NavMenu

U Tivtu boravi više od 9.000 gostiju - Popunjenost hotelskih kapaciteta 17% bolja u odnosu na prethodnu godinu

Izvor: Media Biro Ponedjeljak, 31.07.2023. 07:51
Komentari
Podeli
(Foto: Media Biro)
U Tivtu trenutno boravi 9.243 gostiju, što je na istom nivou kao prethodne godine, popunjenost hotelskih kapaciteta je za 17% bolja u odnosu na prethodnu godinu, dok je mali pad od 6% zabilježen kod privatnog smještaja, podaci su Turističke organizacije Tivat.

- Prije svega smo zadovoljni kakva je bila predsezona i sam ulazak u sezonu. Mislim da smo tu mnogo bolji u odnosu na 2022. godinu. Što se same sezone tiče, možda smo došli do onoga što nam je bio krajni cilj, a to je da malo rasteretimo taj špic sezone, tako da rezervacije ne budu skoncentrisane samo na jul i avgust mjesec - kazala je direktorica TO Tivat, Nina Lakičević.

Struktura gostiju je raznovrsna, dok se na prvom mjestu po brojnosti nalaze turisti iz Srbije, zatim gosti iz Rusije, na trećem mjestu je opet region, Bosna i Hercegovina, zatim Velika Britanija i Njemačka.

- Rezervacije i najave su jako dobre za ostatak sezone, odnosno za avgust mjesec. Imamo taj dobar odaziv i intersovanje za septembar i oktobar, te se nadam da će nas vremenske prilike u tome podržati - dodala je Lakičević.

Kako bi mnogobrojni turisti u potpunosti uživali u svom boravku u Tivtu, TO Tivat i ostale gradske institucije su se pobrinule da organizuju veliki broj manifestacija koje će svakodnevno privlačiti različite strukture gostiju. Tako su mještani i gosti samo tokom jedne večeri ove sedmice mogli da uživaju u otvaranju Rubix festivala, izvedbi kultne predstave "Filomena Marturano", Mjesna zajednica Lepetane je organizovala Riblje veče, muzički upotpunjeno nastupom Bojana Delića, a u lokalu Marea u Porto Montenegru je promovisan projekat koji radi Briv Construction.

- Potrudili smo se da nalik julu, koji je bio pun dešavanja, koncerata, predstava i raznih manifestacija, tako bude i u avgustu. 2. avgusta u lokalitetu Radovići, MZ Krtoli organizuje Srpski sabor, 4. avgusta imamo ribarsko veče u Krašićima, gdje će nastupati bend "Škuribanda" i anasambl "Toć", 5. avgusta imamo Lastovsku feštu, iste te noći Luštica Bay je pripremila poseban program za ljubitelje jazz muzike, 6. i 7. za ljubitelje kulturnog sadržaja imamo predstavu "Zajedno" na Purgatorijama, 9. avgusta na gradskoj rivi Pine nastupaju "Toć" i Dženan Lončarević, 12. avgusta na Ljetnjoj sceni pijanista Peter Bence - najavila je direktorica TO Tivat i istakla da je ovo samo dio velike liste manifestacija koje će organizovati u narednom periodu.

Na ovaj način se teži da Tivat bude destinacija koja svojim kulturnim i zabavnim sadržajem privlači goste i bude prepoznat kao domaćim i organizator značajnih i interesantnih dešavanja. Sjajan odaziv su imale i manifestacije u Porto Montenegru, pa su događaji nalik International Fashion Festivalu organizovanom u saradnji sa organizacijom Fabrika ljubitelje mode oduševile u prethodnom periodu, dok je ovog vikenda Rubix festival pred publiku na Synchro sceni doveo velike umjetnike svjetskog glasa kao što su John Malkovich, britanski bend Morcheeba, DJ Damian Lazarus, inovativni pijanista Francesco Tristano, muzički producent Armen Miran…

- Mi smo u Porto Montengru baš zadovoljni ovogodišnjom sezonom, imamo 100% kapaciteta u našim rentalima, marina je na 75% popunjenosti, zakupci rade svojom dinamikom i generalno događaji koje mi organizujemo pokazuju da gostiju ne manjka. Ono što je interesantno jeste da se struktura gostiju mijenja. Ove godine vidimo nešto više gostiju iz Izraela, Turske, iz Saudijske Arabije, svih onih destinacija koje imaju direktne letove do Tivta pokazuju veće dolaske u Porto Montenegru, što vidimo i kroz naš sistem iznajmljivanja stanova - objasnio je PR Porto Montenegra, Danilo Kalezić.

Kada je u pitanju nautički turizam po kojem je marina Porto Montenegro poznata osjeća se blagi pad zbog izostanka velikih ruskih jahti, ističe Kalezić i dodaje da su trenutno posvećeni da ih nadomjeste novim gostima sa novih tržišta.

- Imamo aktivacije na Azurnoj obali, imamo velike aktivacije sa našim partnerima koji su ovih dana u Porto Montnegru kako bismo napravili strategiju za Kan i Monako, sajmove koji kreću u septembru mjesecu, na koji način bismo dodatno ispromovisali Crnu Goru kao destinaciju ne samo za charter sezonu, za jahte koje ostaju samo nekoliko dana, već za sezonu u kojoj će jahte ostajati više od šest mjeseci. Izuzetno smo zadovoljni što je broj ostanaka duži, jahte koje dođu ostaju duže, a broj posade i ljudi koji žive u Porto Montenegru, a samim tim i u Tivtu, uživaju u sadržajima našeg grada, troše svoj novac u Tivtu. Broj ovakvih ostanaka je nešto veći u odnosu na posljednje četiri godine - istakao je PR Porto Montenegra.

Svi ovi podaci pokazuju da TO Tivat i Porto Montenegro ne stavljaju fokus samo na špic sezone, već teže da posjećenost Tivtu prošire na cijelu godinu i učine da ovaj primorski grad bude centar dešavanja i izvan glavne turističke sezone.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije

Ze rekonstrukciju željezničke infrastrukture potrebno 80 mil EUR - Od EIB predviđen zajam od 40 miliona, data saglasnost na ugovor o kreditu

Za rekonstrukciju željeznice, tačnije za finansiranje projekta generalnog remonta pruge, sanaciju 13 čeličnih mostova i tunela, kao i za modernizaciju depoa i radionica potrebno je ukupno 80 mil EUR. Od toga će 40 miliona biti obezbijeđeno iz kredita Evropske investicione banke, a na poslednjoj sjednici Vlada je usvojila informaciju o polaznim osnovama za zaključivanje Ugovora o kreditu i prihvatila Predlog nacrta Ugovora. Kako su

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.