NavMenu

Osigurana isporuka gasa za RS do kraja 2023. - Nema promjena uslova u dogovoru sa kompanijom Gazprom

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 21.12.2022. 16:14
Komentari
Podeli
(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Preduzeće Gas-Res je s ruskim Gazpromom dogovorilo isporuku gasa Srpskoj do kraja iduće godine, a na snazi će ostati obračun koji je korišten i do sada, potvrđeno je Glasu Srpske.

U Gas-Resu su naveli da su proteklih dana pregovarali sa Gazpromom o uslovima isporuka prirodnog gasa za narednu godinu.

- Dogovoreno je zadržavanje postojećih cjenovnih uslova i načina formiranja cijene na osnovu naftne formule na isti način kako je to rađeno i dosad. Ukratko, osim produžavanja perioda isporuke do kraja iduće godine nikakvih drugih izmjena ugovornih uslova nema - navode u Gas-Res.

Podvukli su da su uslovi isporuke već dogovoreni te da ostaje samo formalni čin potpisivanja, odnosno odobrenje ugovora od strane upravnih organa Gas-Resa i Gazproma.

Podsjetili su da su od svojih kupaca prikupili informacije po pitanju projekcija koliko će gasa potrošiti u idućoj godini, te da su ti podaci bili osnov za nominovanje količina od strane Gas-Resa prema Gazpromu.

- Odluka Gazproma je da i u pogledu količina ne bude povećanja u odnosu na količine prirodnog gasa iz prethodne godine, tako da i u narednoj godini imamo mogućnost snabdijevanja samo dosadašnjih kupaca - navode u energetskom preduzeću Srpske.

Srpska ima dugoročni ugovor s ruskom kompanijom koji je potpisan još 2015. godine i prema tom ugovoru, cijena gasa usklađuje se kvartalno s kretanjem cijena naftnih derivata na berzi.

- Ako cijena naftnih derivata pada i gas pojeftinjuje, a ako nafta poskupljuje ista situacija je i sa gasom - pojasnili su u Gas-Resu.

Na bazi te formule cijena gasa za posljednji kvartal ove godine veća je za 5,04% u odnosu na treće tromjesečje. Gazprom gasom snabdijeva i tržište Federacije BiH, a u tom entitetu gas je u četvrtom kvartalu poskupio za 9,7%.

Republika Srpska snabdijeva se gasom preko balkanskog, odnosno Turskog toka koji ide direktno preko Crnog mora, Turske, Bugarske te preko Zaječara ulazi u Srbiju odakle jedan krak ide ka BiH.

Vršilac dužnosti direktora Gas-Resa, Momčilo Antonić je ranije rekao Glasu kako ne očekuju da bude bilo kakvih problema po pitanju snabdijevanja domaćeg tržišta gasom u 2023. godini.

- Srpska i Rusija jesu prijateljske zemlje. Postoje sabotaže na samom gasovodu, to je jedina neizvjesnost koju imamo ne samo mi, nego cijeli region. Dakle, ako gasovod bude funkcionisao cijelom dužinom, biće sve u redu - naveo je Antonić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.