NavMenu

Moguće proširenje željezničke mreže ka Bileći - U planu i gradnja pruge od Pljevalja do Berana i dalje ka granici

Izvor: eKapija Utorak, 08.02.2022. 09:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: kikovic/shutterstock.com)Ilustracija
U budućnosti se može očekivati proširenje željezničke mreže Crne Gore, i to u dva pravca - ka Bileći, ali i Beranama i dalje ka granici sa teritorijom Kosova. To se može vidjeti u Nacionalnom programu željezničke infrastrukture od 2021. do 2023. godine koji je objavljen na sajtu Vlade Crne Gore.

Kako se može vidjeti u dokumentu, na osnovu urađenih idejnih rješenja sa studijom predizvodljivosti proširenje željezničke mreže u budućnosti moguće je očekivati izgradnjom kraka pruge Nikšić - Podgorica ka Bileći, kao i izgradnjom nove pruge Pljevlja - Bijelo Polje (Ravna Rijeka) i dalje ka Beranama i granici sa teritorijom Kosova.

Navedena dva željeznička pravca predstavljaju dio željezničkih pruga prema Čapljini i Peći.

Kada je riječ o sredstvima za realizaciju Nacionalnog programa, koja su izvjesni izvori finansiranja, ukupno je do 2023. godine planirano 101,6 mil EUR, od čega oko 27,8 miliona u 2021, 42,68 miliona u 2022. i 31,12 mil EUR u 2023. godini.

U Vladinom dokumentu navodi se da ukupna dužina željezničke mreže u Crnoj Gori iznosi 327,72 km, i to 250,51 km otvorene pruge i 77,21 km staničnih kolosjeka u 13 stanica i 10 ukrsnica. Gustina željezničke mreže je 18,4 m pruge/km2, odnosno 0,40 km/1000 stanovnika.

- Ako se uzme u obzir odnos ukupne površine Crne Gore prema dužini željezničke mreže onda se može reći da je
saobraćajna mreža željezničkih pruga u Crnoj Gori nezadovoljavajuća. Ionako malu saobraćajnu mrežu pruga zbog reljefa nepovoljnijom čine tehničko eksploatacione karakteristike pruga koje utiču na investicione troškove izgradnje i rekonstrukcije i troškove održavanja - navedeno je.

Željeznička mreža je podijeljena u tri pravca.

Pruga državna granica sa Srbijom - Bar (otvorena pruga - 169,21 km), dio je međunarodne pruge Beograd - Bar kroz Crnu Goru. Puštena je u saobraćaj 1976. godine i u potpunosti je elektrificirana.

- Od ukupne dužine pruge, 40% čine objekti, i to 108 mostova, 106 tunela, 372 propusta ispod pruge. Na ovoj pruzi nalazi se 9 stanica, 8 ukrsnica i 19 stajališta - stoji u programu.

Na dijelu pruge od državne granice sa Srbijom do stanice Trebešica u periodu od 2006. do 2019. godine izvršen je remont gornjeg stroja i brzina saobraćanja vozova sa 50 km/h povećana je na 80 km/h, što predstavlja maksimalnu moguću brzinu za ovaj dio pruge, uzimajući u obzir trasu pruge i eksplatacione uslove.

- Dio pruge od Trebešice do Bara, izuzev tunela Sozina u dužini od 6,17 km, nije remontovan i na ovom dijelu pruge dužine 95,65 km zbog stanja elemenata gornjeg stroja pruge, nestabilnih kosina i aktivnih klizišta brzina saobraćanja vozova iznosi od 30 do 70 km/h. Remontom ovog dijela pruge i sanacijom kosina i klizišta moguće je uspostaviti maksimalnu brzinu saobraćanja vozova od 80 do 100 km/h. Kompletna pruga predstavlja jednu od najtežih za održavanje i eksploataciju u Evropi - objašnjeno je.

Trasa pruge Pljevlja - Bijelo Polje - Berane (Foto: Vlada Crne Gore/Nacionalni program željezničke infrastrukture od 2021-2023.)Trasa pruge Pljevlja - Bijelo Polje - Berane
Za privredu Crne Gore najznačajniji je saobraćajni pravac i zajedno sa lukom Bar predstavlja jedinstven sistem i vezu sa zemljama Centralne Evrope za teretni saobraćaj.

Pruga Nikšić - Podgorica (otvorena pruga - 56,60 km), puštena je u saobraćaj 1948. godine kao pruga uzanog kolosjeka, a remontovana 1965. godine u prugu normalnog kolosjeka.

- Nakon remonta koji je počeo 2006. godine i obuhvatao kompletnu zamjenu gornjeg stroja pruge na cijeloj dužini pruge, sa sanacijom trupa pruge na pojedinim dionicama, rekonstrukciju i sanaciju 12 tunela, elektrifikaciju i ugradnju savremenih signalno-sigurnosnih uređaja i adaptaciju staničnih zgrada, pruga je puštena u saobraćaj u oktobru 2012. godine - navedeno je.

