NavMenu

MF: Budžet pažljivo planiran, nema bojazni od "crnog" scenarija

Izvor: Pobjeda Petak, 14.04.2023. 08:56
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/esfera)
Stanje javnih finansija je stabilno, prihodna i rashodna strana budžeta su pažljivo i odgovorno planirane, te ne postoji bojazan od scenarija koje javnosti prezentuju pojedini politički subjekti, odgovorili su iz Ministarstva finansija Pobjedi na pitanje da li su tačne tvrdnje bivšeg ministra finansija Milojka Spajića da već u junu neće imati para u budžetu.

Iz resora kojim rukovodi Aleksandar Damjanović su kazali da se u državnoj kasi trenutno nalazi 270 mil EUR raspoloživih sredstava i sve obaveze izmiruju se uredno, uključujući i povećane zarade za 41.500 zaposlenih na državnom i lokalnom nivou, ne komentarišući stav bivšeg ministra finansija Milojka Spajića da te pare ne smiju koristiti za tekuću potrošnju.

Spajić tvrdi da je 100 miliona od tih para pozajmljeno od Dojče banke za vraćanje ranijih zajmova, da se 30 mil EUR od ekonomskog državljanstva smije koristiti isključivo za regionalni razvoj i kapitalne projekte, a 27 miliona od pomoći EU građanima i preduzećima, te da je tu i zlato vrijedno 65 mil EUR.

Iz Ministarstva finansija podsjećaju da su do sada pozajmili šesti dio od planiranog ovogodišnjeg zaduživanja od 600 mil EUR i da to "odgovara stvarnim budžetskim potrebama u ovom trenutku".

- U prvom kvartalu smo imali rast prihoda od 30% u odnosu na uporedni period prošle godine (127 mil EUR više), pri čemu je samo u martu naplaćeno 30 miliona više od plana - rekli su iz Ministarstva i dodali da je državni dug manji za 2,96%, što je rezultat porasta procijenjenog BDP-a za ovu godinu.

- Potvrda da Vlada odgovorno i predvidivo vodi finansijsku politiku stiže i sa kredibilnih međunarodnih adresa, o čemu svjedoči potvrđen kreditni rejting agencije Standard&Poor's ali i povećana prognoza rasta BDP-a na 3,2% u najnovijim proljećnim analizama MMF-a - kazali su iz Ministarstva.

Iz tog resora su naveli da je krajem prošle i početkom tekuće godine donešeno osam zakona koji su fokusirani na snaženje poreske discipline i podizanje tzv. poreskog morala, odnosno širenje poreskog obuhvata sa ciljem suzbijanja sive zone poslovanja i stvaranja povoljnog i konkurentnog poslovnog ambijenta.

- Sprovedene mjere u prošloj godini rezultirale su povećanjem prihoda od akciza na duvan za 32 mil EUR - precizirali su iz Ministarstva i dodali da je ostvaren i rekordan priliv stranih direktnih investicija od milijardu eura.


Čekaju stav Ustavnog suda o ukidanju zdravstvenog doprinosa

Iz Ministarstva finansija su ocijenili da se program "Evropa sad" pokazao višestruko problematičnim sa aspekta održivosti i da je to ocijenio i MMF, koji ima najbogatije iskustvo u analitici, planiranju i efektuiranju mjera koje se uvode kroz javne politike.

- Osim potpunog finansijskog ugrožavanja i dovođenja u pitanje opstanka Fonda za zdravstveno osiguranje, koji je praktično ostao bez osnovnog izvora finansiranja, a pri tome zadržalo obavezu pružanja usluga, taj je program je imao negativne posljedice na finansiranja opština, poslovanje malih i srednjih preduzeća i na status penzionera - kazali su iz Ministarstva i dodali da očekuju da se Ustavni sud izjasni o zakonitosti ovakvog postupka "nakon čega će imati smjernice za dalje postupanje".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.