NavMenu

Zatvaranje Rafinerije Sisak rezultat poslovne odluke Ine

Izvor: Energija Balkana Subota, 08.10.2022. 14:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / cmafla)Ilustracija
Zaustavljanje prerade u Sisku i prodaje nafte na tržištu, isključivo je poslovna odluka kompanije koju su podržala oba većinska vlasnika.

Naime, rafinerija u Sisku je bila neprofitabilna godinama, a s obzirom na današnja kretanja zajedno s riječkom rafinerijom, stvarala bi gubitak veći od 1,5 milijardi kuna godišnje - navela je Ina u svom saopštenju povodom "teza koje se provlače u javnosti poslednjih dana".


Pred Antikorupcijskim vijećem

Da podsjetimo, bivši šef Janafa i Uskokov okrivljeni Dragan Kovačević izjavio je u četvrtak na saslušanju pred Antikorupcijskim vijećem u Saboru da je na sastanku u Vladi premijer Andrej Plenković sugerisao da se potpiše memorandum koji bi značio gašenje sisačke rafinerije, što je Kovačević odbio.

Iznoseći svoje tvrdnje o ulozi premijera Andreja Plenkovića i bivšeg ministra Tomislava Ćorića u vezi sa preusmjeravanjem nafte Mađarskoj, Kovačević je rekao da je taj sastanak bio pripreman na nivou ministara, a pritisak za gašenje rafinerije se sprovodio 10 godina.

Plenković je u četvrtak odbacio tvrdnje da je na sastanku u Vladi sugesirao potpisivanje memoranduma koji bi značio gašenje rafinerije Sisak, prozvavši opoziciju zbog pozivanja Kovačevića pred Antikorupcijsko vijeće.


Koncentrisanje prerade u Rijeci

Međutim, kako ističu iz Ine, odlukom o koncentrisanju prerade u Rafineriji nafte Rijeka, omogućena je transformacija rafinerijskog poslovanja koje će kompaniji omogućiti pretvaranje gubitaka djelatnosti u dobit.

Takvom odlukom zadržana je prerada nafte u Hrvatskoj i pokrenuta trenutno najveća industrijska investicija u zemlji - unapređenje Rafinerije nafte Rijeka u koju Ina ulaže više od 4 milijarde kuna, kažu iz Ine.

Napominju da na tržištu prodaju samo dio proizvedene sirove nafte, a ostatak se prerađuje u Rafineriji nafte Rijeka. Primjera radi, kako dodaju, u ovoj godini je, otprilike, dvije trećine nafte prerađeno u rafineriji u Rijeci, a ostatak je prodat na tržištu, po tržišnoj cijeni.

- Odnos prodaje i transporta uslovljen je logističkim kapacitetima željeznice, koji bi, prema našim očekivanjima, trebalo uskoro da bude uvećan, što će posledično stvoriti preduslove za moguću preradu svih proizvedenih količina nafte u riječkoj rafineriji - saopštili su iz Ine, a prenosi sajt Energija Balkana.


Obostrani interesi

Osvrnuvši se na Memorandum o razumijevanju između Ine i Janafa potpisan u avgustu 2018. godine, Kompanija navodi da je time Ini osigurana bolja optimizacija raspoloživih skladišnih prostora i fleksibilnost istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, dok je Janaf, sa svoje strane, osigurao veće prihode od ostvarenog transporta. Ina i Janaf su u maju 2020. godine, s ciljem zaustavljanja manipulisanja činjenicama, javno objavili sadržaj Memoranduma, dodaju iz Ine.

- U Ini smo svjesni svoje važnosti i uprkos svim otežavajućim okolnostima, Kompanija i dalje ispunjava svoju društvenu odgovornost, a to je sigurna snabdjevenost tržišta. Ina će se i dalje zalagati za tržišnu privredu u Republici Hrvatskoj, jer smatramo da se takav sistem do sada pokazao najboljim za razvoj našeg društva - zaključuje se u saopštenju Ine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.