NavMenu

Alarmantno stanje u koritu Morače, ukloniti nelegalne objekte

Izvor: RTCG Ponedjeljak, 12.12.2022. 11:01
Komentari
Podeli
(Foto: Vlada Crne Gore)
Predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Zoran Lakušić uputio je čelniku Operativnog međuresornog tima Stevanu Gajeviću zahtjev da učini sve što može radi zaustavljanja svih privrednih aktivnosti u koritu i priobalnom području rijeke Morače kao i uklanjanja svih nelegalno podignutih objekata na tom području.

Prema dopisu Lakušića, u koji je portal RTCG imao uvid, imajući u vidu da Operativni međuresorni tim ima zadatak da sagleda stanje i predloži mjere u borbi protiv nelegalne eksploatacije riječnih nanosa, posebno je alarmantno stanje u koritu rijeke Morače.

Operativni međuresorni tim je formiran 1. novembra, a na čelo tima je imenovan Stevan Gajević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Lakušić je u dopisu naveo da se Regionalni vodovod Crnogorsko primorje iz godine u godinu susreće sa trendom pada izdašnosti izvorišta Bolje sestre čime se direktno ugrožava njegova osnovna djelatnost, vodosnabdijevanje primorja.

Sprovedene studije su pokazale su da je pored klimatskih promjena osnovni uzrok trenda pada izdašnosti izvorišta nelegalna eksploatacija pijeska i šljunka iz korita rijeke Morače i nedovoljno stručno sprovođenje regulacije korita rijeke Morače, ukazuje Lakušić.

Smatra da su te aktivnosti devastirale korito i priobalno područje rijeke Morače, čime je pokrenut, odnosno ubrzan trajni prirodni proces erozije.

- Da bi se prevazišao problem ugroženosti vodosnabdijevanja crnogorskog primorja, osnovni preduslov je zaustavljanje svake privredne aktivnosti u koritu i obalnom području rijeke Morače. Da se radi o nelegalnim poslovima može se vidjeti iz dopisa Urbanističko-građevinske inspekcije broj: 12-745/22-8551/2 od 11. novembra 2022. godine - navodi Lakušić.

Vlada je, kaže, svjesna alarmantnosti situacije, 3. avgusta donijela Zaključak o potrebi formiranja Operativnog međuresornog tima. Tako je 1. novembra donijeto Rješenje o obrazovanju Operativnog međuresornog tima koji ima zadatak da sagleda stanje i predloži mjere u borbi protiv nelegalne eksploatacije riječnih nanosa (šljunka i pijeska) iz svih vodotoka, sa posebnim akcentom na korito rijeke Morače.


- U tom smislu vam se obraćamo sa zahtjevom da preduzmete sve neophodne radnje i aktivnosti u cilju zaustavljanja svih privrednih aktivnosti u koritu i priobalnom području rijeke Morače kao i uklanjanja svih nelegalno podignutih objekata na tom području. U suprotnom, Regionalni vodovod neće biti u mogućnosti da pristupi realizaciji izgradnje postrojenja za prečišćavanje vode i pješčanog nasipa u koritu rijeke Morače - objasnio je Laukšić.

Kako je istakao, nastavak nelegalnih aktivnosti u koritu i na priobalnom području rijeke Morače i nerealizovanje ta dva projekta direktno će uticati na mogućnost, odnosno nemogućnost obezbijeđivanja neophodnih količina vode za Crnogorsko primorje.

- Regionalni vodovod je činio i čini sve što je u njegovoj nadležnosti i moći, te ne može snositi odgovornost za nedostatak vode za potrebe crnogorskog primorja. Molimo vas da, imajući u vidu ozbiljnost situacije u skladu sa vašim zadatkom preduzmete sve neophodne mjere i aktivnosti za zaustavljanje svih aktivnosti kao i uklanjane nelegalno izgrađenih objekata u koritu i priobalnom području rijeke Morače i shodno tome preduzmete svoj dio odgovornosti za obezbjeđivanje, odnosno neobezbjeđivanje neophodnih količina vode za Crnogorsko primorje - rekao je Lakušić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.05.2024.  |  Građevina

Brza saobraćajnica duž primorja i obilaznica oko Herceg Novog u planu do 2030. godine

Jasan stav Vlade je da se do 2030. započnu i realizuju značajni infrastrukturni projekti, među kojima je i brza saobraćajnica duž crnogorskog primorja, u okviru koje će biti i obilaznica oko Herceg Novog, saopštio je resorni ministar, Filip Radulović. On se, kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, sastao sa predsjednikom Opštine Herceg Novi, Stevanom Katićem, sa kojim je razgovarao o aktuelnim ali dugoročnim

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.