NavMenu

"Kruška u boci", rakija nagrađivana za kvalitet i autentičnost

Izvor: Dnevnik Srijeda, 12.10.2022. 16:43
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Mladi domaćin Saša Beljić iz sremskog sela Golubinci bavi se uzgojem krušaka od 2015. godine, a od 350 stabala viljamovke pravi rakiju koja je do sada više puta nagrađivana za kvalitet i autentičnost. Prepoznatljiv je po proizvodu "kruška u boci".

- Posle cvjetanja, kada je plod tek formiran i kada može da prođe kroz grlo flaše, ona se postavi na stablo. Na taj način plod raste u flaši. Kada dođe vrijeme berbe, flaše se skidaju i naliva se rakija. Na kraju ostaje autentičan proizvod koji može da traje godinama, ukoliko se dosipa rakija, kako kruška ne bi ostala bez alkohola, koji je čuva od propadanja - pojašnjava Beljić.

Za krušku se kaže odlučio jer ona nije zastupljena u Sremu, a ova godina je bez obzira na sušu bila veoma plodna. Voćnjak mu je u sedmoj godini, a ovo ljeto bilo je sa dosta sunčanih dana i to se odrazilo na rod. Po stablu je bilo i do 20 kilograma, izuzetno slatkog ploda tako da očekuje izuzetno dobru rakiju.

- Viljamovka je zahtjevna voćka. Mora se dobro zaštiti, đubriti, zalivati, navodnjavanje joj isto tako dobro dođe, ali ona već u drugoj godini daje plodove. Zahtijeva i oprašivače oko sebe, pa pored nje uzgajam i sorte Butiru i Santa Mariju. Imam i 30 stabala kajsije i isto toliko šljive i njih koristim za rakiju - kaže sagovornik Dnevnika.

Pojašnjava da je i dunja izuzetno zahtjevna za pravljenje rakije. Trulež na koštici hoće da ostavi poseban šmek rakiji, pa u ovom domaćinstvu vade koštice, a skidaju i dlačice na plodu kako i one ne bi uticale na ukus.

- Plod se melje na jakim mašinama, na kraju dobijamo piljevinu koja odlazi na fermentaciju u čiste sudove. Potom se radi destilacija meke rakije i na kraju prepek. Ne treba žuriti ni u jednom koraku, a pogotovo ne u pečenju - kaže Beljić.

Iako ekonomista u struci, rakije prodaje na sajmovima, ali i na kućnom pragu, a planira da proširi proizvodnj i otvori destileriju, kako bi svoje proizvode ponudio restoranima i marketima.

- Za sada su naše mušterije one koje probaju naš proizvod i vraćaju se, što je za nas odličan pokazatelj da dobro radimo - zaključuje Beljić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.