NavMenu

Zašto je modernizacija Rafinerije u Pančevu loša vijest za Hrvatsku?

Izvor: Tanjug Petak, 27.11.2020. 09:21
Komentari
Podeli
(Foto: Adriana Iacob/shutterstock.com)
Rafinerija u Pančevu dovršila je modernizaciju i sada će proizvoditi više derivata nego ranije i to po nižoj proizvodnoj cijeni, piše zagrebački Jutarnji list i objašnjava zašto je to, kako se navodi, loša vijest za Hrvatsku.

List ukazuje da je vijest o pančevačkoj Rafineriji dosta nezapaženo prošla u hrvatskoj javnosti, iako je, kako navode, riječ o događaju koji će "znatno uticati na regionalno tržište nafte (i dalje najvažnijeg energenta), ali i poslovne perspektive INA-e (i dalje najveće hrvatske kompanije)".

Napominjući da je riječ o srpskoj kompaniji u vlasništvu ruskog Gaspromnjefta, Jutarnji navodi da prvi efekt proizlazi iz osnovnog odnosa ponude i potražnje.

Naime, potrošnja naftnih derivata u regionu zemalja bivše Jugoslavije već godinama stagnira ili pada, a s obzirom na ekološku agendu Evropske unije, realno je očekivati da će se taj trend nastaviti, piše zagrebački dnevnik.

Utoliko, ukazuju, svaka dodatni litar derivata koja se proizvede i proda iz Pančeva, izbiće litru nekom od postojećih snabdijevača.

Kako je, kažu, i Srbija veliki uvoznik derivata, logično je očekivati da će osjetan dio nove proizvodnje iz Pančeva ići na domaće - srpsko tržište, ali svakako treba očekivati da će dio ići i na tržišta okolnih zemalja, posebno u radijusu od 300 kilometara od Rafinerije, ali i dalje od toga, ako postoje adekvatni logistički uslovi.

Kako NIS, odnosno Gaspromnjeft, ima relativno razvijenu maloprodajnu mrežu u BiH - gdje je svojevremeno preuzeo OMV-ov lanac benzinskih stanica, može se očekivati da će pojačati aktivnosti tamo, ali nije isključeno da krene i u jači poslovni iskorak kroz veleprodaju u istočnoj Hrvatskoj, piše list i ukazuje da je i jedno i drugo poslovni izazov za INA-u.

Napominju da je BiH tradicionalno tržište i jedno od rijetkih preostalih u regionu gde je INA u sastavu MOL-a dobila mogućnost poslovnog širenja.

To tržište, dodaju, INA je tradicionalno snabdijevala iz sisačke rafinerije, ali nakon odluke da se tamo prekine proizvodnja i rafinerijska djelatnost koncentriše u Rijeci, najpovoljniji način za snabdijevanje ostao je kombinacijom morskog i drumskog prevoza preko Ploča, gdje su konkurenti drugi uvoznici.

INA-i tu sad slijedi ozbiljna tržišna borba, piše Jutarnji, koji mogućnost NIS-ovog "napada" na Slavoniju vidi dvojako, utoliko što će, kako navode, istiskivanje izvoznika sa srpskog tržištu uticati i na tržišni plasman derivata proizvedenih u MOL-ovoj rafineriji u Mađarskoj.

S manjim tržišnim potencijalom u Srbiji, tražiće se novo tržište za te količine, a istočna Hrvatska i sjeverni dio BiH tu su izuzetno povoljni, jer ih MOL može troškovno efikasno snabdijevati preko svog terminala u Pečuju.

Tržišni položaj jedine INA-ne rafinerije tako se pogoršava, a brzog rješenja nema, piše Jutarnji i dodaje da bi kompanija postala potpuno konkurentna, riječka rafinerija bi morala da dovrši proces modernijzacije i da izgradi postrojenje slično onome u Pančevu.

Logično je, navode, očekivati da konkurencija taj period neće prespavati, već će agresivno koristiti svoju prednost da zauzme što veći tržišni udio.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije

EBRD najavljuje tender za autoput - Vrijednost dionice od Mateševa do Andrijevice 530 mil EUR, banka finansira 200 miliona

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je prethodno obavještenje za tender za izgradnju autoputa Bar-Boljare, dionica Mateševo Andrijevica. Kako je pojašnjeno u obavještenju, procijenjena vrijednost radova je 530 mil EUR, dok će od tog iznosa EBRD finansirati 200 miliona. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.