NavMenu

Potpisan sporazum o pomoći EU od 165 mil EUR energetskom sektoru Srbije

Izvor: eKapija Utorak, 14.02.2023. 16:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PhotographyByMK/shutterstock.com)Ilustracija
Finansijski sporazum za paket energetske podrške Evropske unije Srbiji, vrijedan 165 mil EUR, kojim je ovoj zemlji predviđena pomoć kako bi se lakše izborila sa aktuelnom energetskom krizom, potpisan je u Nacionalnom dispečerskom centru Elektromreže Srbije. Sporazum su potpisale ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i zamjenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva.

Novac se stavlja na raspolaganje za sprovođenje energetske mape puta Vlade Srbije, koja opisuje na šta bi trebalo da se potroše sredstva EU.

Plan sadrži veći broj mjera, kao što su davanje subvencija za ugrožena domaćinstva, a zahvaljujući tome tokom ove godine biće zaštićen najmanje isti broj domaćinstava kao i 2022. godine. Predviđeno je da taj broj postepeno poraste na 190.000 domaćinstava do kraja 2023. godine.

Druga mjera predstavlja zaštitu malih i srednjih preduzeća od visokih cijena struje kako bi im se pomoglo da nastave sa radom uprkos visokim cijenama električne energije. Od toga će imati podršku najmanje isti broj preduzeća kao i prethodne godine, odnosno najmanje 70.000, navedeno je na sajtu Vlade.

Treća mjera je ušteda energije kroz podsticaj potrošačima električne energije, a četvrta povećana konkurencija na tržištima gasa i električne energije, što podrazumijeva razdvajanje i sertifikaciju svih operatera gasa, otvaranje tržišta gasa i sprovođenje aukcija za proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora.

Kako se dodaje, peta mjera je energetska bezbjednost koja podrazumijeva sufinansiranje projekata i usvajanje investicionih planova u elektroenergetskom, naftnom i gasnom sektoru.

Šesta mjera se odnosi na promovisanje energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, a podrazumijeva šemu subvencija domaćinstvima u stambenim zgradama sa više porodica za sprovođenje mjera energetske efikasnosti i subvencinisanje solarnih panela, toplotnih pumpi za privatne kuće, mala i srednja preduzeća i javne zgrade.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.