Izvor: Agroklub | Subota, 05.12.2020.| 12:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Da li je viljamovka precijenjena sorta krušaka?

(Foto: YouTube/screenshot)
Generalno, domaći voćari nisu raspoloženi za promjenu sortimenta. Mnogo su oprezni u odnosu na kolege iz evropskih zemalja, zbog čega imamo problem sa sortimentom koji može da se izvozi u EU.

To je naročito izraženo kod jabuka, na primjer ajdared. Ipak, u slučaju nedostatka ovog voća na evropskom tržištu, pomenuta sorta opet može da se proda. Rusi je i dalje vole i ona zaista redovno rađa. Ima ukus i sočnost i laka je za rezidbu. Kako god da se oreže - rađaće.


Ne saditi je kao vodeću sortu

Sa viljamovkom je drugačije zbog toga što je ona, već godinama, u Evropi i svijetu industrijska sorta. Najbolja je za preradu, a kod nas se i dalje prvenstveno gleda da se proda kao konzumna kruška, jer joj je cijena (ako ide u industriju) manja, nekada i duplo u odnosu na konzumnu. Ključno je pitanje: da li neko ko sadi krušku treba da stavi nju kao vodeću sortu? Odgovor je - ne! Zašto?

Prvi razlog je, kao što je navedeno, to je industrijska sorta. Najbolja je za rakiju. Nijedna nema tako dobar ukus kada sazri kao što je viljamovka. Može se od nje praviti i sok, mada ima i boljih sorti poput santa marije.

Drugi razlog leži u zaštiti stabala, koja nije nimalo laka. Osjetljiva je na erviniju, venturiju i naročito napad kruškine buve. Potrebno je barem desetak prskanja tokom vegetacije ako se želi visok procenat plodova prve klase. Proizvođači koji stabla ove kruške tretiraju 20 puta tokom sezone, čine veliku grešku. Stvaraju neotporno drveće i samo omogućavaju veliki profit distributerima zaštitinih sredstava.


Za razliku od ostalih sorti - izvoz nije lak

Treći razlog je tržište, naročito ako se želi izvoz u inostranstvo. Primjera radi, Rusi vole zelenu viljamovku i gledaju svaku fleku na plodu, a takvu čistoću veoma je teško ostvariti kod ove sorte, za razliku od konferansa i abate fetela. To najbolje znaju izvoznici za Rusku Federaciju kada im se vraćaju kamioni sa granice i kada moraju da plaćaju penale ruskoj strani.

Zbog svega navedenog, trebalo bi da se poveća prerada plodova te sorte, a da se, kao konzumna kruška više gaje konferans i abate fetel koji imaju prolaz i u Rusiji i na zapadno-evropskom tržištu.


Potrebna je ranija berba i čuvanje u hladnjačama

Mnogi proizvođači iskrčili su svoje voćnjake u kojima je prvenstveno bila zastupljena viljamovka. Ne samo zbog niske cijene prilikom otkupa već i zbog nemogućnosti postizanja dobrog kvaliteta, prvenstveno uzrokovanim nedostatkom stručnog vođenja voćnjaka, što je dovelo do pojave bolesti kao što su čađava krastavost, odnosno, Venturia pyrina i prljavih plodova od napada kruškine buve.

Jedini način da se sačuvaju zasadi jeste čuvanje krušaka u hladnjačama, tačnije potrebno je obaviti berbu dok je još zelena, staviti je u hladnjaču i čekati bolju cijenu jer se može čuvati nekoliko mjeseci, a u ULO hladnjačama još duže. Takođe, neophodna je bolja stručna pomoć voćarima, obavljanje tretmana samo kad su neophodni, kao i efikasnija zaštita od kruškine buve. Ukoliko postoji mogućnost, neka i dalje prave rakiju od viljamovke koja nije toliko popularna kao ona od šljiva, ali se može prodati. Osim toga, formiranjem zadruga i uvođenjem proizvedene rakije u legalne tokove, moglo bi da se postigne mnogo jer evropsko tržište može da apsorbuje veću količinu rakije od te sorte, ali samo do jačine od 420 ne više, jer je prejaka za konzumente.


Sadite druge sorte

Ako se podižu novi zasadi krušaka, preporuka je karmen, konferans i abate fetel. Ove sorte su dominantne i u evropskim voćnjacima i još dugo će imati prolaz na svim tržištima. Nisu zahtjevne za uzgoj i zaštitu. Imaju i dobar ukus, a mogu i da se prerađuju.

U novim voćnjacima, viljamovka može da dođe kao oprašivač. Takođe, nemojte da sadite santa mariju, osim da je oprašivač gore navedenim sortama. Još uvijek prva klasa može da se proda kao konzumna po dobroj cijeni, naročito u decembru ako nema dovoljno nje i fetela.

Problem je druga klasa marije. Sitniji su plodovi, koji teško nađu put do kupaca, osim ako nema dovoljno ostalih sorti.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE