po osnovu akciza, poreza na dodatu vrijednost, poreza na dobit pravnih lica, koncesija i poreza na promet nepokretnosti, zatim listu od 50 poreskih dužnika sa dugom po osnovu poreza i doprinosa iz i na lična primanja, kao i listu od 100 najvećih poreskih dužnika kod kojih je pokrenut stečajni postupak po visini duga.

Listu koja sadrži 200 poreskih dužnika sa najvećim poreskim dugom po osnovu akciza, poreza na dodatu vrijednost, poreza na dobit pravnih lica, koncesija i poreza na promet nepokretnosti, predvode Spic Ronghe international Montenegro Limited sa dugom od preko 11 mil EUR, zatim Vektra Jakić koja duguje 10,13 miliona, te Balcke-Durr Energy Solutions S.P.A. Đenova koja duguje 6,66 mil EUR. Na listi su i Tehnoput sa dugom od 6,15 miliona, ali i Aerodromi Crne Gore čiji je dug 4,9 mil EUR. Od prvih pet kompanija na listi, Aerodromi su u sistemu reprograma, dok je Vektri Jakić rješenje o reprogramu ukinuto. Preduzeća koja se nalaze na ovoj listi duguju ukupno 164,98 mil EUR.

Na listi 50 poreskih dužnika sa dugom po osnovu poreza i doprinosa iz i na lična primanja najveći dug imaju Plantaže - 11,86 mil EUR. Slijede tri željeznička preduzeća - Željeznički prevoz sa dugom od 6,2 miliona, Željeznička infratsruktura koja duguje oko 4,7 mil EUR i Održavanje željezničkih i voznih sredstava čiji je dug 4,1 mil EUR. Vektra Boka je sledeća na listi sa dugom od 3,28 mil EUR, a tu je i Institut dr Simo Milošević iz Igala koji duguje 2,9 mil EUR i koji je u sistemu reprograma. Od nabrojanih kompanija, u sistemu reprograma su i Plantaže. Ukupan dug ovih kompanija iznosi 69,15 mil EUR.

Kada govorimo o preduzećima u stečaju, prvi na listi je Pantomarket čiji je dug 15,85 mil EUR, a slijedi Montenegro Airlines koji duguje 15,72 miliona. Radoje Dakić ima dug od 12,04 miliona, Rudnici boksita iz Nikšića 9,4 mil EUR, a Vektra Montenegro 6,24 miliona. Na listi je i Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) sa dugom od 5,85 mil EUR. Ukupan dug prduzeća kod kojih je pokrenut stečaj je 114,25 mil EUR.

Kompletnu Crnu listu možete vidjeti OVDJE.

Na Bijeloj listi nalaze se 572 kompanije, a među redovnim platišama su Voli Trade, Elektroprivreda, Trebjesa, Monteput, Zetagradnja, Bemax, Coca-Cola Crna Gora, Crnogorski Telekom, One Crna Gora, JP Morsko dobro i druge.

Kako je pojašnjeno, selekcija obveznika izvršena je u skladu sa definisanom internom procedurom za utvrđivanje Bijele liste poreskih obveznika.

Kriterijumi za izradu Bijele liste su predate poreske prijave u skladu sa zakonom (jedinstveni obrazac izvještaja o obračunatom i plaćenom porezu na dohodak fizičkih lica i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, prijava poreza na dodatu vrijednost, prijava poreza na dobit - sa iskazanom dobiti); izmirene sve dospjele poreske obaveze, za kvartal, za koji se objavljuje Bijela lista; poreski obveznici kod kojih je u IOPPD obrascu, za veći broj zaposlenih lica izvršen obračun iznad prosječne bruto zarade; poreski obveznici koji upošljavaju više od 10 zaposlenih lica; šifra djelatnosti.

- Uprava prihoda i carina Crne Gore svojim transparentnim i partnerskim pristupom i odnosom, uz strogo poštovanje zakonskih propisa, a kroz pružanje podsticaja i jačanje shvatanja o značaju urednog izmirivanja poreskih obaveza, nastoji da sa poreskim obveznicima trasira zajednički put kojem je krajnji cilj briga o državnom budžetu na opštu dobrobit - navodi se u saopštenju.

Kompletnu Bijelu listu pogledajte OVDJE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije

Ze rekonstrukciju željezničke infrastrukture potrebno 80 mil EUR - Od EIB predviđen zajam od 40 miliona, data saglasnost na ugovor o kreditu

Za rekonstrukciju željeznice, tačnije za finansiranje projekta generalnog remonta pruge, sanaciju 13 čeličnih mostova i tunela, kao i za modernizaciju depoa i radionica potrebno je ukupno 80 mil EUR. Od toga će 40 miliona biti obezbijeđeno iz kredita Evropske investicione banke, a na poslednjoj sjednici Vlada je usvojila informaciju o polaznim osnovama za zaključivanje Ugovora o kreditu i prihvatila Predlog nacrta Ugovora. Kako su

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.