NavMenu

Šta donosi japandi stil u uređenju enterijera

Izvor: Nezavisne novine Subota, 18.02.2023. 12:06
Komentari
Podeli
(Foto: Antoha713/shutterstock.com)
U potrazi za novim trendovima, svijet dizajna enterijera često poseže za kulturama različitih zemalja.

I dok je klasični skandinavski minimalizam godinama bio na samom vrhu popularnosti, polako mu prijeti još pročišćeniji pravac inspirisan tradicionalnim japanskim dizajnom.

Volite li jednostavnost i funkcionalnost, japandi je upravo ono što ste čekali. Iako već nekoliko godina možemo vidjeti interijere inspirirane ovim stilom, ove će godine sigurno prevladavati u domovima.

Šta je japandi?

Japandi stil jedinstven je i moderan trend dizajna koji kombinuje tradicionalnu japansku estetiku s jednostavnošću i funkcionalnošću skandinavskog dizajna - minimalistički je i smirujući stil koji stvara osjećaj mira i ravnoteže u prostoru.

Iako dolaze s različitih krajeva svijeta, skandinavski i japanski stil odličan su spoj. Ono što im je zajedničko su minimalizam, funkcionalnost i statement komadi, te mnoštvo biljaka.

Japandi vs. skandinavski stil

Ipak, ono po čemu se japandi razlikuje od skandi stila jest pretjerana jednostavnost i čiste linije koje se onda nadopunjuju rustikalnim skandinavskim elementima. Osim toga, japandi se oslanja na bogate nijanse boja, za razliku od skandi stila koji njeguje sterilnost i čistoću.

Japandi je nastao iz želje za nečim novim, dodatnim razvojem skandinavskog stila, a najlogičniji spoj pronađen je u tradicionalnom japanskom minimalizmu, pravcu lišenom svega suvišnog i filozofijom samo onog najosnovnijeg.

Prirodni materijali i funkcionalnost

Japandi donosi sasvim jasne i oštre linije, zaobljene ploče, geometrizirani izgled te prirodne materijale kao što su keramika, čelik, vuna, staklo, drvo i bambus koji stvaraju vezu s prirodom i daju toplinu prostoru. Minuciozni detalji te savršenstvo izrade odlikuju kolekcije za dom iz kojih je uklonjen sav višak, što definitivno nije za ljubitelje eklekticizma.

Jedna od najvažnijih karakteristika japandi stila jeste fokus na funkcionalnosti. Namještaj je često multifunkcionalan i jednostavan, čistih linija i praktičnih oblika. Komadi su dizajnirani da budu lijepi i korisni, bez suvišnih i nepotrebnih detalja. Ova jednostavnost omogućuje jasan i nenatrpan prostor, stvarajući osjećaj smirenosti i reda.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

Kako je poslovalo 15 najvećih građevinskih kompanija u Crnoj Gori - Prihodi padali, Bemax i dalje lider

Najvećih 15 kompanija iz oblasti građevinarstva ostvarilo je tokom 2023. godine manje ukupne prihode i manju ukupnu dobit nego u 2022, a te kompanije su smanjile i broj radnika. Tako su za 15 najvećih kompanija ukupni prihodi bili 414 mil EUR u 2023. godini, ili 16,9% manje nego godinu ranije, kada je istih 15 kompanija imalo ukupne prihode od 484,49 mil EUR. Kako pokazuje analiza portala Bankar, pao im je i neto rezultat, sa 39,1 mil EUR iz

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.