NavMenu

Počela izgradnja pruge od Kumanova prema Bugarskoj - Vrijednost investicije 200 mil EUR

Izvor: Beta Nedjelja, 30.10.2022. 12:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock)Ilustracija
Izgradnja željezničke pruge na Evropskom koridoru 8 od Kumanova do Krive Palanke u blizini bugarske granice, počela je u prusustvu premijera Sjeverne Makedonije i Bugarske.

- Izgradnja pruge Kumanovo-Beljakovce-Kriva Palanka, na istočnom kraku Koridora 8, projekt je kojim se otvara novo poglavlje u izgradnji železničke infrastrukture s najvećim ulaganjima od osamostaljenja Makedonije, u vrijednosti od oko 200 mil EUR - rekao je ministar transporta i veza Sjeverne Makedonije Blagoj Bočvarski.

Kako je rekao, dionica od Kumanova do Beljakovca dugačka je 31 kilometar, investicija je 40 mil EUR, a izgradnja će trajati do 2024. godine.

- Za drugu fazu, od Beljakovca do Krive Palanke, ulažemo 155 mil EUR za izgradnju 34 kilometra nove pruge. Ova pruga bi trebalo da bude u funkciji do 2025 - rekao je Bočvarski.

Istako je da je i treća faza pruge na istočnom delu Koridora 8, od Krive Palanke do granice s Bugarskom takođe visoko na dnevnom redu Vlade Sjeverne Makedonije, Ministarstva transporta i veza i željezničke kompanija.

- Očekujemo da već slijedeće godine raspišemo javni poziv i da počnemo izgradnju te posljednje dionice željezničke veze ka istoku, a već imamo na raspolaganju 61 mil EUR iz IPA programa, kao i 155 mil EUR iz VBIF-a – Investicionog fonda EU za Zapadni Balkan - rekao je Bočvarski.

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski ocijenio je da je "poslije 28 godina stajanja u mjestu projekat željezničke pruge koja povezuje Sjevernu Makedoniju i Bugarski danas postaje realnost".

Istakao je da ova investicija Sjevernoj Makdoniji otvara nove evropske rute za železnički prevoz, uspostavlja regionalnu vezu sa lukama Burgas i Varna u Bugarskoj, i Drač u Albaniji, što je od izuzetnog značaja za makedonski ekonomiju i za saradnju cijelog regiona.

- Posvjećenom saradnjom gradimo zajedničku budućnost, pružamo mogućnosti privredi, poslovnoj zajednici, ulažemo u funkcionalnu, modernu, željezničku povezanost čitavog regiona - rekao je Kovačevski.

Bugarski premijer Galab Donev je ocjenio da je izgradnja trase na istočnom dela Koridora 8, željeznički put koji je nesumnjivo značajan kako i za Bugarsku do Sjeverne Makedonije, tako i za Albaniju.

- To će nesumnjivo doprinjeti dodatnoj vrijednosti za razvoj cijelog našeg regiona. U proteklih više od 140 godina ostvarena je infrastruktura potrebna za današnji Koridor 8, koji je bio želja mnogih generacija sa obe strane granice - rekao je Donev.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Žičara Kotor-Lovćen: Planirana izgradnja planinskog boba, odobreno zaduženje od 3 mil EUR

Vlada Crne Gore dala je preduzeći Žičara Kotor-Lovćen saglasnost o zaduživanju u iznosu od 3 mil EUR kod komercijalne banke za izgradnju planinskog boba i drugih sadržaja. Kako je pojašnjeno u informaciji, preduzeće Žičara Kotor-Lovćen obratilo se Ministarstvu turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera zahtjevom za saglasnost za zaključenje ugovora o investicionom kreditu sa poslovnom bankom, a za potrebe dodatnog

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.