NavMenu

CG spremna da postane tranzitna zemlja za isporuku gasa iz Azerbejdžana u Evropu

Izvor: RTCG Srijeda, 08.02.2023. 15:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / ambquinn)Ilustracija
Crna Gora je otvorena za ulaganja iz Azerbejdžana u razvoj zelene energije u zemlji, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović u intervjuu za Trend news agency. On je istakao i da je Crna Gora spremna da postane tranzitna zemlja za isporuku gasa iz Azerbejdžana u Evropu.

- S obzirom na potencijal Crne Gore u oblasti energije vjetra, sunca, kao i hidroenergije, radimo na razvoju industrije obnovljivih izvora energije u našoj zemlji i veoma smo otvoreni za strane investicije, posebno azerbejdžanskih investitora - kazao je Ibrahimović.

On je istakao da su između Azerbejdžana i Crne Gore uspostavljeni ne samo produktivni partnerski, već i prijateljski odnosi.

- Srećni smo što imamo Azerbejdžan za naše prijatelje i svakako cijenimo svu podršku koju možemo dobiti od naših prijatelja, a jedna od njih je i gas koji bi osigurao energetsku nezavisnost i sigurnost Crne Gore. Sa Azerbejdžanom blisko sarađujemo dugi niz godina. Konkretno, potpisali smo mnoge memorandume o razumijevanju sa državom i lokalnim kompanijama. Spremni smo da omogućimo izgradnju gasovoda na teritoriji Crne Gore, kojim će gas iz Azerbejdžana i dalje stizati do evropskih zemalja - rekao je Ibrahimović.


On je istakao i da je Crna Gora spremna da postane tranzitna zemlja za isporuku gasa iz Azerbejdžana u Evropu.

U međuvremenu, kako prenosi Trend news agency, Crna Gora može dobiti pristup azerbejdžanskom gasu preko jonsko-jadranskog gasovoda.

Planirano je da se IAP poveže na Transjadranski gasovod, koji je dio Južnog gasnog koridora, za transport gasa u zemlje jugoistočne Evrope.

Gasovod ukupne dužine 516 kilometara protezaće se od Albanije preko Crne Gore i Bosne i Hercegovine, do Hrvatske.

Kapacitet gasovoda iznosiće 5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Planovi Elena grupe: Prodaja hotela Igalo, pa nove investicije

Sprečavanje uvođenja novog stečaja u Vektra Boku na ročistu krajem ovog mjeseca, od ključne je važnosti za planove novog vlasnika 33,3% akcija, privrednog drustva Elena grupe. Oni planiraju da nakon što izmire obaveze prema radnicima i Poreskoj upravi prodaju hotel Igalo i krenu u investicije. No, prije toga moraju ući u Odbor direktora u kojem su većina Brkovićevi članovi. Novi vlasnici, trećine Vektra Boke iz kompanije Elena Grup,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.