NavMenu

Za tri godine oko 1.140 istraživanja UCG na prestižnim međunarodnim listama - PMF prvi po broju radova

Izvor: eKapija Utorak, 25.04.2023. 12:51
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube.com/Univerzitet Crne Gore/Printscreen)
Univerzitet Crne Gore, iako sa malim brojem osoblja u akademskom zvanju, u prethodne tri godine nadogradio je svoju međunarodnu prepoznatljivost u globalnoj naučnoj zajednici sa oko 1.140 objavljenih naučnih radova u časopisima svjetskog uticaja, sa prestižnih međunarodnih lista SCI, SCIE, SSCI, A/HCI.

Radovi su objavljeni u različitim naučnim disciplinama, a prema analizi liste objavljenih radova Univerziteta 2020-2022, dostupne na sajtu UCG, najveći broj radova dolazi sa Prirodno-matematičkog fakulteta (163).

U tehničko-tehnološkim naukama, prednjače istraživanja koja su objavili istraživači i naučnici Elektrotehničkog fakulteta UCG, sa ukupno 103 naučna rada.

Veoma su zapažena i istraživanja Medicinskog fakulteta UCG, sa kojeg je u navedenom periodu objavljeno 127 radova.

Kada je riječ o istraživanjima u društvenim naukama ističe se broj radova sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje 143, Ekonomski 87 i Biotehnički fakultet 87. U humanističkim naukama je to Filološki fakultet sa objavljenih 70 radova na prestižnim listama.

Prema Scopus citatnoj bazi, koja pokriva sva područja nauke na svjetskom nivou, samo za period 2020-2022, naučnici Univerziteta Crne Gore su bili citirani više od 100.000 puta, dok su dvostruko više citirani prema Google Scholar bazi ili Gugl Znalcu (201.993), prenosi sajt UCG.

Svi statistički parametri kojima se mjeri uticaj naučnoistraživačke zajednice jednog univerziteta su, između ostalog, direktno zavisni od njene brojnosti i od budžeta na raspolaganju. Univerzitet Crne Gore, u odnosu na univerzitete u regionu, ima mali broj osoblja u akademskom zvanju, oko 450, i znatno niži budžet, tj, dvostruko niži u odnosu na Univerzitet u Splitu koji je sličnog obima po broju studenata, ali sa mnogo više zaposlenih u akademskom zvanju. Stoga, postignuti razultati su svakako za pohvalu, ali i podstrek za dalje korake u unapređenju istraživanja u svim naučnim oblastima. U tom cilju je i prošle godine osnovan Odbor za strateško planiranje razvoja nauke i umjetnosti na Univerzitetu Crne Gore.


Ovaj Odbor definiše i utvrđuje prioritete, kriterijumime i specifičnosti podsticanja razvoja nauke i umjetnosti, kao i kriterijume za način i dođele finansijskih stimulansa izvanrednim pojedincima i grupama u okviru naučne zajednice. Ove smjernice se upućuju Senatu UCG, kao najvišem akademskom tijelu, na dalje odlučivanje. Time se teži podstaći još veća prisutnost naučnika i istraživača svih organizacionih jedinica u globalnoj naučnoj zajednici, te povećanje međunarodnog ugleda Univerziteta Crne Gore.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Planovi Elena grupe: Prodaja hotela Igalo, pa nove investicije

Sprečavanje uvođenja novog stečaja u Vektra Boku na ročistu krajem ovog mjeseca, od ključne je važnosti za planove novog vlasnika 33,3% akcija, privrednog drustva Elena grupe. Oni planiraju da nakon što izmire obaveze prema radnicima i Poreskoj upravi prodaju hotel Igalo i krenu u investicije. No, prije toga moraju ući u Odbor direktora u kojem su većina Brkovićevi članovi. Novi vlasnici, trećine Vektra Boke iz kompanije Elena Grup,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.