NavMenu

Banke uplatile 3,56 mil EUR u Sanacioni fond

Izvor: Mina Srijeda, 19.07.2023. 10:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jat036/shutterstock.com)Ilustracija
Komercijalne banke, njih 11, uplatile su ukupno po osnovu redovnog doprinosa u Sanacioni fond 3,56 mil EUR.

Od toga je, kako je Vijestima saopšteno iz Centralne banke (CBCG) lani uplaćeno 1,64 miliona, a ove godine 1,94 mil EUR.

Iz vrhovne monetarne institucije su naveli da je bankarski sistem visoko kapitalizovan i likvidan, tako da za sada novac iz ovog fonda neće biti korišćen.

Novac iz Sanacionog fonda će služiti, između ostalog, za pomoć bankama ako se suoče s problemima u poslovanju.

Formiranje tog fonda je definisano Zakonom o sanaciji kreditnih institucija (banaka), čija je primjena, zajedno s novim Zakonom o kreditnim institucijama, počela 1. januara prošle godine.

Ova dva zakona su usvojena u parlamentu krajem 2019. godine i tada je ostavljen rok od godinu za njihovu primjenu.

Primjena je, međutim, odgođena za još jednu godinu zato što su se CBCG i komercijalne banke usmjerile na rješavanje problema koje je izazvala pandemija koronavirusa i na završetak projekta procjene imovine banaka (AQR).

Prema zakonu, u Sanacionom fondu mora biti novac u vrijednosti od jedan odsto garantovanih depozita i to u periodu od deset godina, do 31. jula 2031. godine.

Novac banke uplaćuju jednom godišnje.

Na pitanje da li je moguće da se u skorijem periodu koristi novac iz Sanacionog fonda, ili to nije potrebno, iz CBCG su kazali da se, shodno zakonu, novac može koristiti isključivo na primjenu instrumenata za sanaciju banaka.

- Bankarski sistem u Crnoj Gori je visoko kapitalizovan i likvidan. Sve banke ispunjavaju zahtjeve koji su definisani zakonskom i podzakonskom regulativom, što znači da se u navedenoj situaciji novac Sanacionog fonda ne može koristiti. Ako bi došlo do potrebe za primjenom instrumenata sanacije kod jedne ili više banaka, CBCG bi, u skladu sa zakonom, razmotrila mogućnost i potencijalne načine korišćenja novca Sanacionog fonda u cilju postizanja ciljeva sanacije - objasniili su u CBCG.

Zakonska obaveza je bila i da se urade planovi sanacije, što su banke uradile, pa je CBCG prošle godine usvojila prve planove sanacije, dok je, kako navode, ciklus izrade tih planova za ovu godinu u toku i može se očekivati da će i novi planovi sanacije biti uskoro usvojeni.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija

U Bijelom Polju planirana izgradnja VE Korita - Na 162 ha biće 11 vjetrogeneratora ukupne instalisane snage 72,60 MW

U bjelopoljskom naselju Korita predviđena je izgradnja vjetroelektrane ukupne instalisane snage 72.60 MW. To se može vidjeti u predlogu urbanističko-tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije koji su objavljeni na sajtu Vlade, a u cilju realizacije ove investicije. Zahtjev su podnijele podgoričke kompanije Vjetro park Korita, Sistem-MNE i PerMonte. Ukupa površina lokacije na kojoj je predviđena gradnja vjetoparka je cca 162 ha. -

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.