Na pruzi ima 9 mostova, 12 tunela i 45 propusta sa znatnim brojem krivina. Na pruzi imaju 2 stanice, 2 ukrsnice i 7 stajališta. Geometrijski parametri pruge dozvoljavaju projektovane maksimalne brzine saobraćanja vozova od 75 do 100 km/h.

- Na ovoj pruzi trenutna maksimalna brzina je 75 km/h od Nikšića do Danilovgrada i 60 km/h na dionici od Danilovgrada do Podgorice - stoji u dokumentu.

Pruga Podgorica - državna granica sa Albanijom (otvorena pruga - 24,70 km), dio međunarodne pruge Podgorica - Skadar, nije elektrificirana i puštena je u saobraćaj 1986. godine. Na pruzi ima 5 mostova, 3 tunela i 24 propusta. Na pruzi postoji jedna stanica.

- U periodu od 1992. -2002. godine, pruga je bila zatvorena za saobraćaj, a nakon toga saobraćaju samo teretni vozovi. Pruga je projektovana za brzinu od 80 km/h, a trenutna maksimalna brzina iznosi 70 km/h do stanice Tuzi, a 50 km/h od stanice Tuzi do državne granice sa Albanijom - naznačeno je u okdumentu.

Postojeća željeznička mreža Crne Gore, obezbjeđuje vezu sa susjednim državama, pa je prugom Bar - Vrbnica - Beograd, Crna Gora povezana sa Srbijom i dalje ostalim zemljama Evrope, a prugom Podgorica - Bajze sa Albanijom.

Trasa pruge Nikšić Čapljina, dionica Nikšić - Hum (Foto: Vlada Crne Gore/Nacionalni program željezničke infrastrukture od 2021-2023.)Trasa pruge Nikšić  Čapljina, dionica Nikšić - Hum

Realizovani i planirani radovi

U Vladinom programu saopšteno je da je od 2005. godine, kada je započeo investicioni ciklus ulaganja u modernizaciju i rekonstrukciju željezničke infrastrukture praćen finansijskom podrškom od strane međunarodnih finansijskih institucija uz državne garancije, prioritet dat remontu gornjeg stroja pruga u Crnoj Gori. U ovom periodu završen je remont gornjeg pruge Nikšić - Podgorica, remont dionice pruge državna granica sa Srbijom - stanica Trebešica i remont tunela Sozina.

- S obzirom na dotrajalost i tehničko stanje gornjeg stroja otvorene pruge prioritet u tekućem održavanju je dat dionicama pruge Trebešica - Bar sa ciljem da se postojeće brzine održe na trenutnom nivou do remonta. U sledećem investicionom ciklusu za dionicu Trebešica - Bar predstoji izrada i dopuna postojeće projektne dokumentacije i izvođenje radova - navodi se u dokumentu.

U programu je ocijenjeno da je u stanicama Podgorica, Golubovci i Bar veoma loše stanje kolosjeka na prijemno - otpremnoj grupi kolosjeka.

- Zbog lošeg stanja pragova i kolosječnog pribora zatvoreno je pet kolosjeka u Baru, a na 2 kolosjeka u Podgorici , jednom u Golubovcima i 2 u Baru uvedena lagana vožnja sa brzinama od 5 do 10 km/h - objašnjeno je.

Za klizište Brce, na dionici pruge Sutomore - Bar, u toku je izrada Glavnog projekta sanacije. Izvršeno je i detaljno snimanje stanja tunela na pruzi državna granica sa Srbijom - Bar.

- Pored 12 saniranih tunela na pruzi Nikšić - Podgorica u sklopu remonta pomenute pruge, a na osnovu izrađene projektne dokumentacije izvršena je sanacija 9 tunela na pruzi državna granica sa Srbijom - Bar, a ugovoreni su radovi za sanaciju 8 tunela na istoj pruzi.

Nakon detaljnog pregleda svih mostova na ovoj dionici i određivanja prioriteta za sanaciju urađene su na osnovu stanja mostova hitne sanacione mjere na 5 mostova i sanacija mostova Trebaljevo i Morača, a u toku su radovi na 11
mostova.

- Ugovoreni su i radovi na sanaciji 13 mostova koji pripadaju drugoj grupi prioriteta. Urađena je i sanacija 12 kosina sa izradom tri galerije na dionici Trebešica - Bratonožići. Očekuje se i potpisivanje ugovora za sanaciju 3 čelična mosta - stoji u dokumentu.

U dokumentu je navedeno i da su ovim Nacionalnim programom obezbijeđena su sredstava za rekonstrukciju i adaptaciju željezničke stanice Bijelo Polje, kao granične stanice između Crne Gore i Srbije, koja će osim potreba željezničkog osoblja i putnika biti adaptirana i za rad graničnih službi dvije države (carina, policija, fito-sanitaran inspekcija i sl.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.