NavMenu

Federacija BiH dobija nove slobodne zone?

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 20.03.2023. 09:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock/4045)Ilustracija
Vlada Federacije BiH u Programu ekonomskih reformi (PER FBiH) za period 2023-2025. godina, koji je prije nekoliko dana usvojen, planira osnivanje novih slobodnih zona kako bi se povećala direktna strana ulaganja, ali i rast domaćih ulaganja.

Naime, kako se navodi u programu, putem ekonomskog modela slobodnih zona cilj je povećati direktna strana ulaganja, te osigurati rast domaćih ulaganja kroz fiskalnu disciplinu i kontrolu javnih rashoda, a čime se stvara pozitivan uticaj na cjelokupan privredni rast i razvoj.

- Mjere se, između ostalog, odnose i na povećanje efikasnosti tržišta rada putem realizacije programa i mjera aktivnih i pasivnih politika, te stvaranja uslova za rast stope zaposlenosti. Putem pojednostavljivanja procedura za preduzetnike i privredne subjekte planirano je stvaranje pozitivnog poslovnog okruženja i podizanje konkurentnosti, kao i podsticanje razvoja preduzetništva koje stavlja u fokus održivi ekonomski rast, a podrazumijeva pametno upravljanje prirodnim resursima uz korištenje čiste energije - piše u Programu ekonomskih reformi do 2025. godine.

Dalje se ističe da strukturne reforme u narednom trogodišnjem periodu uključuju 13 oblasti s jasno definisanim reformskim mjerama koje se namjeravaju provesti.

- To su upravljanje javnim finansijama, zelena tranzicija, digitalna transformacija, te poslovno okruženje i smanjenje sive ekonomije, kao i istraživanje, razvoj i inovacije. Takođe, uključuju reforme ekonomske integracije, tržišta energije i transporta, zatim poljoprivredu, industriju i usluge, te obrazovanje i vještine, zapošljavanje i tržište rada, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, kao i inkluziju - navodi se u PER-u.

Admir Čavalić, ekonomista i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, kaže da je potpuno nejasno kolika će biti implementacija tog programa, jer se ranije vidjelo da je bila jako niska stopa realizovanog.

- Sa druge strane, Vlada FBiH je u tehničkom mandatu i pitanje je da li ima kapaciteta da iznese sve planirano u narednim godinama, posebno ako se uzme u obzir da nema podršku Parlamenta FBiH. Program jeste dobar, ali sam skeptičan da će biti realizacije - ističe Čavalić.


On dodaje da je ovim programom planirano osnivanje novih slobodnih zona, ali da tu nije ni ranije dolazilo do napretka.

- Bilo bi dobro da se ide ka osnivanju novih slobodnih zona, posebno uzimajući u obzir geopolitički položaj i činjenicu da imamo veliku granicu sa Hrvatskom koja je dio Šengena i ovo je pravo vrijeme da se privlače direktne strane investicije i koriste prednosti ofšoringa zbog činjenice da smo blizu EU. Ove zone bi privukle direktne strane investicije, ali i povećale domaća ulaganja - zaključio je Čavalić.

U BiH su do sada registrovane četiri slobodne zone, sve četiri u FBiH, a posljednja od njih je registrovana prije skoro 19 godina. Osnivanje slobodnih ekonomskih zona je planirano i u mnogim lokalnim zajednicama u Srpskoj, kao što su Gradiška, Doboj, Trebinje, Bijeljina, Istočno Sarajevo, Srebrenica, Šamac, Bratunac i druge.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija

U Bijelom Polju planirana izgradnja VE Korita - Na 162 ha biće 11 vjetrogeneratora ukupne instalisane snage 72,60 MW

U bjelopoljskom naselju Korita predviđena je izgradnja vjetroelektrane ukupne instalisane snage 72.60 MW. To se može vidjeti u predlogu urbanističko-tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije koji su objavljeni na sajtu Vlade, a u cilju realizacije ove investicije. Zahtjev su podnijele podgoričke kompanije Vjetro park Korita, Sistem-MNE i PerMonte. Ukupa površina lokacije na kojoj je predviđena gradnja vjetoparka je cca 162 ha. -

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.