NavMenu

MMF očekuje smanjenje prognoze rasta za Kinu

Izvor: Beta Srijeda, 14.12.2022. 09:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / PublicDomainPictures)Ilustracija
Vrlo je vjerovatno da će biti smanjeni izgledi privrednog rasta Kine za 2022. i 2023. godinu, rekla je direktorka Međnarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva u razgovoru za Frans pres, ocjenjujući da će promena kineske politike prema kovidu u prvo vrijeme izazvati "neke teškoće".

- Vrlo je vjerovatno da ćemo smanjiti naše prognoze rasta za Kinu kako za 2022. tako za 2023. godinu. Restrikcije u vezi sa kovidom zakočile su rast, ali sada će ublažavanje stvoriti neke teškoće narednih mjeseci - rekla je Georgijeva.

Prilikom objavljivanja svog godišnjeg izvještaja MMF je procijenio da će privredni rast Kine u 2022. godini biti 3,2% i da će 2023. biti 4,4%.

Kina ima dodatni uticaj na svjetski rast, već pogođen usporavanjem u Evropi i SAD, i MMF je predviđao da će biti ispod 2,7% u 2023. godini.

Georgijeva je rekla da je tada rečeno da ima 25% šanse da svjetski rast padne na 2% ili niže, a da sada sa očekivanim smanjenjim rastom Kine, ta vjerovatnoća raste.

Iako je MMF više puta upozoravao na ekonomske posljedice kineske politike nula kovida, sa zaključavanjima i masovnim testiranjima, prekid te politike će sada dovesti do rasta broja inficiranih što će uticati na prviredu, rekla je Georgijeva.


Ona je rekla da Kina treba da izmijeni svoju kovid politiku na različit način, da ima više ciljane restrikcije, intenzivniju kampanju vakcinacije pogotovo za starije stanovništvo, upotrebu antiviralnih tretmana. Drugim riječima, rekla je ona, treba preusmjeriti zdravstveni sistem više ka liječenju nego ka izolaciji.

Ona je ipak izrazila optimizam za dalje i očekuje da će Kina izaći iz tih teškoća u drugom polugodištu 2023, kada će biti poboljšanje rasta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije

Ze rekonstrukciju željezničke infrastrukture potrebno 80 mil EUR - Od EIB predviđen zajam od 40 miliona, data saglasnost na ugovor o kreditu

Za rekonstrukciju željeznice, tačnije za finansiranje projekta generalnog remonta pruge, sanaciju 13 čeličnih mostova i tunela, kao i za modernizaciju depoa i radionica potrebno je ukupno 80 mil EUR. Od toga će 40 miliona biti obezbijeđeno iz kredita Evropske investicione banke, a na poslednjoj sjednici Vlada je usvojila informaciju o polaznim osnovama za zaključivanje Ugovora o kreditu i prihvatila Predlog nacrta Ugovora. Kako su

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.