NavMenu

Crnoj Gori 30 mil EUR bespovratnih sredstava za borbu protiv energetske krize

Izvor: eKapija Petak, 02.12.2022. 15:02
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)
Evropska unija (EU) će Crnoj Gori u januaru obezbijediti bespovratna sredstva u iznosu od 30 mil EUR za podršku energetici, saopštila je ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa na sastanku sa ministrom kapitalnih investicija Ervinom Ibrahimovićem.

Kako je saopšteno, Popa i Ibrahimović razgovarali su o važnim pitanjima od zajedničkog interesa u vezi s energetskim i transportnim agendama i cjelokupnom političkom situacijom u zemlji.

Na početku razgovora ambasadorka Popa je potvrdila da Evropska komisija obezbjeđuje za svojih šest partnera sa Zapadnog Balkana paket energetske podrške od milijardu eura.

- U okviru tog plana, EU će u januaru 2023. obezbijediti bespovratna sredstva u iznosu od 30 mil EUR u korist građana Crne Gore - kazala je Popa.

Kako je ambasadorka istakla, osnovni cilj ovog paketa podrške je da se ublaži uticaj visokih tržišnih cijena energije kako bi se zaštitila mala preduzeća i ugrožena domaćinstva.

Ibrahimović i Popa razmijenili su stavove i o ostalim temama važnim za oblast energetike, konkretno o potrebi da počne sa radom i funkcionalno "dan-unaprijed" tržište električne energije i uvezivanja sa susjednim tržištima, ubrzavanja prelaska na tržišne šeme podrške za obnovljivu energiju, te usvajanja zakona o bezbjednosti snabdijevanja naftnim derivatima i uspostavljanja organa za skladištenje obaveznih rezervi nafte.

- Sve ovo su prioriteti koji su navedeni u godišnjem izvještaju o pristupanju Crne Gore i koji su ključni za energetsku bezbjednost zemlje u aktuelnom geopolitičkom kontekstu - saglasili su se sagovornici.

Popa je ponovila i da Evropska unija sa zabrinutošću prati domaću političku situaciju i njen uticaj na reforme i istakla da svi politički akteri treba da se koncentrišu na stvaranje konsenzusa i da se uzdrže od bilo kakvog djelovanja koje bi moglo dodatno produbiti institucionalnu krizu i potkopati demokratske institucije.

Dodala je takođe da napredak Crne Gore u pristupanju EU zahtijeva od svih političkih aktera da podrže funkcionalnost pravosudnih i demokratskih institucija.

Ministar Ervin Ibrahimović kazap je da je ovaj sastanak potvrda da EU i dalje vidi Crnu Goru kao svog partnera.

- Vjerujem da iznos koji će biti opredijeljen Crnoj Gori za prevazilaženje energetske krize predstavlja značajan finansijski impuls, u inače izazovnim uslovima ako imamo u vidu stanje javnih finansija, ali sa druge strane je i opomena da moramo biti koordinisaniji i posvećeniji procesu reformi i unapređenju standarda, ukoliko želimo da budemo u prilici da povučemo veći iznos sredstava iz dostupnih fondova - kazao je Ibrahimović.

Kako je dodao, Ministarstvo kapitalnih investicija insistira na tome da sredstva moraju primarno imati za cilj očuvanje socijalne stabilnosti i mira, i da u tom smislu moraju biti usmjerena ka očuvanju standarda stanovništva, i likvidnosti malih i srednjih preduzeća.

- Sa druge strane, dio sredstava mora biti usmjeren ka razvojnim komponentama, ne potrošno, jer uostalom vrijeme je da se Crna Gora sa gašenja trenutnih požara orijentiše ka strateškim ciljevima, ka kojima će usmjeravati sve raspoložive resurse, kako bi se osigurao dugoročan, održiv i inkluzivan razvoj, primjereno potrebama svih naših građana i privrede - zaključio je Ibrahimović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.