NavMenu

Ovo je najusamljenija zemlja u EU

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 19.06.2023. 00:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Anthony Tran)Ilustracija
Evropska komisija je krajem prošle godine pokrenula istraživanje kako bi otkrila nivo usamljenosti u EU nakon pandemije COVID-a. Studija je bila prva takve vrste i nastoji pronaći temeljne uzroke i širenje onoga što se naširoko smatra tihom epidemijom koja pogađa mnoge različite grupe, poput starijih osoba. A na kontinentu koji ubrzano stari kao što je Evropa, to je značajno.

Čini se da se stope percepcije usamljenosti i osjećaja uveliko razlikuju širom Evrope, a često su susjedne zemlje na udaljenim krajevima spektra. Možda bi mnoge iznenadilo da je Irska zemlja u kojoj se najveći postotak ispitanika osjeća usamljeno - oko 20%.

Ko bi rekao da će zemlja pub kulture, muzike i veselog ceilidha biti i najusamljenija? Možda kišno vrijeme ne pomaže. Ali opet, sunčane zemlje, poput Grčke i Bugarske, takođe su među prvih pet najusamljenijih društava, što pokazuje da razlozi mogu biti složeni, prenosi portal pametni-gradovi.eu.

Najniže nivoe usamljenosti zabilježene su u Holandiji, Češkoj, Hrvatskoj i Austriji s manje od 10% ispitanog uzorka.

Usamljenost je takođe ozbiljan zdravstveni problem

Istraživanje je sprovedeno u studenom i prosincu 2022. godine, a obuhvatilo je više od 25.000 ispitanika u dobi od 16 i više godina iz svih 27 zemalja Evropske unije (EU). Sveukupno, 13% ispitanika reklo je da se osjeća usamljeno većinu ili cijelo vrijeme u posljednje četiri nedelje, dok je 35% izjavilo da je bilo usamljeno barem neko vrijeme.

Emocionalna usamljenost definisana je kao osjećaj nedostatka smislenog odnosa sa značajnom osobom ili bliskim prijateljem. Društvena usamljenost odnosi se na iskustvo nedovoljne šire društvene mreže, uključujući prijatelje, susjede ili kolege.

Samoća može biti loša ne samo za mentalno zdravlje, već i za fizičko blagostanje. Studije pokazuju da usamljenost može izložiti ljude većem riziku od kardiovaskularnih bolesti, demencije i moždanog udara te povećati rizik od prerane smrti.

U izvještaju se navodi da je usamljenost problem koji zavisi od niza faktora - takođe i od sprečavanja. To može biti pitanje povoljnih ekonomskih uslova, kvaliteta i kvantiteta društvenih interakcija, porodične tradicije i običaja, socijalne pomoći i dostupnosti, piše TheMayor.

Velika prepreka za rješavanje problema usamljenosti je to što je to još uvijek nešto poput tabua o kojem treba govoriti ili priznati u društvu. Tu je i nesvijest o postojanju pomoći i metoda prevencije, pri čemu je 57% ispitanika reklo da nije znalo ni za kakve intervencijske politike i resurse u svojim gradovima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

01.05.2024.  |  Vijesti

Prosječna plata u martu 825 EUR, za godinu porasla 5,6%

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u martu je iznosila 825 EUR, i zabilježila je rast od 0,5% u odnosu na februar. Podaci Monstata pokazuju da je u odnosu na isti mjesec prošle godine, prosječna neto plata porasla 5,6%. Prosječna bruto plata bila je 1.032 EUR. - Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u martu 2024. godine u odnosu na februar 2024. zabilježile rast od 0,5% proizilazi da su realne zarade ostale na istom nivou -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.