NavMenu

Trgovine i državne firme najveći poslodavci

Izvor: Vijesti Subota, 13.05.2023. 08:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Najveći poslodavac u Crnoj Gori u 2022. godini bile su trgovački lanci i državne firme, pokazuju izvještaji predati Upravi prihoda i carina.

U prerađivačkoj industriji ima svega 13 firmi sa više od 100 radnika, a u oblasti poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede samo jedna - Plantaže. U prvih deset firmi po broju radnika nema nijedne iz takozvanih strateških privrednih grana turizma, prerađivačke industrije i poljoprivredne proizvodnje.

Najveći poslodavac je trgovački lanac Voli sa 2.186 radnika, što je svega 67 radnika više nego u 2021. godini. Ova kompanija je godinama najveći poslodavac, a prošle godine ostvarila je i rekordnu dobit od 11,6 mil EUR.

Na drugom mjestu je takođe trgovina Merkator sa 1.634 radnika ili svega sedam radnika više nego godinu ranije. Ova kompanija je lani imala negativno poslovanje sa minusom od 977.000 EUR.

Državni Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) je sa 1.623 radnika na trećem mjestu. To je za 195 radnika više nego godinu ranije. Ova kompanija je zbog rasta berzanskih cijena, a nepovećavanja cijene za potrošače, lani ostvarila gubitak od 11,6 mil EUR.

Na četvrtom mjestu je lanac marketa Domaća trgovina (Aroma marketi) sa 1.154 ili 24 radnika više nego godinu ranije. Ova trgovačka kompanija lani je ostvarila profit od 991.000 EUR.

Lanac trgovina HD Laković je na petom mjestu liste poslodavaca sa 1.137 radnika ili sa 90 radnika više nego u 2021. godini. Ova kompanija je lani ostvarila profit od 5,6 mil EUR.

Na šestom mjestu po broju radnika je državna Elektroprivreda (EPCG) sa 1.109 radnika ili 136 radnika više nego godini ranije. Ova kompanija je imala neto profit od 4,2 mil EUR.

Državni Rudnik uglja iz Pljevalja je sa 966 radnika na sedmom mjestu. Ova kompanija je lani imala neto dobit od 9,4 mil EUR, a povećala je broj radnika za 87.

Osmo mjesto sa po 885 radnika dijele dvije kompanije - Franca marketi i Aerodromi. Aerodromi su imali neto profit od 1,4 miliona, a broj radnika povećali za 98, dok su Franca marketi imali dobit od 2,2 miliona a broj radnika je povećao za sedam.

Željeznička infrastruktura (ŽICG) nalazi se na devetom mjestu liste najvećih poslodavaca sa 779 radnika ili za 46 više nego godinu ranije. Kompanija je prošle godine imala profit od 389.000 EUR.

Listu od deset najvećih poslodavaca zaključuje javni servis Radio-televizija Crne Gore (RTCG) sa 746 radnika, što je 11 radnika više nego godinu ranije. RTCG, koji se većinom finansira iz državnog budžeta, prošle godine je ostvario profit od 910 hiljada eura.

Državna televizija ima čak 120 radnika više od Plantaža (623), a tri i po puta više od Trebjese (218).


Samo tri proizvođača sa više od 200 radnika

Da je proteklih decenija u Crnoj Gori uništena većina proizvodnje i prerađivačke industrije, pokazuju podaci da iz ovih sektora imaju svega tri firme sa više od 200 radnika.

Iz oblasti poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede najveći poslodavac su Plantaže sa 623 radnika, koje su na 17 mjestu ukupne liste. Sljedeći poslodavac po veličini iz ove oblasti je firma Cogimar iz Kotora koja je bavi uzgojem ribe i školjki, a zapošljava svega 36 radnika.

Iz prerađivačke industrije najveći je Mesopromet iz Bijelog Polja, dio Franca grupe, sa 520 radnika, a zatim slijedio nikšićka pivara Trebjesa sa 218 zaposlenih. Na ukupnoj listi najvećih poslodavaca Mesopromet je na 22, a Trebjesa na 64 mjestu.

U najznačajnijoj privrednoj grani u Crnoj Gori, oblasti hotelijerstva i ugostiteljstva, postoji 17 kompanija koje imaju više od 100 radnika.

Najveći poslodavac iz ove oblasti je hotelska grupa Montenegro stars sa 524 radnika, zatim slijedi Budvanska rivijera sa 412, Maestral sa 344 i Portonovi Hospitality sa 300 radnika.

Ovdje su vidljivi samo radnici koji imaju ugovor sa tim firmama, ali ne i radnici koje su preuzeli iz agencija za posredovanje jer se oni vode kao zaposleni u tim agencijama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.